Az Oregon államban lévő Klamath tóban található kék-zöld "alga-félét" hatalmas tudományos érdeklődés övezi.

Az AFA (Aphanizomenon Flos Aquae) jelentése: 'a víz láthatatlan virága'. A faj a cianobaktériumok csoportjába tartozik, főként fehérjék alkotják, és valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza. Érdekessége, hogy ezeket a fehérjéket szervezetünk ötször jobban képes felszívni és hasznosítani, mint az állati eredetű fehérjéket. Az algák és azok közül is kék-zöld alga kedvező élettani hatásait már évtizedek óta ismerik. Ezek közül is kiemelkedik a Klamath tóban található AFA alga.

A tó 250 km2 alapterületű, 1400 méter magasan vulkanikus területen fekszik, vízellátásáról az ásványi anyagokban gazdag közeli hegyi forrás gondoskodik. Ez a forrás 600 méter mélyről hozza felszínre az értékes ásványi anyagokat. A tó Oregon állam legnagyobb édesvizű tava, amely a Mazama vulkán kitörése következtében kialakult kráterben jött létre a Klamath tó, amely egy ipari tevékenységektől mentes vidéken található, így gyakorlatilag nem éri el szennyeződés, és a napsütéses órák száma is közel évi 3600. Ilyen optimális klimatikus feltételek közepette, az érintetlen természetben tenyészik a kékzöld AFA-alga, Földünk egyik legtáplálóbb élelmiszere.

A '90-es évek közepe óta a különböző egyetemek és kutatóközpontok közreműködésével elvégzett tanulmányok jelentős mennyiségű adatot gyűjtöttek össze, amelyek alátámasztják, és megmagyarázzák azokat a jótékony hatásokat, melyeket az AFA fogyasztók tapasztaltak. Fertőzések, krónikus fáradékonyság, koncentrációs nehézségek, depresszió, gyulladásos betegségek és allergiák mutattak lényeges javulást az AFA néhány hónapos fogyasztása után.

A tanulmányok határozottan utalnak rá, hogy az AFA hatással van az immun- és idegrendszerre valamint megelőzi a gyulladásos folyamatokat. Az AFA serkenti az immunsejtek mobilizációját és vándorlását, növeli a falósejtek aktivitását, megelőzi a fájdalmat és gyulladást a cyclooxygenase-2 (COX-2) aktivitásának gátlásával, serkenti az agyműködést, javítja a közérzetet, megnöveli a test regeneráló képességét, és nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavakat.

Napjainkban az őssejtkutatás kapcsán került az AFA alga a tudományos érdeklődés középpontjába. A kutatások célja, hogy az orvostudomány részére bizonyítékokkal alátámasszák az AFA alga csontvelő őssejt mobilizálásra gyakorolt pozitív hatását. A csontvelő őssejtek a helyükről kimozdulva a szervezetben bárhol képesek regenerálni a sérült szerveket, így jelentős szerepet játszanak a test természetes öngyógyító folyamataiban. Minél több őssejt hagyja el a csontvelőt (mobilizálódik), annál gyorsabb és hatékonyabb a sérült szervek regenerációja is. Az AFA-alga eddig kimutatott ásványi anyagai enzimekhez kötött formában találhatók meg az algában, így sokkal jobban hasznosulnak testünkben. Az AFA-alga ugyanakkor értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakat, pl. gamma-linolénsavat, illetve EPA-zsírsavat is tartalmaz, továbbá sok vitamint, többek között B12-t is.

Ezek alapján az AFA-alga a legideálisabb agytáplálék. Erősíti az idegrendszert, kiegyensúlyozottabbá teszi a pszichét. Az AFA-alga hatásos memóriazavarok, kimerültség, levertség, allergia, ráncképződés, súlyproblémák, hajhullás, bőrbetegségek, immungyengeség vagy székrekedés kezelésében. Amennyiben az eddigi fogyasztók által közzétett beszámolók a jövőben tudományos bizonyítást nyernek, az AFA alga várhatóan a világ egyik legkeresettebb alapanyagává válik majd.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!