Tények és tévhitek a sófogyasztásról.

Az étkezési só egy természetes ízfokozóhatással rendelkező egyszerű vegyület, a nátrium-klorid (NaCl). A nátrium az élő szervezet számára nélkülözhetetlen anyag. Feladata a szervezeten belül is igen sokrétű. Részt vesz a szénhidrát–és fehérje anyagcserében, valamint szükséges az izomműködéshez.  Szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a sejtek energiaellátásában; valamint a sav-bázis egyensúly fenntartásában is. Fejleszti az agyi funkciókat.
Egy egészséges emberi szervezet nem kevés, kb. 80-100 gramm nátriumot tartalmaz. Mindez nagyrészt oldott állapotban, kisebb része pedig a csontokban, kötőszövetekben lelhető fel. Túl kevés nátrium esetén felléphet izomsorvadás, szédülés, étvágytalanság, emésztési zavar, izomgörcs, szájszárazság, alacsony vérnyomás. A túl sok nátrium azonban megemeli a vérnyomást, tehát növeli a keringési megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint növeli a szervezet folyadék visszatartását és a víz zsírsejtekben történő raktározását, ezáltal hozzájárul a túlsúlyhoz és szívbetegségekhez.

Lássuk, mi a különbség só és só között!

Asztali só, vagy más néven konyhai só

A hagyományos asztali só a legelterjedtebb és legolcsóbb sófajta. Ahogy szokott lenni e két tulajdonság elválaszthatatlan tartozéka a silány minőség és ez jelen esetben is így van. A hazánkban kapható asztali só alapanyagát sóbányákból nyerik, majd a feldolgozási eljárás során csomósodásgátló és fehérítő adalékanyaggal vegyítik.

Tengeri só

A tengeri só, alapvetően egy egészségesebb változat, amennyiben valóban tiszta tengervízből lepárlással állítják elő. Ebben a konyhai sóval ellentétben rengeteg nyomelem megtalálható, viszont rendkívül drága. Kapható azonban olcsóbb tengeri só is, azonban ezek csak pár százaléknyi valódi tengeri sót tartalmaznak.

Himalája só

Az egyik legjobb választás a Himalája só, amit a hegység lábánál lévő sóbányákból nyernek ki. Ez a fajta só 98-99%-os Nacl tartalom mellett bővelkedik ásványi anyagokban is. A feldolgozás során pedig csak őrlik, és nem kezelik további anyagokkal. Színében a fehértől a sötét rózsaszínig terjed, azonban a színnek nincs különösebb jelentősége, ez csupán egy minimális vastartalomnak köszönhető. A Himalája só kilónként kb. 1000- Ft-os áron kapható, ami jóval drágább az asztali sónál, viszont a töredéke a luxuscikként fellelhető valóban jó minőségű tengeri sóknak.

Erdélyi, vagy Parajdi só

Habár a történelmi Magyarország területén van a világ egyik legjobb minőségű sólelőhelye, még ma sem közismert ez a fajta só. Az Erdélyből származó parajdi só a világon az egyik legjobb minőségű, természetes, kellemes ízű sófajta. Ez a só a Pannon-tenger kiszáradásakor keletkezett, és az érintetlen környezet miatt meg tudta őrizni tisztaságát, ráadásul a benne található 84 féle ásványi anyag miatt kifejezetten egészségesnek tekinthető. Az erdélyi só gazdaságos választás lehet, hiszen már kilónkénti 500 Ft-os áron is kapható.

Mennyi sót kell fogyasztani?

A fentiek során az már világos, hogy sót fogyasztani szükséges. A só teljes elhagyása huzamosabb időn keresztül igen komoly egészségügyi gondokat okozhat, ráadásul az izomzat leépülését is okozhatja. Számos kutató és táplálkozási szakértő szerint napi 3-4g nátriumfogyasztás szükséges szervezetünk optimális működéséhez. Habár nátrium szinte minden élelmiszerben van, ha csak erre támaszkodunk, akkor napi 1g-ot sem lennénk képesek a szervezetbe juttatni. Tehát a sózás során nem csupán az ételeink ízét fokozzuk, hanem szervezetünknek is szívességet teszünk. Fontos, hogy az is, hogy lehetőleg természetes sót használjunk. A túlzott nátriumbevitel azonban még megfelelő minőségű sót használva is káros hatásokat produkál, ezért itt fokozottan igaz a mértékletesség elve. Érdemes a só mennyiségével tehát játszanunk. Egy púpos kiskanálnyi só és esetleg még egy csipet elég lehet egy napra, ezt osszuk be az egyes étkezéseknél. A mai kor embere egyébként egészségtelen ételeket majszolva akár napi 25g-ot bejuttat szervezetébe, aminek drasztikus következményei idő kérdésével sosem maradnak el.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!