Amilyen ártalmatlannak tűnnek a kis tejszínes dobozkák, olyan veszélyesek.

Az '50-es években a kávétejszín csak némi cukrot és tejkrémet tartalmazott, ma azonban egy sor növényi olajat, finomított cukorszármazékokat, ízfokozókat és egyéb tartósításhoz szükséges adalékanyagokat használnak fel. Többek között kukoricaszirupot, részben hidrogénezett növényi olajt, tejfehérje származékot (kazein), dipotásszium foszfátot, mono- és diglicerideket, szilicil-aluminátot, szója lecitint, színezékeket tartalmaznak ezek a termékek.

A cukor, mint tudjuk terheli a májat, és a szervezet öregedési folyamatait is felgyorsítja. Emellett az egészséges sejtektől a szervezet kénytelen elvonni káliumot, magnéziumot, sót, kalciumot, hogy ellensúlyozni tudja a megnövekedett cukorszint okozta káros következményeket.

A hidrogénezett növényi olajok káros transzzsírokat tartalmaznak, amelyek szívbetegségeket, cukorbetegséget és krónikus degeneratív problémákat okozhatnak. Emellett még a szexuális életre is káros hatással vannak, de gyengítik az immunrendszert, növelik a rák kockázatát, és elhízáshoz is vezethetnek.

A kukoricaszirupban is több kémiai adalékanyag van, és szinte minden esetben genetikailag módosított növényekből állítják elő ezt az édesítőszert.

A dipotásszium foszfát egy stabilizáló szer. Akár tüdőgyulladást, akut veseelégtelenséget, szédülést, hányást, fáradságot okozhat.

Az aluminoszilikát szódiumot arra használják, hogy krémesebb állaga legyen - egy rendkívül agresszív anyag! 

Tehát nem árt óvatosnak lenni a kis dobozos kiszerelésben kapható kávétejszínnel, mert a tejhez nem sok közük van. A legjobb, ha tisztán, feketén isszuk a kávét. Megéri kissé keserűen elfogyasztani, mint a sok káros cukorral, és tejszínnel talán finomabbá, ám mérgezőbbé lehet tenni.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!