De ki is valójában ez az elhíresült, erősen hiányos fogazatú nyerítőgép?

A közösségi médiában határtalan népszerűségnek örvendő youtube-sztár, Francesco Zombori – valódi nevén Juan Joya Borja – 2013 őszén hódította meg először hazánkat. Sikerének kulcsai utánozhatatlan nevetése és a röhögés alá illesztett humoros paródia feliratok voltak. De ki is valójában a Spanyolországban csak Risitas néven elhíresült, erősen hiányos fogazatú nyerítőgép?

Francesco Zombori egy, a magyar közönség számára kitalált név, és ha minden igaz, a Trollfoci közösség által készített, Zombori Sándor szakkommentátori munkásságát ünneplő facebook oldal  előtt tiszteleg. A Francesco becsapós megoldás, mert olasz eredetet feltételez, pedig a műalkotások alapjául szolgáló videókban spanyolul beszélnek, mégpedig andalúziai szlenggel tarkított tájszólást. Az autentikus átírás  Alejandro Zombori lett volna, de kétségtelen, hogy a Francesco még annál is idétlenebbül hangzik.

Az interneten keringő videók egy dél-spanyol tartomány tévécsatornáitól származnak még a kétezres évek elejéről. A felvételek műsorvezetője Jesus Quintero, egy mérsékelten sikeres spanyol újságíró, akinek karrierje ekkor már lefelé ívelt. Beszélgetős tévéshowjában szívesen szerepeltetett olyan, néha szó szerint a szemétdombról összekapart figurákat, amilyeneket Magyarországon a Mónika és a Balázs show adásaiból ismerhetünk. Így csinált „nemzetközi sztárt”, majd magyar internetes mémet Juan Borja Joyából, akit Spanyolországban inkább csak Risitas, azaz “Röhögések” néven ismernek.

Risitas a nevét arról kapta, hogy egyszer elment egy, az andalúziai cigányok körében népszerű zarándoklatra, ahol a szokásos módon újrakeresztelték egy folyóban, amit ő nem bírt ki röhögés nélkül. Aki ezt a röhögést egyszer is hallotta, az nyilván soha nem felejti el, és érthető is, hogy Quintero miért érezte, ezt muszáj a nézői elé tárni.

Risitas Quintero különböző műsorainak állandó vendége lett. Először még közösen szerepelt hasonló szellemi és fogazati adottságokkal rendelkező sógorával, ám amikor a rokon meghalt, ő maradt egyedül. Ezek a beszélgetések mind ugyanazt a formátumot követték. A műsorvezető kérdezett valami baromságot, amire Risitas úgy beindult, hogy már csak néha kellett terelgetni a minél nagyobb marhaságok és röhögések felé. A beszélgetések fő pillérei az élete addigi 45 évéből mindössze hetet ledolgozó Risitas munkahelyi kalandjai voltak.

Karrierje egyik nagy pillanata volt, mikor szerepelt a 2005-ös Torrente 3 – A védelmező című filmben.

 Íme a magyar futballkritika legújabb darabja:

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!