Valami elkezdődött!

Az nem kérdés, hogy a dohányzás sok káros hatással jár, és úgy anyagilag mint egészségileg nagyon megkárosítja azt, aki rászokik. Ha ma találnák fel a dohányzást, egész biztos, hogy illegálisnak tartanák! De sajnos már évezredes hagyománya van, nem beszélve arról, hogy mekkora üzlet, ezért így maradhat, mivel ezek jövedéki adójából is  rengeteget keresnek az államok.
De amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az emiatt megbetegedett emberek gyógyítása is milliárdos üzlet...

De ahogy erősödik a fejlett országokban a dohányzásellenesség, úgy szorul egyre hátrébb a dohányzás is. Az sem meglepő, hogy idővel lesznek majd olyan országok, ahol árusításuk vagy akár a fogyasztásuk is illegálissá válik. Most egy európai ország megtette erre az első lépést!

Jövőévtől életbelépő szigorítás miatt a Vatikánban Ferenc pápa betiltotta a dohánytermékek árusítását! Az ok elég egyszerű és világos:

'A Szentszék nem támogathat olyan tevékenységet, amely károsítja az emberek egészségét'
- mondta a szóvivője egy közleményben.
A szóvivő hivatkozott arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a dohányzás évente 7 millió ember halálát okozza a világon!

A tilalom viszont nem fogja érinteni a Szent Péter tér bárki által szabadon látogatható térségét, és egyelőre nem terjed ki a nagyobb méretű szivarokra sem, amiknek a füstjét nem tüdőzik le. Egy 2015-ben Olaszországban megjelent könyv, a kiszivárogtatott vatikáni dokumentumokon alapuló Avarice szerint a Vatikánnak évi 10 millió euróval a cigarettaárusítás a második legjelentősebb bevételi forrása az adómentes benzin eladásából származó jövedelem után.
Ennek ellenére lemondanak erről a hatalmas jövedelemforrásról, mert fontosabbnak tartják az egészség védelmét - és nyilván a példamutatást is...

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!