A 40 fok feletti forróságra is kell számítanunk

Az már biztos, hogy a mostani lesz a nyári szezon eddigi legerősebb hőhulláma: a legmelegebb napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 fokot, sőt egy-egy helyen 41 fok sem kizárt.

Bár hazánkban július vége, augusztus eleje az éghajlati átlagok szerint is legmelegebb időszak, ez a hőség nálunk is szélsőségesnek számít, mintegy 10 fokkal lesz melegebb az ilyenkor szokásos 28, 29 foknál. A szokatlan meleg természetesen nem csak hazánkat érinti, hanem Közép- és Délkelet-Európa jó néhány országában is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben.

A legfrissebb előrejelzések szerint a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tart majd, ekkor az ország túlnyomó részén 35 fok fölé melegszik fel a levegő. Kevésbé forró léghullámok az északnyugati tájakat érhetik el időnként, de a hőhullám tartós mérséklődése várhatóan csak a jövő hét első napjaiban kezdődik meg. Akkor előbb északnyugaton, pár nap késéssel délkeleten is enyhülhet a forróság.

Jelentősebb lehűlést a jövő hét második fele hozhat, de ez még igen bizonytalan.

Az előttünk álló napokban a napi maximum rekordok 40 fok körül (a fővárosiak 37, 39 fok között) alakulnak, így megközelítésre, illetve megdöntésükre is van esély (főként a hétvégén). Emellett a belvárosi területeken és a magasabban fekvő helyeken a legmagasabb minimumok rekordjai is veszélyben lehetnek, azaz sokfelé már az éjszaka sem hoz enyhülést.

Forrás: hirado.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!