Miként befolyásolja táplálkozásunk hormonrendszerünk működését?

Az egyes élelmiszerek, mint korábban már említettük, befolyást gyakorolnak belső elválasztású mirigyeink működésére, melyek különböző hormonok kiválasztásával egész szervezetünk anyagcsere folyamatait irányítják. Ezek alapján négy típust különböztettünk meg, melyekről kettőt már előző cikkünkben részletesen bemutattunk.
Láthattuk, hogy míg a petefészek típus vékonyabb felsőtesttel, vékony derékkal és szélesebb csípővel bír, addig a mellékvese dominanciája esetén széles ízületek, nagy erő és deréktáji hízás a jellemző. De ha szétnézünk, nemcsak ezzel a két formával találkozhatunk az utcákon.  

Következzék most a másik két hormontípus néhány szembetűnő ismertetőjegye:

3. A manöken alkat – pajzsmirigy típus

A pajzsmirigy típusok testesítik meg korunk szépségideálját. Általában magas, vékony, atletikus alkat, hosszú karja és lába van, szűkebb mellkasa és hölgyek esetén ritkán nagyobb mellbősége. Sok esetben szemük is nagyobb, határozott része az arcnak. Nehezen építenek izmot és könnyen el is veszítik. Jellemző hízási területe a deréktájék és a comb, bár e tekintetben szerencsés alkat, nehezebben szed magára felesleget még meglehetősen rossz táplálkozás esetén is.
Néha megdöbbentő, hogy mit és mekkora ételmennyiséget tudnak magukba tömni úgy, hogy akár egy deka is meglátszana rajtuk. Bizonyos táplálkozási típussal alkotott kombinációja pedig pláne szerencséssé teszi. Sok (fitnesz) modell hölgy és úr ebbe a csoportba tartozik. Viszont az energiaszintjük hullámzó is lehet a nap folyamán, emiatt – is – rendszeresen és sokat is kávéznak, szeretik a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, amik  - másokkal ellentétben – nem lassítják, hanem pontosan tovább gyorsítják az anyagcseréjüket és emiatt ki is fáraszthatják a domináns mirigyüket, a pajzsmirigyüket. Ha pedig az kimerül és elhízást okoz, ember legyen a talpán, aki ledolgozza azt.

Könnyű rájuk ismerni, a csupakéz, csupa láb alkatok biztosan pajzsmirigytípusúak, ilyen például Cameron Diaz és Till Attila is.

4. Az arányos – agyalapi típus

Ennél a típusnál az agyalapi mirigy gyakorolja a domináns hatást az alkatunkra. Testfelépítése kerekded, de arányos, még vékonyabb megjelenés esetén is picit puhább. Ha hízik, az amolyan bébihájhoz hasonlóan történik, mindenhová arányosan. Mégis van két terület, ami rá elsődlegesen jellemző, ez pedig a tricepsz (háromfejű karizom) és comb térd feletti területe. Mellkasa szűkebb, mint egy mellékvese típusnak, de szélesebb mint egy pajzsmirigy típusúnak. Nehezen veszít zsírt, ennek ellenére súlyában – a vízmegkötésre való hajlama miatt 3-4 kg ingadozás rövid időn belül is előfordulhat. Imádja a tejtermékeket, jelszava:
A tej – élet, erő, egészség! Kedvence a tejeskávé, szeret gyorsan bekapdosni egy pogácsát – esetleg kettőt. Ezek mind fokozzák az agyalapi mirigy aktivitását, és Henry G. Bieler kutatása szerint is pontosan ez a „drogozás” vezet hízáshoz náluk.

Ezt a típust a legnehezebb felismerni, hiszen rajtuk egy kis súlyfelesleg könnyen eltűnik. Leginkább onnan, hogy karon illetve nyakon csíphetők, mert ott mindig található egy kis integető izom.

Azt se feledjétek, hogy bárki lehet kétféle hormontípus kombinációja is, illetve életmódunkkal is beleszólhatunk és visszahathatunk a hormonrendszerünkre, így bonyolultabb helyzet is fennállhat bármelyikünknél. Ha konkrétan tudni szeretnéd, te milyen hormontípusba tartozol, gyere el anyagcseretípus vizsgálatra, és nem csak azzal leszel tisztában, mit NE egyél, hanem hogy mit egyél, ahhoz, hogy egészséges és fitt lehess!

Információ és jelentkezés ITT!

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!