A kanapéról az akadálypályára, avagy nekivágj-e kezdő sportolóként?

Ha te is azok közé tartozol, aki irigykedve nézi az akadályversenyek képeit, a tetőtől talpig sáros, boldog embereket, a lehetetlennek tűnő akadályokat; ha te is eljátszottál már a gondolattal, hogy elindulsz egy versenyen, de végül sosem neveztél, akkor ez a cikk neked szól.

Ha most kezdted az edzést…

Átlagos állóképesség, átlagon felüli kitartás és akaraterő – mindez elegendő ahhoz, hogy teljesítsd az első akadályversenyedet. Ha még csak kezdő sportember vagy, akkor is képes lehetsz teljesíteni a legkönnyebb távot.

Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy kezdőként ne versenyként tekints rá, hanem kihívásként, erőpróbaként. Tudd, hogy próbára fogja tenni a kitartásodat, az akaraterődet, és igen, az állóképességedet is. Nem az a cél, hogy az elsők között érj célba, hanem az, hogy végül célba érj.

Ne tétovázz, nevezz!

Egy próbatétel, és egy életre szóló élmény. Ez az, ami garantált. Minden más kizárólag rajtad múlik. Ha tehát eddig csak szemeztél ezekkel a versenyekkel, akkor itt az ideje, hogy összegyűjtsd minden bátorságodat és kattints a nevezés gombra.

Ez már csak azért is fontos első lépés, mert abban a percben, hogy beneveztél a versenyre, eldöntötted, hogy végig fogod csinálni. Vagy így, vagy úgy, de a verseny napján rajthoz állsz majd és számos mentális és fizikai próbatétel, de ami fontosabb, mégtöbb élmény után a pálya végén áthaladsz majd a célvonalon. Nem számít, milyen idővel, az sem, ha utolsóként. A lényeg, hogy átléped majd a célvonalat.

Vedd lazán!

Nem verseny. Próbatétel. Éppen ezért mindenképpen vedd lazán. Minden akadályt próbálj ki – meglephet, mennyivel egyszerűbb, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Ha bizonytalan vagy, hogy hogyan vágj bele, nézz meg más versenyzőket, akár tanácsot is kérhetsz a rutinos versenyzőktől, mindenki örömmel segít majd.

Ne hátrálj meg, csak azért, mert egy akadály nehéznek tűnik. Ha nem sikerül, végigcsinálod a büntetőfeladatot és mehetsz is tovább – mégis fontos tapasztalatot szereztél.

Készülj a saját tempódban

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ha beneveztél, nem kell készülnöd, csupán azt, hogy inkább a saját tempódban készülj. Ne erőltesd túl magad, ne akarj 2 hét alatt kanapéhuszárból izompacsirtává válni, a lényeg, hogy elindulj a fejlődés útján.

Ha évek óta nem vagy csak elszórtan mozogtál, akkor a legjobb döntés, ha egy könnyed, de következetes edzéstervet követsz a saját tempódban. Nem kell azonnal edzőtermi bérletet váltani, nem kell személyi edzőt sem fogadnod.

A saját testsúlyos edzések, a fekvőtámasz, guggolás, felülés, húzódzkodás kezdésnek tökéletesen megfelel. Csinálj 2-3 körben annyi sorozatot, amennyit bírsz – és minden edzés alkalmával egy kicsit többet.

Húzz futócipőt, és irány a legközelebbi park, rekortán pálya, túraösvény, vagy ami akad – laza kocogással kezdj, fokozatosan növeld a távot, miközben kontrollálod a pulzusodat. Olyan tempót válassz, aminél még tudnál beszélgetni.

Vidd magaddal a barátaidat!

Nem kell egyedül belevágnod. Néha egy baráti arc is elég ahhoz, hogy továbbmenj, amikor már feladnád. Egy ilyen közös élmény ráadásul garantáltan összehozza a társaságot – erről a versenyről még évek múlva is beszélni fogtok!

Végül a legfontosabb:

Senkit nem kell legyőznöd, csak saját magadat!

Forrás: spartanlegion.com

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!