A legtöbb ember szerint csak egy narancssárga fűszer...

A curry készítéséhez, vagy a rizs fűszerezéséhez használtuk általában, hogy az ételünknek speciális íze és csodálatos sárga színe legyen. De ez a növény jóval többet tud adni, mint amit első ránézésre gondolnánk.

A legújabb kutatások kimutatták azt, amit Délkelet-Ázsiában már évezredek óta tudnak: a kurkuma rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik. Használhatjuk például a demencia és a rák megelőzésére egyaránt.

Miért is olyan jó az egészségünknek a gyömbérek családjából származó kurkuma?

A kulcs összetevője a kurkumának a kurkumin, ettől kapja a szép narancssárga színét is. Antioxidáns tulajdonsága csaknem olyan erős, mint a C- vagy az E-vitaminé, így segít az egészséges sejteknek a szabadgyökök elleni harcban. Évezredekig használták az ajurvéda, az unani és a siddha gyógykészítményekhez. 

A kurkuma jótékony hatásai:

  • Gyulladásgátló: a kurkuma aktív hatóanyag gátolja a leukotrién-képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A gyulladásgátló hatás annak is köszönhető, hogy stimulálja a mellékvese által termelt kortizol képződését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentő a következő betegségeknél: ízületi gyulladások, reumás jellegű ízületi gyulladás, heveny fertőzések. Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.
  • Májvédő: ezt alátámasztja az a vizsgálat is, amelynek során a májgyulladás egyik formájában, a hepatitisz C-ben szenvedő betegeknek adták a kurkuma aktív hatóanyagát, a kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, a máj egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.
  • Vérhígító: megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.
  • Szív- és érvédő: a kurkuma aktív hatóanyaga az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos olyan esetekben is, amikor a szabad gyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.
  • Rákmegelőzést segítő: a kurkuma aktív hatóanyaga, a kurkumin megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől. Állatkísérletekben antimutagén (vagyis a génmutációt gátló) és antikarcinogén (azaz a rákkeltő anyagok elleni) hatást mutatott. Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.
  • Epeműködést javító: serkenti az epehólyag működését, fokozza az epe kiválasztását.

A kurkuma és a rák

Laboratóriumi kísérletek szerint a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin többféle biológiai folyamaton keresztül akadályozza meg a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését. Lássuk, hogyan:

  • Csökkenti a kappa-béta faktort (NF-KB), amelynek magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor.
  • Csökkenti a túlzott ösztrogénszintet és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok sejtekre gyakorolt káros hatását, melyek a környezetszennyezés következményeként kerülnek szervezetünkbe, így ezzel is gátolja a sejtek kóros túlburjánzását.
  • A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. A kurkumin két olyan enzim működését is gátolja – ezek a ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) –, amely fokozza, táplálja a gyulladást; ezzel egyidejűleg a máj- és a vastagbélrák kifejlődésében, illetve az áttét kialakulásában is fontos védő szerepet tölt be.
  • Erős antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.
  • Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában a programozott önmegsemmisítő mechanizmust (apoptózis). Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkuminkivonat bevitele ajánlott.
  • Erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését.
  • Gátolja az angiogenezist, vagyis a rákos daganat táplálását segítő fokozott érképződést. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet – ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.
  • Bőrvédő: a University of Rochester Medical Center kutatói a kurkuma aktív hatóanyagának, a kurkumin védőhatásának további érdekes elemére derítettek fényt. Úgy találták, hogy a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.

Ami az Alzheimer-betegséget illeti, sok tudós úgy gondolta, hogy a kurkuminban taláható antioxidánsok és a gyulladácsökkentő hatások olyan erősek, hogy képesek lebontani az Alzheimer-kórt okozó amiloid plakkokat. Ha az erek tiszták, több oxigént képesek táplálni az agyba és ez jelentősen javíthatja az általános agyműködést.

Egy érdekesség még:

A kurkuma a legjobban az ételeinkkel keverve vagy ha táplálék kiegészítő formájában vesszük magunkhoz, akkor azokkal egy időben bevéve fejti ki hatását a legoptimálisabban. Íme egy otthon elkészíthető gyógykeverék:

A kurkuma rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatok, tanulmányok nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban, ezekből a publikációkból válogattunk: 

(Indian Journal of Physiology and Pharmacology, British Journal of Pharmacology, Cancer Research, Anticancer Drugs)

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!