Az Európai Bizottság nyilvános online konzultációt indított csütörtökön a nyári és a téli időszámításról, illetve az óraátállításról.

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy az európai polgárok és az érdekelt felek így kifejezésre juttathatják véleményüket a témával kapcsolatban. Az interneten elérhető kérdőívet augusztus 16-ig lehet kitölteni. A konzultáció részét képezi a nyári időszámításról szóló uniós irányelv kiértékelésének, amelyet a bizottság nemrégiben kezdeményezett. A kiértékelés arra keresi a választ, hogy szükséges-e a jelenlegi szabályok módosítása.

A kérdőív elérhető: ITT                                                                                         

A döntést egy 70 ezer finn állampolgár által aláírt petíció előzte meg. Ők arra kérték az EP tagjait, szüntessék meg az évi kétszeri óraátállítást. Ezen dolgozik az írországi néppárti képviselő, Sean Kelly is, aki szerint kérdéses, hogy az óraátállítással a mai viszonyok között mennyi energiát spórolunk, ha spórolunk egyáltalán, miközben az emberekre és állatokra gyakorolt negatív élettani hatásairól sok adat van.

II. Vilmos német császár és Ferenc József osztrák császár, magyar király – az óraátállítás úttörői

Az Osztrák-Magyar Monarchia és szövetségese, a Német Birodalom 1916-ban elsőként vezette be az óraátállítást, hogy energiát takarítson meg a háborús időkben. Az ötlet alapja az a meggondolás volt, hogy ha egy órával visszaállítjuk az időt, később jön a naplemente, később kell villanyt kapcsolni este. Az óraátállítás ellenzői gyakran érvelnek azzal, hogy ezzel valójában nem is spórolunk olyan sokat. A múltban a lakás kivilágítása valóban az egyik fő tényező volt a háztartási energiafogyasztásban, és így a villanykapcsolás csúsztatása valóban járhatott energiamegtakarítással, ma azonban a légkondicionálás és az elektronikus berendezések működtetése is nagy szeletet hasít ki az áramfogyasztásból.

Egy kutatás szerint a tavaszi óraátállítást nehezebben szokja meg az emberi szervezet, mint hittük, sőt állítólag 8 perccel több céltalan internetezéshez vezet bizonyos körülmények között. De nem tesz jót a teheneknek sem az őszi óraátállítás után az a plusz 1 óra várakozás, hogy megfejjék őket.

A turizmuson alapuló iparágakban ugyanakkor érthetően vannak pozitív hatásai a nyári időszámítással járó világos estéknek.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!