Az egészséges immunrendszer fenntartásához elengedhetetlenek az antioxidánsok.

Annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a kórokozóktól, illetve az általuk okozott fertőzésektől és betegségektől az immunrendszerünket egész évben támogatnunk kell. Azonban a legkeményebb feladatok egyértelműen ősszel és télen hárulnak szervezetünk védelmi vonalaira.

Az immunrendszert számos hatásponton különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, gyógynövények kivonataival, antioxidánsokkal valamint olyan kiegészítőkkel támogathatjuk, amelyek fokozzák az immunfunkciókat, és segítik a legmegfelelőbb immunválasz kialakítását. Ebben a sorozatban ezeket vesszük sorra.

Kezdjük az antioxidánsokkal!

Az egészséges immunrendszer fenntartásához elengedhetetlenek az antioxidánsok. Ezek olyan anyagok, amelyek csökkentik az oxidatív stressz szintjét, illetve semlegesítik a szervezetben képződő szabadgyököket. Ám nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy ezeknek a fránya reaktív anyagoknak is vannak fontos feladataik, ugyanis az immunsejtjeink is rendszeresen termelnek szabadgyököket. Ezek segítségével küzd a szervezet a különböző betolakodó idegenekkel, vírusokkal, baktériumokkal, valamint működteti a károsodott sejtjeink eltávolításához szükséges védekező mechanizmusokat, így alapvetően

nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásában.

Tehát van amikor hasznos a jelenlétük és van amikor a koncentrációjuk már komoly terhelést jelent a szervezet más működési mechanizmusaira.  A kulcs a megfelelő egyensúly kialakításában rejlik, ezért nem mindegy, hogy mikor, milyen mennyiségben és arányban milyen antioxidánsokkal támogatjuk immunrendszerünk működését.

Az antioxidánsok egy részét, amelyeket a szabad gyökök semlegesítésére használ, a szervezet maga állítja elő. Azonban ennek folyamatnak is végesek a potenciáljai, így külső forrásokra, elsősorban a táplálékra támaszkodik, hogy a több antioxidánshoz hozzájusson. Ezeket a külső antioxidánsokat általában étrendi antioxidánsoknak nevezik. Az étrendi antioxidánsok közé tartozik többek között a lutein, a béta-karotin, a likopin, a zöldtea és a szőlőmag kivonatai valamint az A-, C- és E-vitamin, a mangán illetve a szelén. A „modern ember” magas antioxidáns igénye végülis abban rejlik, hogy

nem azt az életet éljük, amire teremtődtünk,

így olyan extra mennyiségű szabadgyök keletkezik bennünk életünk során, aminek kordában tartására nincs felkészítve a szervezetünk. A nyugati étrend alapját képező, erősen finomított ételek fogyasztása ugyanis nemcsak túlzott kalória bevitelhez vezet, hanem 'elégetésük' során igen sok szabadgyök is képződik. A kutatási eredmények megerősítették, hogy a megnövekedett oxidatív hatások jelentős szerepet játszanak a civilizációs betegségek kialakulásában.

Az immunrendszer optimális működése szempontjából nagyon fontos segítség lehet az étrendi antioxidánsok ésszerű mennyiségben és arányban történő fogyasztásán kívül még a rendszeres testmozgás és a kalóriabevitel mérséklése, mivel ezek bizonyítottan meghosszabbíthatják az életünket. Ez ellentmondásnak tűnik, mivel mindkettő növeli a szervezetben a reaktív szabadgyökök szintjét.
De akkor hogy is van ez? A sportolással együtt járó oxidatív stresszre az izomsejtek természetes antioxidánsok termelésével reagálnak. Ez a fokozott antioxidáns termelődés, amelyre a mozgás okozta oxidációs veszély elhárítása miatt van szükség, immár védi a szervezetet a környezetből jövő más oxidációs veszélyektől is. Tehát

a rendszeres sportolás hatására a saját antioxidáns mechanizmusok felerősödnek.

Ezért nem javasolt többek között sportolás előtt és böjti szakasz során antioxidánsok fogyasztása, mivel ez kioltja az előbbiek hasznos hatásait. Ám étkezés és sportolás után egyértelműen jótékony hatásai vannak a megfelelő antioxidánsok pótlásának.

Még egy érdekesség: A szervezetünk védekező mechanizmusainak az utóbbi évtized kutatásaiból ismert segítője az N-acetil-L-cisztein (NAC), mely korunk egyik legizgalmasabb antioxidáns hatásokkal bíró aminosava, a glutation-peroxidáz rendszer egyik előanyaga. A NAC egy olyan vegyület, amely képes növelni a sejtek glutationszintjét, és a vizsgálatok alapján segíthet csökkenteni az oxidatív és gyulladásos károsodást. Tehát ugyanazt a folyamatot támogatja, melyet a rendszeres fizikai aktivitás során is stimulálunk.

Antioxidánsok fogyasztása tehát mindenképp fontos az életkilátásaink javítása és tartós egészségünk szempontjából, de nem mindegy, hogy mit, mikor és milyen mennyiségben fogyasztunk.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!