A megfelelő hidratálás lassíthatja az öregedést és meghosszabbíthatja a betegségmentes életet.

Köztudott, hogy egyesek gyorsabban öregszenek, mint mások. Van, aki betegségmentesen éli meg az idős kort, míg másoknál az életkorral összefüggő krónikus betegségek gyorsabban alakulnak ki. A rohamosan öregedő népesség és a kialakuló krónikus betegségek széleskörű elterjedése miatt az öregedési folyamatot lassító mechanizmusok felkutatása új kihívássá vált az orvosbiológiai kutatás és a közegészségügy számára.

Vitathatatlan tény, hogy az ivóvíz jótékony hatással van egészségünkre. Amellett, hogy alapvető fontosságú az anyagcserefolyamataink számára, fontos szerepet játszik a bőr nedvességtartalmának megőrzésében is. A National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézet) új tanulmánya szerint a

megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a várható élettartam szoros kapcsolatban van egymással.

A kutatók számos egészségügyi marker valamint a vér nátriumszintje közötti összefüggéseket vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy a folyadékbevitel csökkenésével a megemelkedett nátrium koncentráció jelentős egészségügyi kockázatot jelent. A tanulmány 11 255 résztvevő 30 év során összegyűjtött egészségügyi információit elemezte ki.

Felismerték, hogy azokhoz a felnőttekhez képest, akiknek a szérum nátriumszintje a normál tartományban van, a magasabb nátrium szinttel rendelkezők jóval nagyobb arányban szenvednek krónikus betegségekben, az öregedési folyamataik jelentősen felgyorsulnak, valamint esetükben megnő a korai elhalálozás kockázata is. A vér nátrium szintjének csökkentése elsősorban a folyadékfogyasztás emelésével, és nem a sóbevitel mérséklésével érhető el, mivel egy korábbi vizsgálat már igazolta, hogy

a vér nátriumszintje az alacsony és magas sófogyasztás mellett is nagyjából azonos.

Ezért a legújabb vizsgálatok eredményei alapján az étrendi sóbevitel csökkentésére irányuló eddigi elképzeléseket kizárólag a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek érdemes ajánlani.  

'Az eredmények azt sugallják, hogy a megfelelő hidratálás lassíthatja az öregedést és meghosszabbíthatja a betegségmentes életet' - mondta Natalia Dmitrieva (Ph.D.), a tanulmány szerzője a National Heart, Lung and Blood Cardiovascular Regenerative Medicine laboratóriumának kutatója.

A kutatók azt értékelték, hogy a szérum nátriumszintje hogyan korrelált a biológiai öregedéssel, amit 15 egészségügyi markeren keresztül értékeltek. Felfedezték, hogy azoknál a személyeknél, akiknek normál szérum nátriumszintje 135-146 mEq/l (milliekvivalens/liter) felett van, nagyobb valószínűséggel mutatják a felgyorsult biológiai öregedés jeleit. A kritikus határ nagyjából a 142 mEq/l-nél húzódik. Az NIH eredményei korai támpontokat adhatnak az előrehaladott biológiai öregedés és a korai halálozás fokozott kockázatára vonatkozóan, így a megelőzésre nagyobb hangsúlyt lehet egyénenként is fektetni.

Az emberek többsége kockázat nélkül meg tudja emelni a folyadékbevitelét az ajánlott mennyiségre, amely elsősorban víz fogyasztásával, valamint más folyadékokkal, például gyógyteákkal, zöldséglevekkel illetve magas víztartalmú gyümölcsökkel javasolt.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!