Egy észrevétel a korlátozások margójára

A koronavírus kapcsán számos vélemény van: egyesek egy múló járványnak tartják, amely úgyis csak a társadalom egy nagyon kis részének okoz egészségügyi problémát, esetleg halált, de őket védendő most a társadalom nagy része nagyon súlyos gazdasági, azaz megélhetési gondoknak lesz kitéve. Eközben elfelejtjük, hogy van egy állandó járványunk, amely hol kisebb, hol nagyobb mértékben tizedeli a lakosságot, mégsem hoznak soha ilyen, az egzisztenciális létünket és alapvető szabadságjogainkat korlátozó rendelkezéseket. Talán mert már az életünk megszokott résztvevője?

Minden évben ilyenkor, október, november környékén kezdődik az influenza különböző törzseinek elszabadulása a mérsékelt égövben, amelyik az egyik legsúlyosabb járvány okozója napjainkban, és évente több mint félmillió haláleset köthető hozzá világszerte.

Két nagyon erős influenzajárványt regisztráltak az utóbbi években Európában, köztük Magyarországon is, ahol a havi halálozási adatok jócskán meghaladták a szokásos átlagot - tudtuk meg az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatójának a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán 2017-ben. A 2014/15-ös szezonban 503 ezer, a 2016/17-es szezonban 481 ezer influenzás beteg fordult orvoshoz. Szakmai evidencia, hogy a nagyobb járványok idején nő a halálozás, 2015-ben több mint 6 ezerrel, 2017-ben pedig 5,3 ezerrel haladta meg ez az adat a havi átlagot. Az influenzával összefüggésbe hozhatóan 2014/15-ben 6470, 2016/17-ben pedig 5162 haláleset történhetett. Arról ne is beszéljünk, hogy ezeket a számokat az influenza 8-12 hét alatt produkálja.

Összehasonlításképp Magyarországon koronavírus kapcsán március óta 91 000 tesztpozitív személyt - tehát nem beteget - adminisztráltak, míg az elhunytak száma 2063 fő.

Visszatérve az influenzára az ÁNTSZ influenzamonitorjának a 2017 évi információiból egyébként látszik, hogy a járvány az idősebb nők közül szedte elsősorban az áldozatait. Az utóbbi néhány évtized szezonális influenzajárványait a vírus két altípusa, a H3N2 és a H1N1 okozta. A H3N2 felelős a magas rizikójú idősebb populációban bekövetkező súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedésekért, és az összesített halálozás zöme is ennek a törzsnek a számlájára írható. A H1N1 összességében kevesebb halálos kimenetelű megbetegedést okoz, és az általa okozott fertőzés inkább a fiatal és középkorú felnőttekre jellemző. A halálozási többletet is regisztráló európai influenzafigyelő szolgálat Európa 20 országban észlelte a növekvő halálozást - nyilatkozta a járványügyi helyzetről és a KSH kiemelkedő januári halálozási statisztikájáról tartott népjóléti bizottsági meghallgatáson az OEK akkori főigazgatója.

„Az utolsó két influenzaszezon az államokban is lényegesen pusztítóbb volt a vártnál – mondta el Michael Worobey, az Arizonai Egyetem Ökológia és Evolúcióbiológia tanszékének vezetője, az egyetem BIO5 Intézetének munkatársa – Az utolsó csak az USA-ban 80 ezer halálos áldozatot követelt. Az influenza rendkívül gyilkos kór, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon.' Mégsem vagyunk miatta alapvető jogainkban korlátozva!

Forrás: cdc.gov/flu; Orvosi Hetilap

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!