Egy észrevétel a korlátozások margójára

A koronavírus kapcsán számos vélemény van: egyesek egy múló járványnak tartják, amely úgyis csak a társadalom egy nagyon kis részének okoz egészségügyi problémát, esetleg halált, de őket védendő most a társadalom nagy része nagyon súlyos gazdasági, azaz megélhetési gondoknak lesz kitéve. Eközben elfelejtjük, hogy van egy állandó járványunk, amely hol kisebb, hol nagyobb mértékben tizedeli a lakosságot, mégsem hoznak soha ilyen, az egzisztenciális létünket és alapvető szabadságjogainkat korlátozó rendelkezéseket. Talán mert már az életünk megszokott résztvevője?

Ez pedig az influenza, amelyik az egyik legsúlyosabb járvány okozója napjainkban, és évente félmillió haláleset köthető hozzá világszerte.

Két nagyon erős influenzajárványt regisztráltak az utóbbi években Európában, köztük Magyarországon is, ahol a havi halálozási adatok jócskán meghaladták a szokásos átlagot - mondta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán 2017-ben. A 2014/15-ös szezonban 503 ezer, a 2016/17-es szezonban 481 ezer influenzás beteg fordult orvoshoz. Szakmai evidencia, hogy a nagyobb járványok idején nő a halálozás, 2015-ben több mint 6 ezerrel, 2017-ben pedig 5,3 ezerrel haladta meg ez az adat a havi átlagot. A halálozási többlet 90 százaléka köthető az influenzához, illetve a szövődményeihez.

Így tehát csaknem ötezer fővel többen haltak meg influenzában Magyarországon 2017 első két hónapjában, mint az előző esztendő hasonló időszakában. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából kiderült, hogy a halálesetek száma 2017 januárjában 25, februárban pedig 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A halálozási többletet is regisztráló európai influenzafigyelő szolgálat Európa 20 országban észlelte a növekvő halálozást - mondta a járványügyi helyzetről és a KSH kiemelkedő januári halálozási statisztikájáról tartott népjóléti bizottsági meghallgatáson az OEK akkori főigazgatója.

Mindez azt jelenti, hogy a 2017 első két téli hónapjában néhány fő híján elérte a 27 ezret Magyarországon a halottak száma, szemben a 2016 elején regisztrált nagyjából 22 ezerhez képest. Az új évezredben ekkor volt a legmagasabb az első kéthavi mortalitási érték. A kormányzati statisztikusok szerint a drasztikus növekedés hátterében a tetőző influenzajárvány állhatott.

Az ÁNTSZ influenzamonitorjának a 2017 évi információiból egyébként látszik, hogy a járvány az idősebb nők közül szedte elsősorban az áldozatait. Az utóbbi néhány évtized szezonális influenzajárványait a vírus két altípusa, a H3N2 és a H1N1 okozta. A H3N2 felelős a magas rizikójú idősebb populációban bekövetkező súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedésekért, és az összesített halálozás zöme is ennek a törzsnek a számlájára írható. A H1N1 összességében kevesebb halálos kimenetelű megbetegedést okoz, és az általa okozott fertőzés inkább a fiatal és középkorú felnőttekre jellemző.

„Az utolsó két influenzaszezon lényegesen pusztítóbb volt a vártnál – mondta el Michael Worobey, az Arizonai Egyetem Ökológia és Evolúcióbiológia tanszékének vezetője, az egyetem BIO5 Intézetének munkatársa – Az utolsó csak az USA-ban 80 ezer halálos áldozatot követelt. Az influenza rendkívül gyilkos kór, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon.' Mégsem vagyunk miatta alapvető jogainkban korlátozva!

Forrás: cdc.gov/flu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!