A Bécsi Orvosi Egyetem munkatársai mikroműanyag szennyezést mutattak ki emberi székletmintákból

Azt mondják, aki halat eszik, az műanyagot eszik, de úgy látszik más táplálékkal is ugyanez a helyzet. Miután az állatok szervezetében már korábban megtalálták, beigazolódott, hogy az emberek is erősen fertőzöttek lehetnek az úgynevezett mikroműanyaggal.

A mikroműanyagok 5 mm-nél kisebb méretű műanyag szálak, darabkák. Lehetnek eleve kisméretűre tervezett és gyártott műanyagok, mint például fogkrémben, bőrhámlasztó kozmetikumokban található műanyagdarabok, de keletkezhetnek nagyobbakból is, amelyek ugyan biológiai úton soha nem bomlanak le, idővel viszont egyre kisebb részekre szakadnak használat, mosás közben.

Száznál is több műanyagszemcsét nyelhetünk le egy főétkezés során

A Bécsi Orvosi Egyetem munkatársai elsőként vizsgálták a világon, és a székletminták mindegyikében találtak mikroműanyagot. 

Az emberiség az 1950-es évek óta, a műanyagok nagyipari gyártásának elindulása óta több mint 9 milliárd tonna műanyagot állított elő. Ennek a hatalmas mennyiségnek 76 százaléka végezte hulladékként. Tudományos mintavételek során műanyagot találtak már az étkezési sóban és az ivóvízben csakúgy, mint a tengerek, óceánok legmélyebb és legérintetlenebb részein. Csak idő kérdése volt, hogy az emberi szervezetben is kimutassák.

A Bécsi Orvosi Egyetem (Medizinische Universität Wien) és az Osztrák Környezetvédelmi Ügynökség (Umweltbundesamt) munkatársai ún. előkészítő tanulmány során a világ 8 országából – Finnország, Olaszország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Egyesült Királyság és Ausztria – vettek mintákat. Az eredmények szerint nem volt olyan székletminta, amiben ne találtak volna mikroműanyagot – összesen 9 féle műanyagtípust mutattak ki. Átlagosan 10 grammonként 20 darabot találtak.

A székletmintákban leggyakrabban a polipropilén (PP) és a polietilén-tereftalát (PET) volt jelen, ami valószínűleg az elfogyasztott ételek, italok csomagolásából jutott az emberi szervezetbe.

A mostani eredményre alapozva a kutatók úgy becsülik, hogy az emberiség több mint felének széklete tartalmazhat mikroműanyagot – olvasható a Guardian cikkében:

'Ez a vizsgálat első a maga nemében, és igazolja azt, amit rég feltételeztünk, miszerint a műanyagszennyezés elérte a bélrendszerünket – nyilatkozta  az egyetem sajtóközleményében Philipp Schwabl, a kutatás vezetője. Schwabl szerint okunk van feltételezni, hogy a műanyaghulladék a többi szerveinket is elérheti.

Most, hogy kezünkben van az első bizonyíték arra, hogy ezek az anyagok bent vannak a szervezetünkben, további kutatásokra van szükség, hogy megértsük, mit okozhat mindez az emberi egészségben.

                                                                                               Forrás: tudatosvasarlo.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!