Többségük nem felelt meg az előírásoknak…

A vizsgált étrend-kiegészítők több mint 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak - a Laboratorium.hu adatai szerint. Az interneten rendelt termékek 87 százalékánál találtak hibákat az ellenőrök. A vitaminokat, a fogyasztószereket és a potencianövelőket is vizsgálták.
A talált hiányosságok 39 százaléka minőségi, illetve összetételbeli, 9 százaléka élelmiszer-biztonsági, és 71 százaléka jelölési probléma volt. Az internetes ellenőrzés során rendelt termékek többségénél hibákat találtak az ellenőrök.

Az étrend-kiegészítők ellenőrzésekor a boltok polcain elérhető 92 terméket vizsgálták, közöttük testtömegcsökkentőket, a potencianövelőket, a vitaminokat, a halolajokat, és a proteineket.
A potencianövelők és a fogyást segítő anyagok többsége nem felelt meg az elvárásoknak: 87 százalékuknál jelölési hibát találtak, 26 százalékuknál jelölési hiba és biztonsági probléma is felmerült, sokban pedig gyógyszerhatóanyagokat találtak, ami tiltott, és jellemzőek voltak a fordítási hibák is.

A sok hiba közül kiemelik, hogy volt olyan C-vitamin, ami egyáltalán nem tartalmazott aszkorbinsavat. Felhívták a figyelmet arra is, hogy évente 1000-2000 új étrend-kiegészítő jelenik meg a piacon, de ezek csaknem fele nem felel meg az előírásoknak.
Magyarországon az étrend-kiegészítők negyed részét a sportolóknak szánt készítmények teszik ki, a szabadidő sportolóknak pedig közel 70 százaléka fogyaszt ilyet.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!