Gyakran ismételt kérdés, hogy vajon szükség van-e étrend-kiegészítőkre, ha valaki kiegyensúlyozottan étkezik.

Mit is jelent a kiegyensúlyozott táplálkozás? Hogyan kellene összeválogatnunk az ételeinket, hogy azt mondhassuk, hogy optimálisan étkezünk?

Nézzük meg milyen lenne az ideális kép, és ehhez képest a helyzet mennyivel tér el a valóságtól.

Egy ideális világban mindenki képes lenne “kiegyensúlyozott” étrenden élni, ami feleslegessé tenne minden étrend-kiegészítőt. Nem csupán úgy termelnénk az alapanyagokat, készítenénk el az ételeinket, hogy azok tartalmazzanak minden mikrotápanyagot, hanem étkezésenként meg is terveznénk, hogy mit mivel, mennyit és milyen gyakran fogyasztunk, hogy szervezetünk el legyen látva minden szükséges vitaminnal, ásványokkal és egyéb kis mennyiségben szükséges, de nélkülözhetetlen mikroelemmel.

De mi nem ebben az ideális világban élünk! Néha eszünk menet közben, kihagyunk egy étkezést, feldolgozott élelmiszert választunk, mert ízlik vagy pedig nem találunk megfelelőbbet ott, amerre épp járunk, pedig tudjuk, hogy ennél az is jobb lenne, ha nem ennénk semmit. Ráadásul a táplálkozástudósok mai vélekedésével ellentétben, nem eszünk napi 4-5 alkalommal egy-egy adag zöldséget vagy gyümölcsöt még a szezonban sem, hát még télen.

Sajnos hasonlóan étkezik társadalmunk 95 százaléka, és ennek tudható be, hogy hasonló arányban szenvednek a vitaminok, nyomelemek illetve az ásványi-anyagok hiányától. Én őszintén hiszek az egészséges táplálkozás gyógyító hatásában és egészségmegtartó erejében, és nem csupán eszerint választom meg az ételeimet, de pácienseimet is erre buzdítom.

Sok gyümölcsöt és zöldséget eszem, ami főként házi gazdálkodásból származik és friss. Csak néhanap eszem feldolgozott gyári ételt, tartózkodom az üdítőitaloktól, amelyek foszfortartalmuk okán kiürítik a kálciumot a szervezetből. Nem iszom tömény alkoholtartalmú italokat, ami a B-vitaminokat égeti el, és nem dohányzom, ami pedig C-vitamin hiányhoz vezet. Mindezek ellenére nem tudom a szervezetem számára optimális mennyiségű mikro-tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat csupán az ételeimmel pótolni napról napra. Kipróbáltam, de nem sikerült.

Mivel elég jól értem és figyelem a testem jelzéseit, igen pontosan meg tudtam határozni, mi a minimális és mi az optimális mennyisége az egyes vitaminoknak, amit szednem kell. Nem szükséges ehhez patikai mérleg, annál ez sokkal egyszerűbb. Tulajdonképpen egy mai ajánlott napi multivitaminból kell annyit szednem, ami a hivatalos ajánlás többszöröse, ahhoz, hogy azt érezzem, minden rendben megy hajnaltól késő estig. Bár ez egy marék kapszula naponta, mégsem sok. Éppen optimális.

Milyen kiszerelés a legjobb?

Az étrend-kiegészítők sokféle formában kaphatók. Tabletták, kapszulák, porok és folyadékok, dúsított élelmiszerek és krémek. Talán nem is lehet fejből felsorolni a teljes kínálatot. Mindenki válassza ki a neki legmegfelelőbb formát, amit tényleg naponta be tud szedni, akár többször is. Ha például undorodik a kapszulák vagy tabletták látványától, szedje por vagy folyadék formában. Néha magam is váltok, mert vannak olyan formák, amik jobbak, mint mások. Például  a kálcium és magnézium ásványi-anyag pótlására a citrát formában oldott a legmegfelelőbb, míg a zsírban oldódó A- és D-vitamin esetében én a gélkapszulás, eleve növényi olajat is tartalmazó formát javaslom, mert ezeket szedem én is.

Minél összetettebb egy kiegészítő, annál jobban hasonlít az ételek változatos mikrotápanyag-tartalmának változatosságához, és annál könnyebb dolga lesz a szervezetünknek a feldolgozásában. 

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!