Hasznos megoldás a vírusfertőzések megelőzésére.

A szauna használat során bekövetkező hőhatás hasznos lehet a vírusfertőzések megelőzésére, mivel mint minden biokémiai rendszer, így

a vírusok is érzékenyek a hőmérsékleti szélsőségekre,

amelyek denaturálják az alkotó fehérjéiket, ezáltal inaktiválódnak és fertőzésképtelenné válnak. Számos tényező befolyásolja a vírust inaktiváló hőmérsékletet, többek között az adott vírus szerkezetének sajátosságai, az alkalmazott közeg, annak kémhatása és ion-összetétele, valamint a környezet páratartalma.

A vírusfehérje héj stabilitását, így a gazdatest felszíni receptoraihoz való kötődési képességeit ezek a tényezők szabályozzák, amit különböző mértékben megváltoztat a hőmérséklet.

A vírusok egy- vagy kétszálú DNS-t illetve RNS-t tartalmazhatnak, amit egy fehérjeburok, azaz kapszid vesz körül. A vírusok egy részében ezt a kapszidot még egy lipidburkolat is borítja, ezért a hőmérséklet eltérő módon befolyásolja ezek aktivitását.

Hő hatására a vírusok különböző mértékben inaktiválódnak.

Az inaktiválási mechanizmus során a lipidburokkal is rendelkező vírusok magasabb hőmérsékleten inaktiválódnak, mint a csak fehérjekapsziddal rendelkező típusok. A kapszid által nem védett vírus-nukleinsavak enzimatikus lebontása viszont már 40°C körüli hőmérsékleten végbemegy.

A SARS-CoV-2 koronavírus kifejezetten érzékeny a hőre.

Egyes tanulmányok szerint a koronavírusok különösen érzékenyek a termikus károsodásokra, mivel a membrán és a nukleokapszid fehérjék hő hatására könnyen sérülhetnek. Egy a közelmúltban megjelent tanulmány tíz vizsgálat elemzését végezte el a SARS-CoV-2 hőinaktiválódásával kapcsolatosan.

Összegezve az eredményeket az alkalmazott hőmérsékleti behatások következtében a vírus 99,99%-ban elvesztette fertőzőképességét. Így 60°C-on 30 perc, 65°C-on 15 perc, 80°C-on pedig 1 perc bizonyult elegendőnek ehhez.
A legfontosabb mechanizmus, mint a legtöbb más vírus esetében is a nukleokapszid fehérjék denaturálása volt. Az esetek túlnyomó részében a kapszidot 10 perc elteltével teljesen denaturálták már 55 °C-on is.

A legújabb fejlesztésű matematikai modellek célja a SARS-CoV-2 koronavírus inaktiválódásának vizsgálata volt az emberi szervezetre jellemző, azaz 40°C körüli hőmérsékleten. Ezek alapján 37°C-os testhőmérsékleten 48 óra elteltével a modell 99,99%-os inaktiválást mutatott, míg az enyhén megemelkedett 39°C-os hőmérséklet a 99%-os inaktiváláshoz már csak 14 órára volt szükség.
Ebből is látható, hogy a láz elősegíti a szervezet fertőzésekből való felépülését. Ilyenkor nemcsak egyes immunválaszok gyorsulnak fel jelentős mértékben, hanem mint látható, a magasabb testhőmérsékletre érzékenyebb patogének is jelentős mértékben lefékeződhetnek.

A szauna fontos szerepet játszhat a megelőzésben.

Magasabb hőmérsékleten a kapszid fehérjék nedvesíthetősége jelentős befolyásoló szerepet játszott a lebomlási sebességben, mert a kevésbé hidrofób fehérjék jobban érintkeztek a vízmolekulákkal. Ezért az a közeg, amelyben a vírus található, közvetlenül megváltoztathatja a lebomlási hőmérsékletet, vagyis az alacsonyabb hőmérsékletek hasonló hatást váltanak ki.

Ezen alapul egyes szakértők véleménye, mely szerint a szaunázás során bekövetkező hőhatás is hasznos lehet koronavírus fertőzés megelőzésére, mivel a levegő hőmérséklete itt gyakran meghaladhatja a 85°C-ot, a légcső hőmérséklete pedig elérheti a 45°C-ot.
Az átlagos szaunában eltöltött idő nagyjából 15 perc, ezen a hőmérsékleten pedig a számítások alapján a vírusok nagyjából 30%-a inaktiválódhat a légúti traktusban.

Ha többször megismételjük a folyamatot, javulhat a hatékonyság!

A hő egy olcsó és széles körben hozzáférhető fertőtlenítőszer, amelynek számos előnye van a vegyi alapú fertőtlenítőkkel szemben. A kórokozók, mint az elemzésből is kitűnik nem képesek jelentős ellenállást kialakítani a szélsőséges hőhatással szemben.
Bár az ilyen terápiákat nem egyszerű alkalmazni élő szervezetek esetében, de a SARS-CoV-2 termikus inaktiválási mechanizmusának pontos feltárása lehetővé teheti a különböző eszközök, védőfelszerelések hőkezelés alkalmazásával történő hatékonyabb fertőtlenítési eljárásainak kidolgozását.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!