Ne csodálkozz, ha éhes leszel rágózás közben!

Talán meglepő, de a rágógumi nem a modern világ terméke. Bizonyos ősi formákban már évezredekkel ezelőtt is ismerték az emberek. Az ókori görögök masztixot rágcsáltak, az amerikai indiánok pedig a lucfenyő gyantáját rágták.

Kutatások sorát végezték már el arra vonatkozóan, hogy például a cukormentes rágógumival megelőzhető-e a fogszuvasodás. A válasz egyértelműen igen, hiszen ezek a rágók, főként, ha xilitet is tartalmaznak, serkentik a nyálelválasztást és antibakteriális hatással rendelkeznek. A xilit ugyanis a legjobb cukorpótló, még a szorbitnál is hatékonyabb.

A szájüregben lévő káros baktériumok és a sokszor nem megfelelő táplálkozási szokások miatt a helyes egyensúlyt nagyon nehéz kialakítani és fenntartani. Minél több cukrot tartalmaz egy-egy étel, annál több savat termelnek belőle a szájban lévő baktériumok a lebontás során, amelyet a lúgos nyál sok esetben már nem képes semlegesíteni. Ezáltal sérül a fogíny, a fogzománc, és a károsodott részekben nagyon könnyen utat törnek maguknak a fogszuvasodást okozó baktériumok. A rágózás azonban segíthet e folyamat megelőzésében. A cukormentes rágó ugyanis fokozza a nyáltermelést, ezáltal felhígulnak a fogakra és a szájüregre veszélyes savak. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy az étkezéseket követően néhány percig rágjunk cukormentes rágógumit a megfelelő pH-érték eléréséhez.

A cukormentes rágógumik képesek arra, hogy semlegesítsék a fogzománcra káros emésztőnedveket, emellett eltávolítják az ételmaradékokat és a lepedéket, így nem engedik kialakulni a fogkövet. Csökkentik a szájszárazságot, és segítik a szükséges ásványi anyagok beépülését a fogakba. A cukormentes rágógumi alkalmazása nagyon kényelmes és egyszerű a mindennapokban. A megfelelő és rendszeres fogápolás mellett hozzájárulhat az egészséges szájhigiénia kialakításához, és ezáltal a kellemes, üde, friss lehelet megteremtéséhez.

Viszont egy biztos: a rágógumi elrágcsálása semmiképpen sem helyettesíti a napi fogtisztítást!

A rágózás oldja a stresszt, frissíti az agyat, és segíti a koncentrációt. A rágó az étvágyat is befolyásolja: akár pár percnyi rágózás is elegendő ahhoz, hogy felfokozza az étvágyat, beindítsa az emésztőszervek munkáját, és könnyebben feldolgozásra kerüljön a táplálék. Mindez abban is segít, hogy elkerülhető legyen a gyomorégés, és a reflux kialakulása. Azoknak is kiváló lehet a rendszeres rágózás, akik az édességek fogyasztásáról kívánnak leszokni, mert amíg cukormentes rágógumit rágcsálnak, addig sem esznek cukros édességet.

Ezek a veszélyei

Előfordulhat, hogy az arcizmok környékén fájdalmat érzünk. Ilyenkor egy időre hagyjunk fel ezzel a szokással. Kutatások szerint ugyanis a sok rágózástól kilazulhat, vagy elmozdulhat az állkapocs. Arra is gondolni kell, hogy a rágógumi beleragadhat egy-egy fogtömésbe, pótlásba, amelyet tönkre is tehet.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!