Ez volt eddig a valaha elkövetett legnagyobb közegészségügyi hiba.

A korlátozásokat meghozó döntések során egyetlen kormány sem végzett költség-haszon elemzést sejtve, hogy ez a politika minden téren nagy valószínűséggel kudarcot fog vallani. Greg Abbott texasi kormányzó a múlt héten jelentette be, hogy állama

megszünteti a kötelező maszkviseletet és a többi értelmetlen korlátozást. 

Míg a demokraták és sok közegészségügyi tisztviselő ragaszkodva a rögeszméjéhez még mindig elítéli ezt a határozott lépést, rengeteg adat áll rendelkezésre annak bizonyítására, hogy a szigorú intézkedések vélt előnyei nem érik meg a fizetendő árat.

Hiába zajlanak több mint egy évvel a járvány kezdete után Európában és az Egyesült Államokban is az oltási projektek, az Atlanti-óceán mindkét oldalán továbbra is szigorú korlátozások vannak érvényben. Németország, Írország és az Egyesült Királyság még mindig zárlatban van, míg

Franciaországon és Magyarországon is hónapok óta kijárási korlátozás van érvényben,

ami az ottani kormányok szerint még hetekig fennmaradhat. Számos államban az oktatás is még mindig online módon történik.

Philippe Lemoine (Cornell Egyetem) szerint:

A koronavírus miatti lezárások az egyéni szabadság elleni legsúlyosabb beavatkozások.

Azonban egyetlen kormány sem tett közzé költség-haszon elemzést a lezárási politikák igazolására - amit a döntéshozóknak meg kellett volna tenniük. Eddig a kormányok nem készítettek ilyen elemzést, talán azért, mert a tisztviselők tisztában vannak vele, milyen eredményt mutatna.

Dr. Jay Bhattacharya, a Stanfordi Egyetem Orvostudományi Karának professzora kijelentette, hogy a COVID-19 következtében elrendelt lezárás sorozat a

legnagyobb közegészségügyi hiba volt, amit valaha elkövettünk.

Katasztrofális méretű az embereknek okozott kár. Ezt felismerve számos amerikai állam már az elmúlt hetekben elkezdte enyhíteni a COVID-19 okán hozott korlátozásait.

Dr. Bhattacharya, aki a Daily Clout-nak adott interjúja során tette meg észrevételeit, többedmagával társszerzője volt a Nagy Barrington Nyilatkozatnak (Great Barrington Declaration), annak a petíciónak, amely a COVID-19 miatti lezárások megszüntetését szorgalmazza, azt állítva, hogy ezek pusztító hatással vannak a lakosság rövid és hosszú távú egészségügyi kilátásaira.
A lezárások ugyanis nem természetes, normális életmódok. A korlátozások kiötlői és elrendelői azt sem vették soha figyelembe, hogy a szegény emberek sokkal nagyobb nehézségekkel néznek szembe a lezárások miatt, mint a tehetősebbek. A petíciót több mint 41 ezer orvos és közegészségügyi szakember és legalább 754 ezer érintett polgár írta eddig alá.

Newsweek számára elküldött e-mailben Dr. Bhattacharya ezt írta:

Kiállok azon állításom mellett, hogy a lezárások jelentik a legsúlyosabb közegészségügyi hibát, amit az elmúlt 100 évben elkövettünk. A döntéshozók nem számoltak azokkal a katasztrofális egészségügyi és pszichológiai ártalmakkal, amelyek kivétel nélkül minden szegény embert a földön akár egy generáción át sújtani fognak.

Ezek az intézkedések ugyanakkor nem szolgálták a járvány visszaszorítását

még azokon a helyeken sem, ahol a legerőteljesebben végrehajtották ezeket. Legjobb esetben is csupán a veszélyeztetett csoportok egy töredékét tudták megvédeni a COVID-19-től, miközben a szegényebb rétegeket kitették nemcsak a betegségnek, hanem a súlyos gazdasági recesszió életkörülményeket romba döntő következményeinek.

A múlt héten Texas és a Mississippi republikánus kormányzói, Tate Reeves és Greg Abbott bejelentették az egész államra kiterjedő korlátozások és a kötelező szájmaszkviselet megszüntetését, valamint támogatták a vállalkozások többségének újranyitását.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!