Észre se veszed, és már gyógyszerfüggő leszel!

Fáj a fejed? Puffad a hasad? Ízületi fájdalmaid vannak? A „kellemetlen tünetek” enyhítése érdekében nem is kell túl sokat keresgélni, elég leülnünk a tévé elé, és máris milliónyi gyógyszer reklámjával találkozhatunk.
De mindig jó ötlet azonnal bedobni egy pirulát, ha „fáj” valamink? NEM!!!

Tévénézés közben könnyen támadhat olyan érzésünk, hogy minden második reklám valamilyen gyógyszert szeretne ránk tukmálni. Aki így érzi, az nem is téved, mert egy reklámfigyelő cég adatai szerint (32 csatorna megfigyelése alapján), amíg 2005-ben csupán 5,5 százalék volt a gyógyszerreklámok aránya a tévében, 2015-ben a 28 ezer órányi reklámnak a 25 százaléka(!) valamilyen vény nélkül kapható gyógyszerről, vagy gyógyhatású készítményről szólt.
A legtöbbet  a megfázás vagy nátha elleni reklámokra költenek, de sok a vitamin reklám is a tévében, amit a fájdalomcsillapítók követnek.

Egyre több itthon a gyógyszerfüggő
Az elmúlt években nőtt a gyógyszerfüggők száma Magyarországon. Legnagyobb mennyiségben hashajtót, altatókat, nyugtatót és orrcseppet használunk. Becslések szerint 100 ezer hashajtófüggő, 70 ezer altató- és nyugtatófüggő, és közel 25 ezer orrcseppfüggő van ma Magyarországon!
A gyógyszerfüggőség egyik oka az internet megjelenése lehet, ahol nem csak plusz információkat szerezhetünk a gyógyszerekről, de könnyen, akár feketén is megvásárolhatjuk azokat. De a hirdetési statisztikákat látva az sem elképzelhetetlen, hogy a tévéreklámok is sokat rontanak a helyzeten.
Konkrétumokat nem lehet mondani, hogy milyen korosztály, és melyik nem érintett inkább a gyógyszerfüggőségben, de a szakértő szerint a nyugtatószer és a hashajtó fogyasztása inkább a nőkre jellemző.

Mi a baj azzal, ha sok gyógyszert szedünk?
Egyes becslések szerint a vényköteles gyógyszerek a harmadik legnagyobb halálokozók a rák és a szívbetegségek után. A legnagyobb veszélyben azok lehetnek, akik több orvosságot is szednek párhuzamosan. Ugyanis minél több gyógyszert szed valaki, annál több esély van arra, hogy mellékhatások fognak fellépni. Ezeket a tüneteket azonban félreértelmezhetik az orvosok, amire újabb pirulákat írhatnak fel.
Egy magyar háztartás egészségüggyel, illetve egészséggel összefüggő kiadásai meghaladják az évi 180 ezer forintot, aminek megközelítőleg harmadát (kb. 60 ezer forint) költik gyógyszerekre. A kifejezetten egészségügyre fordított összeg - amiben nincs benne például a masszázs, vagy a gyógyüdülés - háztartásonként körülbelül 130 ezer forint évente, aminek közel felét teszik ki a gyógyszerekre költött forintok. Forrás: penzcentrum.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!