Az arthrosis egy vagy több ízület lassú lefolyású megbetegedése, amelynek fókuszában a porc kopása áll.

A tudomány mai állása szerint az ízületi bántalmak a gyógyíthatatlan betegségek közé tartoznak, melyek kialakulásáért a genetikai háttéren kívül az életvitelünket terheli a felelősség. A folyamat progrediálása részben lassítható, valamint a fájdalom enyhíthető, de jelenleg csak a panaszmentesség a reálisan elérhető cél. Bármilyen meglepő is, a leghatásosabb gyógymód a fájdalomra a mozgás, persze ehhez a ki kell lépnünk a komfortzónánkból.

Az ízületi probléma napjaink népbetegsége. Az arthrosis egy vagy több ízület lassú lefolyású megbetegedése, amelynek fókuszában az ízületi porc kopása áll. Leggyakrabban a csípő- és térdízületet, a váll valamint a kéz kisízületeit érinti. Az ízületi porc kopása előfordulhat már a 30. életévtől is. A röntgenfelvételek a 45 és 65 év közötti férfiak és nők mintegy 30 százalékánál mutattak ki porckopásos elváltozásokat. A 65 év felettiek esetében a gyakoriság csaknem 70 százalékos!

Az ízületi porcban a leépülési folyamat gyulladás nélkül megy végbe, így az arthrosis sokáig nem válik észlelhetővé. A fájdalom már előrehaladott állapotban jelentkezik, amikor a gyulladást okozó anyagok az ízületi tok gyulladását eredményezik, és az ízület megduzzad. Ezen az ízületi elváltozások meggyógyítása egyelőre kivitelezhetetlennek tűnik, így a megelőzés és az állapot romlásának megállítására kell helyezni a hangsúlyt.

A legrosszabb, amit a fájó ízületekkel tehetünk: a pihentetés

Az ízületi bántalmak kezelési módszere nagyon sokáig a pihenés, sőt a fekvés volt. Persze ez logikusnak is tűnhet, hiszen azt gondolták, hogy a pihenés és tehermentesítés hatására képes regenerálódni, újjáépülni az ízület. A tudomány mai állása szerint viszont ez a nézet teljes mértékben elavult, és megcáfolt. Ha egy fájós térdet pihentetünk, akkor még kevesebb ízületi folyadék termelődik – ami az egész rendszer kenőanyaga és tápanyagforrása – az amúgy is kiszáradástól fenyegetett ízületi szövetekben. Ráadásul az ízület körül lévő izomzat az egyetlen, ami tehermentesítheti a károsodott ízületet, ami a pihenés hatására egyre sorvad, ezzel még nagyobb tehernek kitéve a fájdalmas testrészt.

Az ízületi problémák civilizációs betegségek, melyek a gazdaságilag fejlettebb országokban a legjelentősebbek, és bár ezek az országok rendelkeznek a legnagyobb gyógyítási eszköztárral, mégis a porcépítő készítményeken, a gyulladás és fájdalomcsillapító gyógyszereken kívül az orvosok itt is csak a mozgást tudják ajánlani a betegeiknek!  Kiderítették, hogy napi egy óra gyaloglás a betegek többségénél egy hét után enyhítette a fájdalmakat. Persze ehhez az eredményhez minden betegnek el kell viselnie az első napokban a testmozgás okozta intenzív fájdalmat, le kellett küzdeniük saját ösztöneiket, és ki kellett lépniük komfortzónájukból.

Mi is történik ilyenkor? A mozgás során termelődő ízületi folyadék nemcsak az ízület kenését biztosítja, de a porc diffúz módon onnan veszi fel a szövetét építő különböző proteoglikánokat, így fokozódhatnak az építő folyamatok. Ennek eredményeképpen könnyebbé válik a mozgás, és a betegek pszichés és fizikai állapota is lényegesen javulni kezd. Így ennek a problémakörnek a legkézenfekvőbb megoldása a mozgás. 

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!