Egy biológus véleménye a tudomány szemszögéből.

Kedves Honfitársaim!

Szabad kijárásunkat korlátozó intézkedések első napján beszámolok néhány 'apróságról', hogyan is állunk most a COVID-19 ellen folytatott küzdelmünkben. Teszem ezt helyenként fájdalmas tudományos mélységben, de gondosan ügyelve arra, hogy eközben mindenki számára érthető és emészthető legyen.

Szenzációs hírrel szolgált számunkra a média: Egy magyar virológus Kiss Zoltán (aki nem én vagyok) sikeresen izolálta a vírust. Mit is jelent ez?

Izolálni többféleképp lehet egy vírust, ami a lentebb vázolt módok mindegyikén meg is történt már.

1. Jómagam vagy bármely kollégám megfelelően felszerelt laboratóriumban képes körülbelül 2 óra alatt izolálni bármilyen vírust. Az eljárás során a beteg emberből származó mintából steril kémcsőbe kerül az adott vírus örökítő anyaga (a koronavírusok esetében RNS), minden más összetevőtől (gazdasejt törmelékek, vírus burok és komponensei) megtisztítva, amelyből a molekuláris biológiai vizsgálatokat végzik. Tehát ebben az esetben csak a vírus genetikai állománya áll rendelkezésünkre. 

2. Ebből a mintából 'élő' vírus is izolálásra kerül, ahol a vírust laboratóriumi sejttenyészetekben tartják fenn, majd lezárt, biztonságos és steril környezetben olyan sejteket fertőznek meg a vírussal, melyekben a vírus szaporodni képes. Amelynek már vizsgálható a fertőzőképessége, 'életciklusa', tesztelhető az ezeket gátló antitestek és más gyógyszerjelöltek hatásossága. 

3. Kínában élő tudósok pedig a következőt tették. Az 1. -es lépés során izolált vírus örökítő anyagot megszekvenálták.

Mi ez, és hogyan járul hozzá a vírus elleni küzdelemhez? Egy családi példán keresztül elmagyarázva a következőt jelenti:

Amennyiben gyermekünk kreativitása drámai mértékben meghaladja az átlagost, és karácsonykor neki épp egy 29903 darabos építőkocka játékot vettünk, melyben csupán 4 különböző elem van, majd magára hagyjuk a picit, hadd játsszon! Míg elfogyasztjuk a pitéket, megdöbbenve tapasztaljuk hogy gyermekünk a karácsonyfa mellé az építőkockákból felépítette a Halálcsillagot, az összes lézer és ion ágyújával illetve dokkoló állomásával együtt. Ha ilyenkor az emberiség túlélésének érdekében lebontjuk az édes gyermekünk által megalkotott 'szörnyeteget', azt úgy tegyük, hogy a felépítés pontos sorrendjében fűzzük fel egy fonálra az építőkocka darabokat! Ezzel ugyanis megszerezzük a Halálcsillag tervrajzát, a Wuhan-i koronavírus genomszekvenciáját.

Ezt jelenti a szekvenálás. Ismerjük a vírust alkotó genetikai kód minden egyes elemét, (egyszálú RNS-ének bázissorrendjét), így azt is, hogy ez pontosan milyen nagyobb darabokat kódol. 

Akit érdekel a Wuhan-i koronavírus tervrajza, ultraszárazsága ellenére melegen ajánlom az alábbi linket: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore/NC_045512.2

Miért kell nekünk is megszekvenálni, ha Kína már elvégezte, és miért fogják az egész világon mindenütt ezt tenni? Például a rettegett mutációk végett. Mert ha a Halálcsillag új dokkoló helyet kreál magának, azt azonnal tudni fogjuk, mint ahogy azt is hogy a világon hol történt meg, várhatóan hogyan fog kinézni, így hamarabb tudunk lépni ellene.

Hogyan fertőzi meg a vírus a sejtjeinket?

A tüdő alveoláris epitél sejtjeinek felszínén a renin-angiotensin-aldosterone rendszer részeként expresszálódó angiotensin converting enzyme 2 (ACE2) szolgál receptorként a virion felszínén található trimer spike glycoprotein számára. Az így kialakuló receptor-ligand komplex biztosítja a vírus és célsejt felismerését és a vírus endocitózissal való sejtbe lépését.

Magyarra fordítva:

Ezt úgy képzeljük el, hogy a vírus megérkezik egy várhoz, melyhez kulcsa van. Amikor a vírus a kulcsot a zárba helyezi, a vár körülöleli, így a vírus a vár belső terébe kerül (endocitózis). Ha a vírus már benn van, a kulcsra nincs többé szüksége, a vírus darabjaira hullik és szabaddá válik örökítő anyaga, a KÓD. A kód alapján a vár gyártja le a vírus alkatrészeit, és szereli össze nagy tételben, majd kiengedi a külvilágba (exocitózis). Ez a folyamat az, amiben a vírus igazán erős. A fertőzőképesség  vagyis infektivitás. Rendkívül hatékonyan lép be a sejtjeinkbe, s gyártatja le velünk önmagát.

Fertőzőképessége ellenére, a SARS-CoV-2 mortalitása rendkívül alacsony, legtöbbünkre nézve nem rendelkezik a Halálcsillag romboló erejével. Sokkal inkább vidáman nevetgélő gyermekünkről lepattanó piros, gumi pöttyöslabda veszélyességével bír, de vannak elesett embertársaink, akiknek ez a hálálát okozhatja!

A vírus valódi veszélyessége tehát inkább a félelmetes infektivitásában rejlik, semmint mortalitásában. Ezért erősen ajánlott megfogni őt abban, amiben a legerősebb! Hiszen szimptómák hiányában a fertőző személyek elkülönítése nehezebb, így a vírus képes 'egészséges ember álruhában' rohangálni a világ nagyvárosaiban. Ezért kell a tünetmentes embereknek is úgy viselkedniük, mintha fertőzők lennének. Így a korlátozó intézkedések vagy azok betartásának hiányában mindenkihez képes eljutni, így olyanokhoz is, kiket egészségügyi ellátásra kényszerít, vagy súlyosabb esetben a halálát okozhatja.

Értük, miattuk legyünk türelemmel még! Mert sokat tudunk!

A tervrajz alapján a kulcsot kódoló nukleotidok pontos sorrendjét tudjuk, és a röntgenkrisztallográfiás vizsgálatoknak köszönhetően- a felépülő kulcs pontos térszerkezetét is. A kulcs elfordulásának mechanizmusát tudjuk. Sőt a kulcs zárhoz való kötődésének erejét is tudjuk! Feleslegesnek tűnő adatoknak tűnhetnek ezek, de mindezek közelebb visznek a győzelemhez! Mert ezek remek támadási pontok számunkra!!!

Érdekes példa; az ACE2 receptor az egyik tényező mely a gyermekek vírussal szembeni védettségében is szerepet játszhat, azáltal hogy e receptor kifejeződése az élet korai szakaszában, az alsó légutakban még nem teljes, így a vírus sejtbe való belépése kisebb kapacitáson történhet meg.

A másik tényező, a mostani vírusunkkal közeli rokonságban álló alfa koronavírusokkal gyakran fertőződő gyermekek felső légútjában keresztvédettséget adó antitestek képződése, melyek védelme bizonyos mértékben kiterjedhet a béta koronavírusok közé tartozó SARS-CoV-2-re is.

Tehát jó hír, hogy nemcsak a nagy kockázatot vállaló egészségügyben és ellátásban dolgozó igazi Hősök dolgoznak érettünk, hanem bolygónk legnagyobb tudású s legkiválóbb tudósai is!

Ezért szinte biztos vagyok benne, ha azt tesszük, amit kell, az emberi összetartozás, fegyelem, türelem, szeretet és tudás az, ami miatt most a sokak által 'várt' Armageddon érdeklődés hiányában elmarad.

Baráti üdvözlettel:

Kis Zoltán biológus

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!