Az alapos kézmosás titka

Fontos megértenünk, miként működik a közönséges egyfázisú szappan, miért szükséges és meddig tart egy alapos kézmosás. Ha megértjük, rájövünk, hogy érdemes komolyan venni. Olcsó és hatásos módszer nemcsak koronavírusos időszakban.

A szappanos kézmosás azért fontos, mert a szappanból kioldódó molekulák a vírus kettős burkát úgy darabolják szét, mint a gyermekek homokozólapáttal a nyári kánikulában feléjük nyújtott olvadt csokifagyit. Azonban ha gyermekünk a kis lapáttal csak egy finom simítást végez, - alapos kézmosás helyett, gyors és hanyag módon járunk el - a gombóc intakt marad, tehát a vírus fertőzőképességét nem veszíti el, rejtve marad a genetikai kód mely, az új vírusok 'legyártásához' nélkülözhetetlen.

A szappant alkotó poláros és apoláros résszel is rendelkező molekuláknak elegendő mennyiségben és ideig kell jelen lenniük ahhoz, hogy a fenti vírusromboló tevékenységüket elvégezzék (micella képződés által). Erre az ajánlásokban szereplő 30-40 mp megfelelő, de gondosan ügyeljünk arra hogy elegendő mennyiségű szappan kerüljön a teljes kézfelületünkre, és az jól látható egyenletes habot képezzen. Ekkor történik meg a vírus kettős lipid burkának felszakadása, és a membránba ágyazott vírus fehérjék elvesztése, melyek szükségesek a vírus sejtbe lépéséhez, így egy egyszerű kézmosással a vírust megfosszuk a 'sejtjeinket nyitó kulcsoktól'. A vírus struktúrális integritása tehát elengedhetetlen a fertőzéshez. 

Ezek után lehet már értelmetlen megemlíteni, de tovább csökkentheti félelmeinket ha elmondjuk: a vírusburok megnyílásával a genetikai kód (RNS) a külvilágba kerülve szétdarabolódik, a környezetünkben mindenhol jelen lévő RNS bontó enzimek (RN-ázok) aktivitása által, melyek gyakorlatilag 'konfettit' csinálnak az örökítő anyagból. Ezek az enzimek elhalt bőrből, hajból kerülnek a külvilágba nagy mennyiségben, rendkívül stabilak, ionokat nem igényelnek működésükhöz. 

Hatékony és habzó kézmosást kívánok! Ne felejtsük: 30-40 másodperc minimum!

Zoli a biológus

 

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!