A védettségi igazolvány csak a valós védettségről nem tájékoztat...

Magyarországon a koronavírus fertőzéssel szembeni védettség igazolására kizárólag IgG antitestek jelenlétét igazoló vizsgálatot fogadnak el annak ellenére, hogy a szervezet által kialakított immunválasz ettől jóval összetettebb folyamat, és a T-sejtek szerepe nem csak a védekezés, de a hosszútávú immunmemória kialakulása szempontjából is meghatározó.

A SARS-CoV-2 fertőzött betegek a sejtes és antitestes immunválaszokban nagy eltéréseket adnak, ugyanis a betegek egyik része egyaránt mutat vírusspecifikus B-sejt- és T-sejt-immunitást, míg másoknál vagy csak a semlegesítő antitestek magasabb szintű aktiválásával vagy pedig fokozottabb T -sejt válasszal reagálnak.

Ezért kizárólag az ellenanyag vizsgálattal egyértelműnek venni a védettség hiányát teljes mértékben tudománytalan.

Mindemellett a legújabb vizsgálat során kínai kutatók kimutatták, hogy a SARS-CoV-2

vírussal fertőzött személlyel való közvetlen találkozás T-sejt memóriát generál kimutatható vírusfertőzés hiányában is.

A T-sejtes immunitás - mint köztudott - fontos a COVID-19-ből való kilábaláshoz, és emellett fokozott immunvédelmet biztosít az újrafertőződés ellen (ld. negatív antitest válasz). A vizsgálati eredmények szerint a tünetmentes és tünetet mutató COVID-19 betegek hasonló szintű SARS-CoV-2-specifikus T-sejt memóriával rendelkeznek.

A  Nature magazinban megjelent tanulmány bemutatja a COVID-19 fertőzésen tünettel illetve tünetmentesen átesettek memória T-sejtjeinek sokoldalúságát és potenciálját, amely kiemelt fontosságú a szervezet hosszútávú védelme szempontjából.

Egy másik amerikai tanulmány a SARS-CoV-2 fertőzés következtében kialakult B-sejtes – mint már tudjuk a B-sejtek az ellenanyag termelésért felelős immunsejtek - válaszokat vizsgálta, és megállapította, hogy a fertőzést követő egy év alatt a memória B-sejtek egyre szélesebb spektrumú és hatékonyabb antitesteket állítanak elő, amelyek felismerik a variánsokban található mutációkat is.

A kutatók COVID-19-ből felgyógyult, valamint mRNS vakcinával oltottakat vizsgálva azt találták, hogy

a természetes fertőzés során képződött antitestek nagyobb hatékonysággal és szélesebb spektrummal rendelkeznek, mint a tüskefehérje fókuszú mRNS vakcinákkal kiváltott antitestek.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!