4 vitamin, ami télen nélkülözhetetlen!

Egyre gyorsuló élettempó, környezetszennyezés, gyorskaják, mozgáshiány, stressz és még tél is van! Hogyan támogathatjuk kifacsart szervezetünket a leghidegebb évszakban? Milyen vitaminok pótlása nélkülözhetetlen ebben az időszakban?

C vitamin

Az első, amit mindenki jól ismer és használ a C vitamin. Erősíti az immunrendszert, hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek egészséges működéséhez. Emellett fontos szerepe van a kollagéntermelésben, mely az elsődleges védelmi vonal, a bőr egészségéhez nélkülözhetetlen. Nélkülözhetetlen anyag a növekedéshez, a fogak, az íny és a véredények épségéhez, a sebgyógyuláshoz, számos hormon képződéséhez, valamint a csont és a kötőszövetek kialakulásához és növekedéséhez. Önmagában is antioxidáns tulajdonságú. A C vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti, és együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is.  Mivel főzés során a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának nagy része elvész, a legjobb nyersen fogyasztani ezeket az élelmiszereket.

A C-vitamin természetes forrásai: Kiwi, narancs, citrom, paprika, savanyú káposzta, csipkebogyó, paprika, alma, áfonya, goji bogyó, ananász, mangó.

D vitamin

A D vitamin közvetlenül hat a csontépítő és -bontó sejtek érésére és aktivitására, valamint az izomműködésre és az immunrendszerre. Az utóbbi 15 év kutatásai azt jelzik, hogy a D-vitaminhiánynak meghatározó szerepe van különféle tumorok kialakulásában, valamint hogy a D-vitamin véd a rákos megbetegedések kialakulásától, illetve rákbetegeknél lassítja a daganatok növekedését. Valójában nem is vitaminról, hanem inkább egy prohormonról beszélhetünk, amely az aktív D-hormon termelődésének előanyaga. Azon kevés vitaminok egyike, amit szervezetünk nem tud előállítani, ezért napi húsz percet napfényen kell tartózkodnunk, hogy szervezetünk kellően feltöltődhessen D-vitaminnal. Több kutatás szerint a lakosság több mint 70%-át komoly D-vitamin hiány jellemzi a tél végére, ezért ma már napi 2000 NE bevitelét javasolják a szakemberek a kritikus hónapokban, terhesség esetén pedig a dupláját. A legújabb kutatások a D-vitamin pótlása esetén kiemelt fontosságúnak tartják  a K2 vitamin szedését is, hogy a felszívódott kalcium megfelelően hasznosuljon.

A D-vitamin természetes forrásai: napfény, tojássárgája, lazac, makréla, tengeri halak

A vitamin

A-vitaminra télen óriási szükség van, hiszen segít a bőrt megvédeni a csípős hideg, és a szél ellen, a bőr mellett, a haj és a körmök egészségét is védi, valamint a szem egészségéért is felelős. Az A-vitamin - hétköznapi nevén retinol - a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy más szóval látóbíbor képződéséhez szükséges. Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a béta-karotin. 

Az A vitamin természetes forrásai: sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, narancs, goji bogyó, kápia paprika.

E vitamin

Az E-vitamin a C-vitaminnál többször erősebb antioxidáns. Habár nem ugyanaz a funkciójuk bizonyított tény, hogy a szabad gyökök ellen az E-vitamin az egyik legjobb fegyver. A téli időszakban a szabad gyökök egyensúlya könnyebben felborul, ami testünk összes sejtjében okozhat károsodást. Ennek külsőleg látható első jelei a bőrszárazság, hajhullás, de ezeket mindig belső problémák, különféle sejtkárosodások kísérik. Az E-vitamin segít megelőzni a szabad gyökök túlzott elszaporodását, érdemes erre is figyelned.

Az E-vitamin természetes forrásai: napraforgó mag, mandula, dió, spenót, avokádó, hidegen sajtolt olajok, aszalt sárgabarack, tojássárgája, zabpehely.

Amennyiben életvitelünk vagy egyéb lehetőségeink megakadályoznak abban, hogy ezeket a vitaminokat a szükséges mértékben élelmiszerekből biztosítsuk szervezetünk számára, úgy a hiányzó mennyiség pótlására számos jó minőségű étrendkiegészítő áll már rendelkezésünkre. De mielőtt vásárolunk, jól vizsgáljuk meg a címkén feltüntetett információkat, és eszerint válasszunk!

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!