Az élő szervezet alapvető építőeleme a víz, mert a sejtek, a szövetek zavartalan működése víz jelenlétéhez kötött.

  1. Mikor kell inni? Akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk! De akkor igyunk!! De akkor igyunk, és ne együnk! Mert a szervezet, ha nem kap választ a „szomjas vagyok” jelzésre, akkor „éhes vagyok”-ra vált.
  2. Lehet-e túl sokat inni? Igen, de ez a lakosság 99%-át nem érinti. Inkább csak az alacsony vízfogyasztás a nagyobb probléma. Rendkívül ritka az olyan eset, mikor a hirtelen elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék hatására a vérben a nátriumszint rövid idő alatt lecsökken. Ekkor léphet fel akkut vízmérgezés. A vízmérgezés esetén a betegnél fejfájás, szédülés, hányás, letargia, kimerültség, zavarodottság jelentkezik, izomgyengeséget, étvágytalanságot észlel. Súlyos esetben agyduzzanat léphet fel, ami eszméletvesztéshez, kómához, esetlegesen halálhoz vezethet. Ezért fontos, hogy ne csak a vizet, hanem a benne lévő ásványi anyagokat is pótoljuk.                                  
  3. Mennyit igyunk?  Ez egy nagyon összetett probléma. Függ: életkortól, a testsúlytól, a külső hőmérséklettől, a kondíciótól és a megerőltetéstől. Az átlagosan elfogadott a napi 2,5-3 liter, de extrém körülmények között akár a duplája sem ritka!
  4. Melegben ne igyunk hideg folyadékot? Nincs bizonyíték, hogy jobb a langyos folyadék, mert a hideg víz érösszehúzódást válthat ki, minek következtében a szervezet melegíti önmagát. De nem lesz katasztrófa, ha hidegen szeretjük, ezért igyuk, ahogy jól esik!
  5. Kávé, tea nem hidratál? A kávé ugyan vízhajtó hatású, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy amit megiszunk, az rögtön át is szalad a szervezetünkön. Testünk a fogyasztott folyadék körülbelül felét használja fel - egy koffeintartalmú ital esetében ez 25-30 százalék környékére zuhan. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az alkohol még a kávénál is jobban kiszárít, úgyhogy minden pohárnyi alkoholos italt egy pohárnyi vízzel kísérjünk le, elkerülve a kiszáradást. 
  6. Mentes vagy szénsavas? Ízlés dolga, bár sporttevékenység közben komfortosabb a mentes víz.
  7. Mi a helyzet a sörrel és más szeszesitalokkal? A mértékletes alkoholfogyasztás (1 korsó 5% alkoholtartalom) jobb hatékonyságot eredményez a kreativitást igénylő feladatok megoldásában, valamint a nyelvi készségeket is javítja. De koncentrációs és memóriaproblémákat okoz. Tehát feladata válogatja. De az elfogyasztott mennyiség növelése már ront a dolgon.8. Hogy a legegyszerűbb megállapítani szervezetünk aktuális vízállását? A vizelet színe az, ami megmutatja szervezetünk hidratáltságát. Lőjük be a színtelen és a sötét sárga közé, legjobb a halványsárga. Ekkor minden rendben lesz.
HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!