Mesterségesen előállított hormonok, melyeknek alapvegyülete a tesztoszteron...

Az elmúlt 15-20 év testépítő tendenciája sajnos abba az irányba mutat, hogy egyre nagyobbra, egyre izmosabbra, egyre szálkásabbra kell kigyúrnunk magunkat, ha ki akarunk emelkedni a tömegből. Sajnos ez a megfelelési kényszer magával vonzza a „könnyebb” út keresését. Sokan a szteroidokban látják a megoldást, de a szteroid használat terjedése magával hozta az ellentábor egyre hangosabb és elszántabb tiltakozását.
Mivel egy tiltott dologról van szó, így sajnos a köztudatban keringő információk értéke és igazságtartalma sok esetben megkérdőjelezhető. A következőkben ezek közül próbálok meg néhányat igazolni vagy megcáfolni.

1. A szteroidok használata halált okoz

A szteroidok is és minden más gyógyszer vagy drog halált okozhatnak nagy mennyiségben és hosszan tartó alkalmazás következtében, egyéni toleranciától függően. Ugyanígy az aszpirin is nagy mennyiségben végzetes lehet, mégsem tart tőle senki. Mellékhatások tekintetében sokkal veszélyesebb hatóanyagú szereket írnak fel nap, mint nap az orvosok.

2. A szteroidokhoz bárki könnyen hozzájuthat

Ez részben igaz, mivel ha valaki rendszeresen lejár terembe gyúrni, azt előbb utóbb megtalálja valami fazon, aki megpróbál cuccot eladni neki. Az már más kérdés, hogy amit el akar adni nekünk az igazi-e. Sajnos a piacon elérhető legtöbb cucc hamisítvány. Rengeteg írás található a neten, hogy miként lehet a hamisítványokat beazonosítani. De még ha valami ismert underground laboratóriumból is sikerül valamit beszereznünk, a hatóanyag tartalmában és mennyiségében akkor sem lehetünk teljesen biztosak. Tehát igazi megbízható szteroidhoz hozzájutni nem annyira egyszerű.

3. Csak tablettás / csak ampullás formában léteznek szteroidok

Mind szájon át szedhető, mind injekció formájában alkalmazandó szteroidok léteznek. Sőt például a stanozolol injekciót meg is lehet inni, mert ugyanúgy hat, mint a tablettás, mert a hatóanyag ugyanaz. Van különbség nagy általánosságban a két csoport között, az szájon át szedhető szteroidok (pl:  fluoxymesteron, oxymetholone) között általában több az androgénikusabb készítmény, erősebb mellékhatás jellemzi őket és a first pass effektusnak köszönhetően komolyan megterhelik a májat. Az injekciók általában anabolikusabbak enyhébb a mellékhatásuk és kevésbé bántják a májat. Emellett léteznek tesztoszteron tartalmú külsőleges gélek is. Természetesen ahány fajta, annyi tulajdonság.

4. A szteroidok csökkentik az állóképességet

És Lance Armstrong? A viccet félre téve a szteroidok általában javítják az általános kondíciót és erőnlétet így az állóképességre is jó hatással vannak. Testépítő körökben elterjedt pletyka, hogy a trenbolone légszomjat okozhat, csökkenti az állóképességet, de ez a hatása inkább csak a többi szteroidhoz mérhető. Mivel növelik a hemoglobin szintet így javul a vér oxigénszállító szintje, tehát semmiképpen sem ronthatnak a kitartásunkon.

5. A szteroid használattól a nők átváltoznak férfivá

Ez megint az alkalmazott szteroid típusától és mennyiségétől függ. Tény és való, ha egy nő tesztoszteront kezd el szedni, akkor elkezd férfiasodni. Vannak a nők által is használható enyhébb szteroidok, oxandrolone, stanozolol, de egy női testnek nincs szüksége szteroidokra és ha férfi mennyiségű cuccot kezd el tolni, akkor úgy is fog kinézni. Visszafordíthatatlanul!

6. A szteroid a gyors és könnyű megoldás

Ha valaki elkezd szteroidokat használni, még nem lesz Mr. Olympia, de még különösebben izmos vagy erős sem. Ehhez ugyanúgy rendszeresen kell edzeni, precízen enni és eleget pihenni. Sőt! A szteroid csak abban segít, hogy még keményebben tudjon edzeni, javuljon az anyagcseréje és gyorsabban regenerálódjon. A szteroidok használatával sokkal keményebben lehet edzeni, de ez irtózatos munkát és erőfeszítést jelent. Sokkal többet, mint amit nélkülük meg tudnánk tenni. Csakugyan segítenek, hogy nagyobbra tudjunk nőni, erősebbek és gyorsabbak legyünk, de ez semmiképpen nem nevezhető könnyű útnak.

7. A szteroidok károsítják a májat

Tulajdonképpen minden, amit lenyelünk, és felszívódik, valamilyen módon igénybe veszi a máj metabolizáló funkcióit. A szájon át szedhető szerek csakugyan megterhelik a májat, az injekciók általában kevésbé. Kivételt képez itt is például a trenbolone, ami komoly megterhelést ró a májra és a vesékre is. Minden szájon át szedett szer keresztülmegy a májon, így természetesen terheli azt. Pont ezért az injekciók használata tanácsolt, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy az injekció nem hat májra! Ezek második körben nagyrészt szintén a májban metabolizálódnak.

8. A szteroidok használatától összezsugorodik a pénisz

Ez megint csak a tinik elrettentésére lett kitalálva, bár közvetve van benne igazság. Ami igaz, az hogy már az első adag szteroid beszúrása leállítja a herék természetes tesztoszteron termelését, és amíg használjuk nem is indul magától újra. Amíg viszont nem működnek a herék, szövetállományuk csökken, így zsugorodnak. Ezért kell kúrákat alkalmazni, különben borsó méretű herékkel kell leélni hátralévő életünket, és mesterséges hormonpótlással. Amíg nincs tesztoszterontermelésünk, és nem pótoljuk azt, addig a libidó is oda lesz, és ha nem működik, akkor a pénisz is összemehet egy kicsit, de ez nem jellemző.

9. A szteroidok depressziót okoznak

Miért is lennénk depressziósak, mikor halhatatlannak érezzük magunkat. Nő az izomtömegünk szinte szemmel láthatóan, erősek vagyunk, nem fognak rajtunk a betegségek, nő az önbizalmunk, akkor mitől lennénk depressziósak? Bármi mástól lehet, de nem a szteroidoktól. A depressziós fázis szintén akkor jelenik meg kifejezetten, amikor abbamarad a szteroid külső adagolása, és a herék még nem aktivizálódtak. Van viszont egy másik ide vágó hatás is, mégpedig az, hogy a felesleges tesztoszteron ösztrogénné alakul, amit követhet érzelmi hullámzás és felfokozott érzelmi állapot. Egy kigyúrt kokszoló állat is könnyen elsírja magát a Titanicon, ha nem gátolja meg az aromatizálódás folyamatait.

10. A szteroidok megállítják a növekedést.

Erre meg hogy jöttek rá vajon? Tizenévesen teljesen felesleges szteroidokhoz fordulni (később is!), mikor egyébként is buzognak bennünk a hormonok. Amíg be nem fejeződik a növekedésünk és be nem áll a hormontermelésünk, addig (utána is!) felesleges mesterségesen bolygatni, jönnek nélküle is az eredmények. Mikorra ez befejeződik, akkor elérjük a végleges testmagasságunkat tehát nem lesz hatása a szteroidnak a testmagasságra. A növekedési hormon az már egy másik kérdés, az pont ellenkezőleg hat. Az mégis tény, hogy az anabolikus szteroidok (kivéve az oxandrolone) a pubertáskor befejeződése előtt meggátolják a csontok hosszanti növekedését.

11. A szteroidok fokozzák a prosztatarák veszélyét

Az tény, hogy a magasabb tesztoszteron szint növeli a prosztatarák kialakulásának veszélyét. De ez genetikai hajlam kérdése, és aki erre hajlamos, annál sajnos szteroid nélkül is ki fog alakulni. Kérdés hogy a patkányokon végzett kísérletek mennyire adoptálhatóak emberekre. És az ott kapott eredmények alapján egyértelműen kijelenthető-e bármi is. Amíg a szteroidok használata tiltott (a versenysportban), addig kísérletezni sem fognak vele, így az ismereteink jó része tapasztalati lesz. Azok, akiknek orvosilag szükségük van szteroidokra - mesterséges pótlásra szorulók, legyengült szervezetűek, HIV-fertőzöttek stb. - azok viszont nem tekinthetőek összemérhetőnek egy jó fizikai állapotban lévő egészséges gyúróssal. Így nincs erre eddig egyértelmű bizonyíték. Egyébként valószínűleg, mint a legtöbb mesterséges anyag, így a szteroidok sem a legjobb barátai szervezetünknek.

12. A szteroidok kopaszságot okoznak

Ez megint egy olyan kérdés, ami főleg genetika kérdése. Aki arra hivatott, hogy középkorúan már kopasz legyen, az az is lesz, ha szed szteroidot, ha nem. Aki genetikailag nem hajlamos a kopaszodásra az a szteroid miatt sem lesz az. Ez a folyamat nőknél kifejezettebb.

13. A szteroidok fokozhatják az agressziót

Ez ismételten mentális típus kérdése, az enyhébb szerek, stanozolol, oxandrolone szinte semmilyen hatással nincsenek az agresszivitásra, vannak a közepesen erős cuccok, mint nandrolone, drostanolone, amelyek enyhén megemelhetik az agresszivitást, annál aki erre hajlamos. És vannak ebből a szempontból „kemény” cuccok, így a tesztoszteron, fluoxymesteron, methandienone, oxymetholone, amelyek kifejezetten kiváltják, generálják, akár tetszik, akár nem. Ha eléggé odafigyelünk, akkor azért ez elég jól koordinálható és nem kell attól félni, hogy véletlenül lefejeljük a közértes nénit, ha véletlenül 5 dekával több parizert ad.

+1 A szteroidok függőséget okoznak

Ha az ember nem rontja el az első kúráját, és kap hozzá elég segítséget, nem lesz gynecomastiája, jó helyre és jól adja be az injekciókat, akkor sajnos maradandó élménye lehet, amit újra és újra át akar majd élni. És hiába a veszélyek, mellékhatások, kényelmetlenségek (egy kúra akár 60-70 injekciót is jelenthet!), mégis újra és újra bele fog kezdeni, tehát függő lesz. 

Végezetül pedig fontos kijelenteni, hogy senkit sem bíztatunk szteroidok és más illegális teljesítményfokozó szerek használatára, és teljes mértékben elutasítjuk a doppingszerek értelmetlen alkalmazását. Mindenkinek azonban szabad akarata és döntési joga van, így saját kezetekben a választás, hogy milyen szerekkel gyorsítjátok az izomnövekedést, mint ahogy az is, hogy vállaljátok-e az esetleges következményeket. Ha a fentiek alapján valaki mégis úgy gondolná, hogy milyen jó ötlet szteroidokat használni és az mekkora buli, annak szívesen segítek átgondolni a döntését. Bárki, bármit is mond, nem biztos, hogy ez az út az, amit választanod kell!

Forrás: iqfitnesz.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!