Kocsis Kristóf gyógyszerészhallgató egy érdekes felvetése

Manapság már nem sok ember van, aki ne ismerné, vagy ne hallott volna az étrend-kiegészítőkről. Mégis van egy mítosz, amely hosszú ideje létezik, szájról-szájra terjed. A mítosz szerint a fehérje porok szteroidokat tartalmaznak.

Néhány felvetés a fehérje porokkal kapcsolatban

A hetekben egy egyetemi előadás keretén belül az egyik professzorunk (aki egyébként orvos végzettségű), említette, hogy a fehérje porokban szteroidok vannak, ugyanis fehérjétől még senki nem lett izmos. Mérhetetlen értetlenkedéssel és valamennyi dühvel ültem az előadáson tovább. Egy professzor, aki kísérletek, mért adatok alapján dönt dolgokról, a tudomány embere, hogyan mondhat ekkora baromságot? Az egyetemi üzemorvos pedig így vélekedett: A fehérjeporok döghúsból készülnek, hiszen azt a leggazdaságosabb felhasználni, úgy se kell senkinek. Csak van, amikor a dögök közé emberi hús is kerül. – Döghús? Miért? Ő élő állatokat szokott fogyasztani?

El sem tudom képzelni, hogyan kapott ő orvosi diplomát. Hogyan jutott vajon el ehhez a sci-fi elmélethez? Inkább nem is minősítem, maradjunk a témánál! A fehérjék túlnyomó része tejsavó alapú, így ez a döghús és kannibál elmélete eleve sületlenség. Az tény, hogy a nem tejsavó alapú protein készítmények sem marha bélszínből készülnek, de a feldolgozás végén, hasonló hosszúságú peptidek keletkeznek, mint az emésztési folyamat során, tehát a mi szempontunkból – mivel nem Michelin-csillagra hajtó étterem vagyunk – ez teljesen indifferens.

Abban a tekintetben igaza van a professzor úrnak, hogy magától a fehérje portól izmos nem lesz valaki önmagában. Vagy várjunk csak! Mi a helyzet, ha valakinek az étrendje nem tartalmaz elég fehérjét és ezt az étrend-kiegészítőkből pótolja? Egyértelmű, valószínűleg optimálisabban fog működni a szervezete, így az izomépítés lehetősége is fennáll. Erre kutatásokkal bizonyított tények is rendelkezésre állnak. Azonban azt le kell szögezni, hogy fehérje porokat nagy százalékban sportolók használnak, így már maga a sport teljesítménye is izomnövekedést generál. Az ehhez szükséges tápanyaggal (fehérjével) ezt megsegítve gyorsabban, könnyebben tudnak izmot építeni.

Mik is a szteroidok?

A szteroidok szteránvázas vegyületek. Szerepük a szervezet só-vízháztartásában, szénhidrát anyagcsere folyamataiban van. Ugyanakkor részt vesznek a másodlagos nemi jellegek kialakításában, és természetesen az izomépülés folyamataiért is felelősek. Számos ember a teljesítménynövekedés (itt izomnövekedés) fokozására anabolikus szteroidokat használ, ami egy illegális dolog. Amellett, hogy rengeteg nem kívánatos mellékhatással jár az anabolikus szteroidok használata, de elsősorban a kereskedelme és előállítása még jogi szankciókat is von maga után.

Akkor hogyan kerülhetnek bele a fehérje porokba?

Természetesen sehogyan, illetve ez a megfelelő jogszabályok által megengedett keretek között lehetetlen. Ez ennél jóval bonyolultabb, mint hogy valaki egy merőkanállal belerakjon. Nézzük meg, hány helyen bukik el az elmélet!

Ellenőrzés: étrend-kiegészítőket a megfelelő engedéllyel rendelkező gyárak gyárthatnak. Ehhez hosszas és alapos vizsgálatokon kell átesni, sok kritériumnak kell megfelelni az erre specializálódott szerveknél. Ha ezeknek eleget tett, akkor jöhetnek a gyártási folyamatok. Természetesen az üzemet folyamatosan ellenőrzik ezek után is. Ebbe beletartozik az általa gyártott készítmények bevizsgálása is.

Gyártástechnológia: ahhoz, hogy szteroid tartalmú gyógyszert állítson elő egy gyógyszergyártó cég, szigorú gyártástechnológiai követelményeknek (GMP) kell megfelelni. Ilyen például az egyirányú levegő, szűrő berendezések, az ott dolgozók védőfelszerelése. A követelmények betartása nélkül gyakorlatilag minden dolgozó, aki a gyártásban aktívan részt vesz, pár hónapon belül a szteroidok nem kívánt mellékhatásaitól szenvedne, hiszen belélegezve is kifejtik hatásaikat. Lásd: inhalációs szteroidok.

Költségek: a szteroid vegyületeket tartalmazó gyógyszerkészítmények eléggé drágák, míg egy fehérje por készítmény ára relatíve csekély ehhez képest. Miért lenne nyereséges az, ha egy sokkal magasabb áru szteroid készítményt belekevernek (már ezt a belekeverést sem értem, hogyan gondolják) egy 15.000 Ft értékű fehérje porba?

Hatásos dózis: a szteroid tartalmú készítmények hatóanyag tartalma általánosan néhány mg-ban mérhető, ami pontos adagolás szerint alkalmazandó. Hogyan lehetne egy fehérje porba (ami akár lehet több kg tömegű is) belekeverni és úgy eloszlatni a szteroid vegyületeket, hogy akárhogy kanalazva, mindig ugyanakkora hatóanyag dózist vigyünk be belőle, amennyi egy szteroid kúra megvalósításához szükséges? A homogenizálás egyszerű gyógyszertechnológiai művelet és maga a biológiai hatás megvalósulhat, ámbár aki tudja, mi a szteroid kúra, és látott már étrend-kiegészítő dobozt, illetve tudja, hogyan kell egy shake-t megcsinálni, az érti, miről beszélek. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek az alkalmazási gyakorlata, így a felhasznált mennyisége egyénenként is jelentős szórást mutat. Tehát a hatékonyság is egyénenként teljesen eltérő lenne, a mérgezéshez közelítő nagyságrendektől egészen a teljesen hatástalan dózisig.

Mellékhatások: egyetlen olyan esetről sem tudok, ahol csak a fehérje por fogyasztásától kialakult volna a szteroidokra jellemző nem kívánt mellékhatás, holott egy hosszantartó kúra esetében ez nagy valószínűséggel megesik. Ezzel foglalkozó tanulmánnyal nem találkoztam.

WADA: magyarul a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség. A világon ők rendelkeznek a legmodernebb laboratóriumi eszközökkel. Soha senki nem bukott még le eddig doppingteszten fehérje por miatt, pedig láttunk már verseny előtt is sportolót, aki épp a shake-jét fogyasztotta. Vizeletből képesek kimutatni a mikro grammját is az illegális doppingszereknek hónapokkal a használata után, viszont verseny előtti fehérje készítmény ivást követően képtelenek voltak. Hogy is van ez? Ugye egyre irracionálisabb a szteroid a fehérjékben elmélet. Azt azért marginálisan meg kell jegyeznem, hogy a táplálék kiegészítőkkel elkövetett doppingvétségek inkább a stimulánsokat és prohormonokat tartalmazó készítmények nem pedig protein porok esetében történtek.

Üzletpolitika: egy már piacon lévő cég fog-e vajon azzal kockáztatni, hogy a termékébe illegálisan belekever bármit, amit aztán később kimutathatnak? Nem! Felelősségteljes gyártó nem akarná ezt, ha hosszú jövőt tervez a piacon. Fentebb említettem, eleve deficites lenne, és rengeteg helyen le lehetne bukni, ez pedig felesleges kockázat. Voltak erre próbálkozások, amik később súlyos következményeket vontak maguk után a gyártóknak.

Bizonyíték: bár előfordult már, hogy kikerült a piacra szteroidot tartalmazó fehérje készítményt, de szerencsére a hatóságok, ezt észlelték, és megtették a megfelelő jogi lépéseket a termék visszavonására, illetve a gyártó szankcionálása is megtörtént. Míg az USA-ban mind a mai napig található a termék palettákon prohormonokat tartalmazó étrend-kiegészítő, jelen esetben, az EU-ban ez nem tapasztalható.

Cikkem mondanivalójában kizárólagosan a bevizsgált és megfelelő tanúsítványokkal rendelkező, folyamatosan ellenőrzött étrend-kiegészítő gyártókra korlátozódom az EU keretein belül. Azt, hogy a világ egy eldugott zugában, egy név nélküli laborban mit, és hogyan tesznek, nem áll módomban tárgyalni.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!