Nem találnád ki, hogy mivel árthatsz a legtöbbet!

Francia tudósok széles körben vizsgálták, hogy egyes rossz szokás elhagyásával hány évet is nyerhetünk. Nem a dohányzásra, alkoholra, drogra, és a sok elektromos eszköz keltette káros sugárzásra koncentráltak - ezeknek a romboló hatása ugyanis mindenki számára egyértelmű. Sokkal inkább arra, hogy hétköznapi szokásaink, napirendünk mennyiben lehet ártalmas. Nézd meg hány évet nyersz, ha elhagysz felhagysz a rossz szokásaiddal.

1,5 ÉV, ha időnként felállunk a székből - Az ideális az lenne, ha napi két órát faragnánk le az üldögélésből. A legtöbb munkahelyen ez sajnos nem megoldható, de óránként legalább egyszer álljunk fel, nyújtózkodjunk egyet és mozgassuk meg a lábizmainkat. Otthon pedig ne huppanjunk le a fotelba a TV előtt, inkább menjünk el sétálni egyet.

5 ÉV, ha eltüntetjük a hasi zsírt - Az elhízás legveszélyesebb következménye a hasban, a belső szervek között kialakuló zsírtömeg. Ez megváltoztatja az anyagcserét, s hosszú távon keringési- és szívpanaszokhoz vezet. Ha derékbőségünk meghaladja a 70 cm-t, minden plusz 5 centi 17%-kal rövidíti meg az életet. A maximális még elfogadható haskörfogat férfiaknál 102, nőknél 88 cm.

3 ÉV, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk - Napi ötszöri közepes adag (80-100 gr) gyümölcs- és zöldségfogyasztás lenne az ideális. Rostot és vitaminokat viszünk be így a szervezetbe, s ha ezekkel lakunk jól, kevesebb hely marad a zsíros, sós ételeknek. Ha nem  bírunk megenni napi fél kilónyi nyers ételt, próbálkozzunk ennek felével: már ez is másfél évet ad a várható élettartamunkhoz.

3 ÉV, ha napi 15 percet gyalogolunk - Az ülő életmódot folytatóknál ez különösen fontos. A legjobb gyaloglási tempó az, ahol még nem vagyunk kifulladva, de már nem tudnánk beszélgetni valakivel menet közben.

5 ÉV - ha naponta legalább 6 órát alszunk -  A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen a pihentető alvás. Éjszakánként 6 óra lenne az ideális, ennél kevesebb már káros. Az aluszékonyság sem jó, ne aludjunk 9 óránál többet, ha jó formában akarunk maradni. 

6,2 ÉV, ha eljárunk kocogni -  A rendszeres futás (heti 1-1.5 óra) jót tesz a szívnek, csökkenti a magas vérnyomást, stabilizálja a vércukor- és vérzsír-szintet. Ugyanakkor az agynak is hasznos: olyan védőmolekulák alakulnak ki, melyek jótékonyan befolyásolják az idegsejtek működését. Egy kis futás után egy keresztrejtvény, s elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk legfontosabb szervünk egészségéért.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!