Az NFL-ben soha nem látott tüntetéshullámot indított el Donald Trump pénteki nyilatkozata!

Játékosok, edzők, csapattulajdonosok és vezetők szólaltak fel az amerikai elnök ellen, néhányan elég nyersen osztották ki az ország vezetőjét. Trump azzal haragította magára az egész bajnokságot, hogy egy alabamai kampányrendezvényen megint kritizálta az amerikaifutballistákat, akik nem állnak fel a himnusz alatt a mérkőzések előtt, mert így tiltakoznak a faji megkülönböztetés és a feketéket érő rendőri erőszak ellen. 

Trump az alabamai kampányrendezvényen azt mondta:

„Önök nem szeretnék végre azt látni, hogy az NFL-tulajdonosok azt mondják azokról, akik nem tisztelik a zászlónkat, hogy azonnal takarítsák el azt a szarházit a pályáról, ki van rúgva? Ki van rúgva!”

Az amerikai elnök azt remélte, hogy ezzel sikerül majd nyomást gyakorolni az NFL-csapatok tulajdonosaira, de pont az ellenkezője történt annak, amit remélt: lavinát indított el. 

Elsőként Roger Goodell, az NFL vezetője ment neki Trumpnak, hogy a megnyilvánulása jelzi, mennyire nem tiszteli a bajnokságot, és nem igazán érti azt sem, hogy a játékosok és a csapatok milyen sok jó ügy mellé álltak oda az utóbbi időben. Példaként a Harvey hurrikán utáni összefogást hozta fel: a katasztrófa sújtotta Houston Texans NFL-csapatának sztárja, J. J. Watt gyűjtést indított az áldozatok megsegítésére, ahol 37 millió dollár jött össze, és több edző, játékos, tulajdonos is beszállt az összegbe.

De válaszolt a liga a tévéközvetítésekben is: összedobtak a vasárnapi fordulóra egy rövid spotot, ami a meccsek alatt és közben is többször lement, ebben azt hangsúlyozták, hogy minden korábbinál egységesebbek. Az egyik jelenetben egymásba karoló játékosokat lehet látni, ez lett a vasárnapi összefogás egyik jelképe. 

De hamar reagált a játékosokat képviselő szakszervezet is: szerintük minden határon túlmegy, ha valaki nagy nyilvánosság előtt arra utal, hogy a sportolóknak csupán annyi a feladatuk, hogy kussoljanak és játsszanak.

Mi ez a térdelős tüntetés? 

A tüntetéshullámot Colin Kaepernick a San Francisco 49-ers irányítója indította el tavaly.  Ő volt az első, aki egy NFL-meccsen letérdelt az amerikai himnusz alatt. Később többen csatlakoztak a mozgalomhoz, de a mostani hétvégén vált tömeges tüntetéssé az általa indított tiltakozásforma. 

Kirúgáshullám helyett össznépi tiltakozás

Trump a tulajdonosokat szólította meg a pénteki beszédében, de az NFL és a játékosok szakszervezete után ők voltak az elsők, akik elítélték a nyilatkozatát. Ráadásul több olyan tulajdonos szólalt fel ellene, aki korábban pénzzel támogatta az elnökválasztási kampányát.

A Houston Texans tulajdonosa, Bob McNair több millió dollárral tolta meg Trump szekerét, szombaton mégis azt mondta, hogy az elnök megnyilvánulása megosztó és kontraproduktív volt, és ezekben az időkben pont erre van a legkevésbé szüksége az országnak. A Jacksonville Jaguars tulajdonosa, Shadid Khan egymillió dollárt adott Trumpnak, de ő sem hagyta szó nélkül a történteket. A csapata Londonban játszott a hétvégén a Baltimore Ravensszel, a meccs előtti himnuszt a játékosaiba karolva hallgatta végig. „Találkoztam a csapatkapitányokkal a mérkőzés előtt, hogy a támogatásomról biztosítsam őket, és minden egyes játékost az elnök megosztó és erősen vitatható kommentárja után. Megtiszteltetés volt, hogy velük és az edzőkkel összekarolva hallgathattam végig a himnuszt.'

De Trump nagy haverja, a New England Patriots-tulajdonos Robert Kraft sem állt ki mellette. Közleménye szerint mélységesen csalódott az elnökben, és véleménye szerint nincs megosztóbb dolog a politikánál, valamint az ország vezetői sokat tanulhatnának a játékosoktól és a csapatoktól, hogy összefogással mi mindent el lehet érni. Azt is kijelentette, támogat minden olyan békés kezdeményezést, amivel pozitív változásokat lehet elérni. Az ő kiállása azért is érdekes, mert néhány hete még a Patriots bajnoki gyűrűjét küldte el az elnöknek barátsága jeleként. 

Az NFL-csapatok tulajdonosainak és vezetőinek közel háromnegyede szólalt fel Trump megnyilvánulása ellen, de a kirúgás vagy a szankcionálás sehol nem merült fel, mindegyikük kiállt a szabad véleménynyilvánítás mellett.

A Detroit Lions és az Atlanta Falcons mérkőzésén a himnuszt éneklő Rico Lavelle tiltakozott a leglátványosabban: az utolsó sort úgy adta elő, hogy letérdelt, majd magasba emelte ökölbe szorított kezét.

„Elszomorító, hogy az elnökünk egy seggfej!”

Ahogy az várható volt, az ügyben leginkább érintett játékosok nem fogták vissza magukat. A Buffalo Billsben játszó LeSean McCoy ragadtatta el magát a legjobban. Ő a Twitteren azt írta: mélységesen elszomorító, hogy az Egyesült Államok elnöke egy seggfej, de más játékosok is élesen kritizálták Trumpot. Még az elnök kedvenc csapatának, a New England Patriotsnak az irányítója, Tom Brady is megjegyezte, hogy egyáltalán nem ért egyet Trumppal, és amit mondott, az csak arra jó, hogy éket verjen az emberek közé. 

Ráadásul az elnök azért is lőhetett mellé, mert egy békésen csordogáló, de az embereket egyre kevésbé érdeklő mozgalomnak adott új lendületet. Az igaz, hogy idén valamivel többen tüntettek a himnusz alatt, mint a múlt idényben, de nem kell tömegekre gondolni.

Volt olyan csapat, ahol a feketék és a fehérek együtt térdelték végig az amerikai himnuszt, ilyen volt a Denver Broncos, náluk harminckét játékos tiltakozott ebben a formában. A londoni Jacksonvillge Jaguars–Baltimore Ravens meccsen nagyjából 25 játékos térdelt le, a Cleveland Brownsnál húsz játékos tüntetett, de még a New England Patriotsnál is 17-en döntöttek úgy, hogy letérdelnek a himnusz alatt. A legnagyobb össznépi tüntetés az Oakland Raidersnél volt, ahol szinte a teljes csapat ülve maradt. 

Trump nem tágít, de sokat nem tehet

A tiltakozások ellenére Donald Trump rátett egy lapáttal, mert a balhé kirobbanása után többször is twittelt a témáról. Szerinte az NFL-esek majd meg fogják bánni a tüntetést, mert a mostani akciójuk miatt csökkenni fog a liga népszerűsége, és addig a nézőknek sem kellene meccsekre járni, amíg megy ez a cirkusz. Amellett is kiállt, hogy a tulajdonosoknak szankcionálniuk kell a tüntető játékosokat, de a mostani ellenállást látva ez már aligha fog megtörténni.  

Az NFL-re már nem lesz képes így ráerőltetni az akaratát. Még elnökként sincs meg a lehetősége arra, hogy beavatkozzon az NFL belügyeibe, maximum nyomást gyakorolhat a péntekihez hasonló megnyilvánulásaival, de láthatóan ennek sincs különösebb hatása, csak az ellenkezőjét éri el vele. Néhányan biztosan tüntettek volna a szezon során, de Trump a beszólásával újabb lendületet adhatott a mozgalomnak, és nem csak az NFL-ben. 

Forrás: index.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!