Komoly nézői szimpátiát váltott ki Till Attila kerekesszékesekkel forgatott gengszterdrámája.

A filmnek köszönhetően két tehetség, Fenyvesi Zoltán (Zoli) és Fekete Ádám (Barbapapa) nevét is megjegyezhettük, és a stábtagok nem győztek külföldi fesztiválokra utazni, ahonnan rendre díjakkal térhettek haza. Ennél is fontosabb, hogy a Tiszta szívvel megindító sztorija a magyar mozikban is jól szerepelt, ez is jelzi, még több ehhez hasonló, műfajok közötti, a közönség- és művészfilm határai között szabadon szárnyaló produkcióra lenne szükség itthon.

A film egyszerre realista bemutatása annak, milyen testi fogyatékkal élni, emellett vicces baráti komédia, bűnügyi akciófilm, romantikus dráma, és még több műfaj elemeit is felfedezhetjük benne sokadik belepillantásra. Csordultig  van, mint a déli busz.

Az alaptörténet Zoliról szól, akinek komoly műtétre lenne szüksége, hogy a belső szervei ne nyomják össze egymást, de a beavatkozás miatt folyamatosan összeveszik édesanyjával (Balsai Móni). Egyetlen barátja a szintén fogyatékos, de nem kerekes székes Barbapapa a film legviccesebb szereplője.

Kettejük kilátástalan mindennapjai addig tartanak, amíg nem találkoznak Rupaszovval (Thuróczy Szabolcs), a börtönből érkezett, lebénult tűzoltóval, aki az ismeretségük második órájában már bulizni viszi őket, aztán szépen lassan bevezeti őket az alvilági üzelmeibe. Rupaszov ugyanis bérgyilkos, a szerb Radosnak (Dr. Vitanovics Dusán) dolgozik, aki egyesével szeretné kinyíratni a konkurenciáját. Zoli és Barbapapa is belekeveredik a tűzoltó oldalán az egyre jobban eldurvuló leszámolásokba. Az élményeket és a kalandok generálta feszültséget a fiúk képregény formájában örökítik meg, amely rajzai jól címkézik az események sorát.

A Tiszta szívvel tele van remek jelenetekkel, melyek pillanatok alatt képesek testközelből láttatni azt, milyen lehet súlyos testi fogyatékossággal élni, vagy egyáltalán, milyen az a fogyatékosság.

Van, amikor ez komolyan történik: ijesztő, ahogy Zoli póló nélkül, félmeztelenül felfekszik egy orvosi asztalra, és látjuk sérült gerincét. Van, hogy nagyon viccesen: amikor az izomkoordinációs zavarokkal küzdő Barbapapa egy ásványvizet próbál kinyerni az automatából, vagy távcsőbe kémlelne, mint egy igazi titkos ügynök, de a kézremegése miatt semmi sem sikerül neki. Ezek őszinte humorral teli, igazán jó jelenetek, melyeken nem ciki nevetni, hisz ők is ezt teszik.

Az egész filmet nem könnyű összefoglalni. A csúcspontjai nagyon magasan vannak, és egészen biztosan több olyan jelenet is lesz benne, amire emlékezni fogunk még nagyon sokáig, de vannak benne olyanok is, melyeknél érezhető, hogy annyira hosszúak, hogy sose lesz végük. Éppen ezért furcsa érzés írni róla, mert roppant ambiciózus vállalkozás a Tiszta szívvel, és ezt a jó szándékú ambíciót mindennél többre kell értékelnünk. A jó szándék elvitathatatlan, és ha emiatt az akadálymentesítés rohamléptekkel megindulna kis hazánkban, már azt mondhatnánk: a film jó választás volt.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!