Rengeteg információ olvasható a kollagén készítményekről. Lássuk mi az igazság!

Mi is az a kollagén?

A kollagén a legfontosabb strukturális fehérje, amely tulajdonképpen egyben tartja a testünket, az a természetes fehérje, mely támogatja a test elsődleges szöveteinek struktúráját: a kötőszövetét.  

A kollagén biztosítja a szervek és a szövetek elasztikusságát. Rugalmasságot ad a bőrünknek, a hajnak, az ínszalagoknak, inaknak, valamint szilárdságot a csontoknak, porcoknak. A bőrünk 75%-a kollagénből épül fel, és összességében a testünk fehérjéjének kb. 30%-a kollagénből áll.

Azonban a kollagén termelődés a kor előre haladtával lelassul. A lassulási folyamat 20 éves kor után kezdődik, majd a 30–40. életkorra lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50–60. évre. A kollagén hiány vagy a kollagén pusztulása a fő oka a kötőszövetek öregedési folyamatainak. Kollagén hiányában elsorvadnak a porcok, az ínszalagok, az inak, a csontok, a bőr, az íny, meglazulnak és kiesnek a fogak. A szervezet fokozatosan leépül. A kollagén tehát kihagyhatatlan lehetőség az öregedés folyamatának megakadályozására. Többek közt  szerepe van a bőrben a mérgező anyagok felszívódásának meggátolásában, valamint a kórokozók megállításában is.

A kollagén több aminosavból épül fel, elsősorban glicinből, prolinból, alaninból, hidroxi-prolinból és glutaminsavból. A hidrolizált kollagén és a kollagén peptidek sokkal kisebb méretű kollagén darabok, amelyeket a szervezet könnyebben emészt meg, és így gyorsabban és hatékonyabban szívódik fel. A kollagén, a többi fehérjéhez hasonlóan több aminosavra bomlik a gyomorban és a vékonybélben lévő enzimek hatására. Ezek az aminosavak aztán bejutnak a véráramba, majd a májba. Azok az aminosavak, amelyek túljutnak a májon a vérárammal eljutnak a test többi részéhez. Egyáltalán nem számít, hogy kollagént milyen formában fogyasztjuk, legyen az hidrolizált kollagén vagy kollagén peptid, mindkettő ugyanúgy aminosavakká bomlik, azaz a fehérjék építőelemeivé. A kollagénnek több típusa is van, már majdnem 30-félét sikerült megkülönböztetni, ezeket a tudomány római számmal jelöli. Számunkra a legfontosabb az I, a II, a III, IV és az V-ös típusú, ugyanis ezek fordulnak elő a leggyakrabban az emberi testben, ebből is az I-es viszi a pálmát, mert az alkotja a kötőszöveteink 90 százalékát.

Mi történik a kollagénnel a szervezetünkben?

A kollagénpótlás során nem az történik, hogy az elfogyasztott mennyiség érintetlenül a véráramba kerül, és közvetlenül feltölti a szemünk alatt lévő táskákat, vagy közvetlenül beépülnek a porcokba.  A folyamat a következő: Testünk a C-vitamin segítségével az aminosavakká lebomlott és a sejtek rendelkezésére álló aminosavakból újra kollagént állít elő a szöveti igényeknek megfelelően. Ettől függetlenül nagy szükség van a pótlásra ahhoz, hogy fokozzuk a szervezetünk természetes regeneráló képességét, a szövetek helyreállítási folyamatait. A kollagén készítmények fogyasztása azért is hatásosabb egyéb fehérjeforrásoknál, mert így azok az aminosavak kerülnek megfelelő arányban a véráramba, melyek a szervezet kollagénjeinek felépítéséhez is hasonló mértékben szükségesek.

Több vizsgálat is kimutatta, hogy a kollagén kiegészítők alkalmazása javíthatja a bőr rugalmasságát és nedvességtartalmát, csökkentő hatással van a ráncokra. Egy friss kutatás eredményei magyarázatot adtak arra, hogy az életkor növekedésével a testben lévő kollagének pusztulása és a hajhullás között is van bizony összefüggés. Azonban még tovább vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az utólagos pótlás vajon milyen hatással van a haj-, illetve a körömnövekedésre. Tények szerint sokkal inkább védő, megerősítő hatással van, mintsem a növekedést serkentené.

A kollagén és a cellulitisz

Egy 2015-ös tanulmányban igazolták, hogy a bioaktív kollagén peptidek hosszú távon történő fogyasztása (legalább 6 hónap) jelentősen javította a cellulit állapotát a nőknél, főként a túlsúlyos alanyok esetén. Meg kell azonban jegyezni, hogy csakis a belsőleg, azaz elfogyasztott kollagén kiegészítők esetén igaz ez, míg a külsőleg alkalmazott krémeknél nem, mivel a kollagén molekulák túl nagyok ahhoz, hogy a bőrön keresztül felszívódhassanak.

A kollagén pótlás tehát hatásos a bőr rugalmasságának javítására, a ráncok csökkentésére, a cellulitisz megjelenésének minimalizálására. Sőt, a porcok és ízületek egészségére gyakorolt jótékony hatása miatt még az enyhébb ízületi problémák kezelésére is jó megoldás lehet.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!