A működészavar sok szervre van hatással, és változó súlyosságú és megjelenésű panaszokat okoz.

A pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Két fontos hormont termel: a thyroxint (T4) és a trijód-thyronint (T3), melyek a szervezet valamennyi sejtjének működésére hatást gyakorolnak. Tulajdonképpen a sejtek oxigénfelvételét segítik elő, ezáltal az alapvető tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) sejtszintű hasznosulását szabályozzák.
Pajzsmirigy betegség több okból is jelentkezhet, kialakulásában fontos szerepet játszhat a jódhiány mellett az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz, és az életmódbeli tényezők sem elhanyagolhatóak. A betegség előfordulása a nők körében gyakoribb.

A pajzsmirigy működészavara számos szervünkre hatással van, változó súlyosságú és megjelenésű panaszokat okoz. Lássuk a hét legjellemzőbb tünetet!

1. Testsúly-változások
Az alapanyagcsere szabályozása által a pajzsmirigy rendellenes működése testsúlyunkra is hatással van. A pajzsmirigy túlműködése az alapanyagcserét fokozza, azaz fokozottabb étvágy ellenére is testsúlycsökkenés észlelhető, a fokozott izzadékonyság, a testhőmérséklet emelkedése jellemző lehet. A betegek a meleget rosszul tűrik. A csökkent pajzsmirigyműködésben jelentkező panaszok ellenkezőek: rosszabb étvágy ellenére a testsúly gyarapszik, és a beteg igen gyakran fázik.

2. Szív-érrendszeri tünetek
A pajzsmirigy túlműködésre jellemző a magas pulzusszám, amely jellegzetesen nemcsak terhelésre, hanem nyugalomban is jelentkezik, és a szívritmuszavar is gyakran előfordul. Gyakori tünet az emelkedett vérnyomás is. Alulműködés esetén a pulzusszám csökken, bár ez az idegrendszer csökkent érzékenysége folytán kevésbé okoz panaszt a betegeknek. A vérnyomás itt is gyakran emelkedett, és súlyos alulműködésben szintén előfordulhat szívritmuszavar.

3. Idegrendszeri tünetek – fáradtság, álmatlanság, hangulatváltozások
Pajzsmirigy alulműködés esetén gyakori tünet, hogy napi 8-10 óra alvás után is fáradtan, erőtlenül kelünk ki az ágyból és ez az állapot az egész napunkat végig kíséri. Túlműködés esetén a nappali fáradtságérzet oka pedig ennek ellenkezője, az éjszakai álmatlanság lehet. A pajzsmirigy hormonok magasabb szintje emellett ingerlékenységet, feszültséget, alvászavart, kézremegést okoz. A csökkent hormonszint ellenkező irányú változást okoz, a beteg tompulttá, közönyössé válik, feledékenység, aluszékonyság jelentkezik, csökken a nemi vágy. Idegesség, depresszió, vagy napjaink egyre gyakoribbá váló tünet együttese, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan.

4. A magas koleszterinszint
Pajzsmirigy alulműködést jelezhet, ha az értékek rendszeres mozgás, diéta hatására sem csökkennek. Túlműködés mellett alacsony koleszterint szint jelentkezhet.

5. Menstruációs és termékenységi problémák
A korábbinál erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy alulműködést jelezhet, míg a ritkábbá váló vérzések, a hosszabb ciklus túlműködésre utalhat. Gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigy megbetegedés áll.

6. Haj, köröm és bőrelváltozások
A pajzsmirigy betegségei a haj és a bőr állapotában is több elváltozást okozhatnak. Gyakori panasz a haj hullása, szárazzá, töredezetté válása. A bőr is szárazabb, érdesebb lehet. Túltermelés esetén a haj és a köröm fokozott növekedése figyelhető meg.

7. Nyaki szorítóérzés, gombóc a torokban, fulladás
A pajzsmirigy megnagyobbodásának következtében nyomást gyakorol a légcsőre és a nyelőcsőre egyaránt, szűkületet okozhat, így nyelési és légzési nehezítettség jelentkezhet. Előfordulhat időszakos rekedtség is.

A tartósan kezeletlen alulműködés, és a hasonlóképpen elhanyagolt túlműködés egyaránt káros szervezetünkre! Ha a felsoroltak alapján úgy véljük, pajzsmirigy problémánk van, forduljunk időben szakemberhez!

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!