Számos kérdés merülhet fel bennünk, amire nem mindig kézenfekvő a válasz!

Hova önti az étolajat? Kivágja a tejesdoboz műanyag kupakját? És a taknyos zsebkendőt beteszi a papírhulladékba? Megannyi kínzó kérdés, de most tesztelheti, mennyire jól ismeri a szelektív hulladékok gyűjtésének szabályait.

Amikor az ember fanyalogva veszi ki a hűtőből a napokkal ezelőtt felbontott, félig még tele lévő, de már érezhetően romlott tartalmú kefíresdobozt, csalódottságánál csak a tanácstalansága lehet nagyobb. Hogyan kellene ezt a közveszélyes hulladékot egy mezei állampolgárnak kezelnie? A fedele fém, a teste műanyag, a benne lévő szerves maradékban pedig hemzsegnek a probiotikumok. Szétszedve, vagy egyben kellene ezt kidobni, és ha egyben, akkor hova? És ha elmosogatja az ember a dobozt, akkor a csatornába lefolyatott víz pazarlásnak számít, vagy éppen az a környezettudatos viselkedés, ha ezzel megkönnyíti a hulladékkezelő dolgát?

Azért is lehet tanácstalan akár ön is, mert – tapasztalataink szerint – gyakran még a részletesebb útmutatók sem adnak megnyugtató választ még a hétköznapinak látszó kérdésekre sem. Korántsem tűnik egyértelműnek, hogy mit vár el a lakosságtól egy-egy hulladékszállító. Sőt, az is előfordulhat, hogy az adott településtől és az adott szolgáltatótól is függ, hogy milyen típusú szemetet melyik gyűjtőbe kellene dobnia.

Másrészt az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy hulladékudvart nem lehet minden sarkon találni, és elég nehéz úgy környezettudatosnak lenni, hogy a szemetet messzire kell(ene) vinni, mondjuk némi benzint is elégetve közben a kocsiban – hogy az autó nélkül járók logisztikai problémáit már ne is említsük.

Több érdekes kérdés is borzolhatja az idegeinket azt illetően, hogy mikor cselekszünk környezettudatosan! Néhány példa, amivel már mindannyian találkoztunk:

  • Mit kezdjünk egy zsírfoltos pizzás dobozzal? Jó, ha bedobjuk a kommunális hulladék gyűjtőbe, vagy ezt csak a zsíros részekkel tegyük?
  • Öblítsük-e ki az étolajos flakont mielőtt bedobjuk a PET palack gyűjtőbe?
  • Hova dobjuk a gyerek törött műanyag játékait?
  • Valóban le kell vágni a tejes dobozról a műanyag kiöntőnyílást?
  • Mi legyen a használt sütőolajjal, a spirálfüzettel, a használt papír zsebkendővel vagy a vegyszeres flakonokkal?

Ha nincs is meg mindenre a helyes válasz, azért van egy jó hírünk: a szelektíven gyűjtött anyagokat mindig utó válogatják és kezelik a hasznosítás előtt. Ezért nem tragédia, ha például nincs tisztában azzal, hogy a millió műanyagféle közül melyiket dobhatja a gyűjtőbe, és melyiket nem.

A mosogatóvizes kiöblítések segítik a hulladékkezelők munkáját, ha ezt megteszi, környezettudatosan jár el. A PET-palackokat tapossa laposra, az italos kartonokat és a papírdobozokat pedig hajtsa össze minél kisebbre vagy tépje szét, hogy minél kevesebb helyet foglaljon a szállításnál.

Forrás: hvg.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!