Mire az amerikai profi futball ligába kerül egy focista, már több évnyi játék, az ezzel járó ütközések és agyrázkódások állnak mögötte.

Hazánkban is egyre népszerűbb sport az amerikai futball, amely olyan stratégiai csapatjáték, ami kemény és fizikális egyéni teljesítményeken alapul. Már válogatottunk is lejátszotta első mérkőzéseit, így érdemes a hosszú távú, komolyabb egészségügyi problémák elkerülése végett az amerikai tapasztalatok alapján megtenni minden óvintézkedést.

Mire az amerikai profi futball ligába (NFL) kerül egy focista, már több évnyi játék, az ezzel járó ütközések és agyrázkódások állnak mögötte, amelyek nagyon valószínűvé teszik az agykárosodás kialakulását. A legfrissebb kutatások szerint a krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) a játékosok jelentős százalékát érinti. A rettegett betegség ráadásul akár már huszonéves korban is depresszióhoz, a mentális képességek csökkenéséhez vagy akár halálhoz vezethet, ennek ellenére a CTE és az amerikai foci kapcsolatát még csak alig több mint tíz éve vizsgálják.

A krónikus traumatikus enkefalopátia egy olyan tünetegyüttest jelöl, amely azoknál alakul ki, akik sorozatosan szenvednek agyrázkódást vagy gyakran éri a fejüket ütés. Először a ökölvívók esetében írták le a jelenséget, de a CTE több más olyan sportágban is jellemző, ahol erőteljes ütközésnek vannak kitéve a játékosok, például a jégkorongban, a birkózásban vagy az amerikai fociban.

A betegek az elbutulás jeleit mutatják, és gyakran a viselkedésük is megmagyarázhatatlan módon megváltozik. A tünetek azonban csak évekkel a fejsérülések elszenvedése után jelentkeznek. A CTE diagnosztizálását az is megnehezíti, hogy egyelőre még csak az agyi szövetekből nyert mintával lehetséges bebizonyítani a jelenlétét, így biztosan csak a boncoláskor derül ki, ha valaki ebben a fajta agykárosodásban szenvedett. Ezek a körülmények kifejezetten nehézzé teszik a CTE elleni harcot.  

A tünetek általában 8-10 évvel a fejsérülések után jelentkeznek, és több stádiuma van a betegségnek. Az elsőben figyelemzavar, dezorientáltság, szédülés és fejfájás jelentkezhet. A második stádiumban ezek a tünetek fokozódhatnak, illetve megjelenik az emlékezetzavar és a kiszámíthatatlan viselkedés. A harmadik és negyedik stádiumban előrehaladott demencia, azaz a mentális képességek jelentős csökkenése, beszédzavar, remegés, mozgásproblémák, süketség, halucinációk és akár öngyilkos hajlam is előfordulhat. A CTE kialakulásához sokszor a nem diagnosztizált vagy észre sem vett fejsérülések vezetnek, amelyek hatása hosszú távon összeadódik. Nem szabad összekeverni azokat a tüneteket krónikus traumatikus enkefalopátiával, amelyek egy-egy agyrázkódás után jelentkeznek, még akkor sem, ha azok esetleg hosszan elhúzódnak.

2002 óta vizsgálják a CTE-t

A CTE, habár sokszor előfordul katonáknál, illetve családon belüli erőszak áldozatainál is kimutatták már, a profi sportolók körében a leggyakoribb. Sokáig azonban csak a bokszolók betegségének tartották. Egy nigériai származású amerikai neuropatológus, dr. Bennet Omalu volt az, aki az amerikai focistáknál is felfigyelt a CTE tüneteire. Munkásságáról filmet is forgattak tavaly Sérülés (Concussion) címmel, amelyben Will Smith játszotta Omalut.

Dr. Omalu Mike Webster esetén dolgozott, amikor felfigyelt a krónikus traumatikus enkefalopátiára. Webster, aki négy bajnoki gyűrűt is nyert a Pittsburgh Steelers és a Kansas City Chiefs játékosként 1974 és 1990 között, váratlanul halt meg, de előtte évekig kognitív problémákkal, drogfüggőséggel és depresszióval küzdött.

Webster agyából készített metszetek vizsgálatáról a patológus ezt mondta később: Olyan elváltozásokat láttam, amelyek nem fordulhatnak elő egy 50 éves férfi agyában, és amelyek nem fordulhatnak elő egy normálisnak látszó agyban.

2005-ben a Pittsburghi Egyetem kutatóival közösen tanulmányt publikált, amelyben arról írtak, hogy a sportoló CTE-ben szenvedett. Később több korábbi profi futballjátékos agyában is kimutatta a CTE jelenlétét a haláluk után: 2008 és 2010 között tizenkét ilyen esetét talált.

Az NFL nem akart hinni a kutatásoknak

Az amerikaifutball-liga (NFL) először nem fogadta el dr. Omalu kutatásait, mert szerintük nem volt elég bizonyíték a krónikus traumatikus enkefalopátia és a sportág kapcsolatára, ráadásul Omalu eredményei rossz fényt vetettek a sportágra. Az NFL a Websteréhez hasonló eseteket inkább az Alzheimer-kórral magyarázta, de a játékosok agyán nem volt látható az Alzheimerre jellemző elváltozás, és Websternél jóval fiatalabb játékosokat is érintett a probléma.

Az elmúlt években azután egyre több, agykárosodáshoz kapcsolható halálesetre derült fény. 2012-ben például Jovan Belcher a Kansas játékosa megölte a barátnőjét, majd a csapat stadionjába hajtott, ahol a klub vezetői előtt öngyilkos lett. Belcher családjának ügyvédje beperelte az NFL-t, mert szerintük szándékosan hagyták figyelmen kívül a játékosnál a CTE tüneteit, amely a halálához vezetett.

Belcher halálának évére már 33 korábbi profi játékosnál azonosították a CTE-t a boncolás után. A krónikus traumatikus enkefalopátia ráadásul nem csak a felnőtt játékosokat érinti: 2010-ben a 17 éves Nathan Stiles mindössze órákkal azután halt meg, hogy hazaért egy mérkőzésről, ahol fejsérülést kapott. Kiderült, hogy több agyrázkódása is volt már korábban, ami a CTE megjelenéséhez vezetett nála, és a legutolsó sérülés pedig már végzetesnek bizonyult. Stiles mindössze 17 éves volt, ezzel ő lett a legfiatalabb játékos az amerikai fociban, akinél kimutatták a CTE-t.

A játékosok is aggódnak

A legutóbbi felmérés szerint a vizsgált NFL játékosok 96 százaléka mutatta a CTE jeleit, az összes amerikai focista között pedig 79 százalék volt ez az arány.

Az egyre szaporodó CTE diagnózisok és a játékosok félelmei miatt az NFL kénytelen volt olyan intézkedéseket hozni, amelyek az agysérüléseket és az ebből eredő agykárosodást hivatottak megelőzni. Megváltoztatták a sérülések utáni visszatérésre vonatkozó szabályokat, és az edzéséken pedig korlátozásokat vezettek be az ütközésekben.

Az NFL a kártérítési pereket sem kerülhette el: 2012-ben több ezer volt játékos közösen beperelte a ligát azért, mert szerintük nem védte meg őket a sorozatos agyrázkódásoktól. Az ügy 2015-ben egy megállapodással ért véget, eszerint az NFL kártérítést fizet a játékosoknak, és 75 millió dollárt fordít a visszavonult focisták orvosi vizsgálataira, 10 milliót pedig a CTE kutatására és oktatásra.

Forrás: faktor.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!