Az Európai Unió könnyítene a génmódosítás eddigi szabályzásán

Az új vakcinastratégia keretén belül az Európai Bizottság a génmódosításra (GMO) vonatkozó szabályozások átmeneti lazítását javasolta, hogy ne ütközzön akadályokba az oltóanyag és a kezelések klinikai tesztelése. A javaslat kidolgozói szerint mindenképp lazítani szükséges a GMO-politikán, amit azzal indokoltak, hogy ezzel is lehetne gyorsítani a koronavírus gyógymódjának kidolgozását.

Az európai Astra Zeneca és a Johnson & Johnson jelenleg több olyan potenciális gyógymódon, köztük oltóanyagokon dolgozik, amelyek tartalmaznak génmódosított összetevőt,  vagyis GMO-technológiát alkalmaznak a gyártásuk során. Mivel a génmódosított anyagokkal való kísérletek rendkívül komplexek és időigényesek, és a jelenlegi szabályozás sem enged meg számottevő eltérést, ezért a hatályos GMO-szabályozás miatt versenyhátrányba kerülnek a profitorientált európai gyártók.

A védekezési stratégia keretében 2,7 milliárd eurós sürgősségi támogatást javasoltak a COVID-19 oltások előzetes megvásárlásához a tagállamok nevében megkötött előzetes beszerzési megállapodások (APA) alapján. Franciaország, Németország, Olaszország és Hollandia már végleges megállapodást kötött az Astra Zeneca gyógyszergyártóval egy kísérleti COVID-19 vakcina szállítása céljából. Az Európai Bizottság javasolta egy központi beszerzési eljárás lefolytatását, és a megállapodások kibővítését az egész EU-ra kiterjedően.

Jelenleg több olyan potenciális gyógymód is terítéken van, amelynek előállítói GMO-technológiát alkalmaznak a gyártás során, így a szabálymódosítások nemcsak a koronavírus-védőoltással kapcsolatos klinikai kísérletekre vonatkoznának, hanem a koronavírus-kezelésekre is.

Forrás: euractiv.com

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!