Az idősávok megszüntetésével dobtak nekünk egy morzsát, de marad a „szájkosár”!

Végre véget ért a márciusban kihirdetett veszélyhelyzet!

De egy jó kis fricskát azért kaptunk az orrunkra, ugyanis június 18-tól  járványügyi készültség került bevezetésre, mert a kormány szerint - nem tudni, honnan az infó - a járványnak nincs vége. Érdemes zárójelben megjegyezni, hogy Magyarországon nem is volt járvány, mivel 3 hónap alatt mindössze 4079 fő fertőzöttet találtak, ez pedig a lakosságszámra vetítve - 3 hónapra számolva - mindössze 0,0418 százalék. Influenza esetén a járványküszöb heti bontásban 0,1435 százalék. Tehát járvány esetén egy hét alatt háromszor annyi a megbetegedés - nem csupán a fertőzöttség -, mint a COVID-19 kapcsán 3 hónap alatt!

Tehát az óvatosság miatt új védelmi intézkedések váltak hatályossá: Megszűntek ugyan a régóta felesleges vásárlási idősávok, de továbbra is megmaradt a teljesen értelmetlen kötelező maszkviselés.

Az új védelmi intézkedések a Kormány 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendeletében jelentek meg, ami valljuk be, még több lehetőséget ad még egyszerűbben arra, hogy azt tegyenek velünk, amit akarnak, amikor csak akarnak, és ameddig akarnak, bármiféle korlát nélkül.

A rendelet többek között a következő előírásokat tartalmazza a járványügyi készültség időszakára:

Maszkviselés

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles:

  • a tömegközlekedési eszközön, valamint
  • az üzletben történő vásárlás során

a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

Ráadásul az értelmetlenség tovább örvénylik:

A vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók - a vendégek által látogatható területen - kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

Tehát ahol én, mint vendég maszk nélkül élvezhetem a létezést, a dolgozók a maszkjukba fulladhatnak, míg a munkatérben, ahol a vendégek számára készítik az ínyencségeket, nyugodtan szabadjára engedhetik a mikroorganizmusokat.

Több mint 3 hónap után csak ennyire futotta, ennyit érdemeltünk a türelemért, és a katasztrófáért, amit ránk zúdítottak! Tehát valójában nem történt semmi jelentős, a korona-biznisz dübörög tovább, készülve a „második hullámra”.

Most azt nem kívánom részletesen ecsetelni, hogy a maszkviselet milyen egészségügyi kockázatokkal jár, és még a WHO is - annak ellenére, hogy érdekeltségi szempontjai miatt létfontosságú volt, hogy a koronavírus járvánnyal kapcsolatban a bolhából elefántot csináljon - azt hangsúlyozta, hogy egészséges ember számára nem szükséges a sebészeti maszk viselése, mivel jelentősen nem csökkenti a fertőződés veszélyét.

Itthon pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) állásfoglalása szerint:  Az arcmaszkok közül lakossági felhasználásra valós védelmet kizárólag a legalább az 'N95' jelölésű pormaszkok, vagy az EN 149 szabvány szerinti 'FFP2' maszkok, vagy ezektől is magasabb követelményrendszernek megfelelő légzőmaszkok, tehát nem a sebészeti maszkok nyújthatnak, de azok is csak akkor működnek, ha az archoz megfelelően illeszkednek.

Tehát a maszkviselet nem gátolja a megfertőződést, viszont annál nagyobb hulladékkezelési problémát vet fel.

A használt arc- és szájmaszkok, védőfelszerelések veszélyes hulladéknak minősülnek közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóosztálya. Ennek megfelelően kell használat után tárolni, gyűjteni és megsemmisíteni ezeket. (12/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet)

Az emberek többsége tudja, hogy az egészségügyi maszk egyszer használatos, használat után el kell dobni. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy nem mindegy hova! A használt maszk kidobása nem azt jelenti, hogy kihajítjuk a szemeteskukába. Az elhasznált egészségügyi maszk nem háztartási hulladék!

A koronavírus-járvány elleni harc tehát nem merülhet ki a tesztelésekben, az olykor értelmetlen karantén elrendelésekben, valamint a betegek ellátásában, hanem a hónapok alatt keletkező, sok millió - környezetszennyező és a továbbfertőzés kockázatát növelő -, elhasznált maszk begyűjtéséről és ártalmatlanításáról is gondoskodni kell!

Ha csak 3 hónappal számoljuk a hazai maszkfelhasználást, mostanra kb. milliárdhoz közeli maszkmennyiséget kellett lakossági szinten felhasználni akkor, ha nem is rendeltetésszerűen, naponta többször cserélve, valamint nemcsak egyszer használatos formát alkalmazva tettük ezt.

A Szeretlek Magyarország oldal hulladékszakértője szerint - akinek a nevét nem fedték fel - ezek veszélyes hulladéknak számítanak, így annak megfelelően kell kezelni azokat, különben nem csak az emberekre, de a természetre is károsak lehetnek. A szakember azt tanácsolja, hogy használat után tegyük nejlonzacskóba, majd kössük be a zacskót, így kell kitenni a napra vagy levegőre pár napra. Csak ezt követően szabad a kukába dobni.

Ez fantasztikus! Megsütjük, szomjan döglesztjük a vírusokat, és utána mehetnek a kommunális hulladékok közé! Ilyenek a szakemberek, akik a járvánnyal kapcsolatban megnyilvánulnak. Bármi kieshet a szájukból!

Ezzel szemben a Nemzeti Egészségügyi Központ iránymutatása szerint az egyszer használatos védőeszközöket a fertőző-veszélyes hulladék gyűjtőedényébe kell helyezni.

A WHO 2004-es irányelve szerint a veszélyes hulladékokat a keletkezési helyhez lehető legközelebb eső helyen kell feldolgozni. A veszélyes hulladék szállításához fűződő kockázatok magasak, és a fertőző anyagok esetében a kockázati tényező minden egyes nappal növekszik. 

Mind a mai napig a „Maradj otthon!” és az „Együtt sikerülni fog!” szlogenek mellett olyat soha nem hallottam, hogy: Az elhasznált, veszélyes hulladéknak minősülő maszkját vigye a kijelölt gyűjtőhelyekre!

Mennyi maszkot kell még elhasználnunk ahhoz, hogy ráébredjünk: SEMMI ÉRTELME!

Csak gyártjuk a szemetet, és a döntéshozóknak eszükben sincs, hogy megfelelően kezeljék az értelmetlen szabályok következtében keletkező veszélyes hulladékhegyeket.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!