A WHO vizsgálja annak lehetőségét, mely szerint egészséges önkénteseket fertőznének meg az oltási kísérletek felgyorsítása érdekében.

Az ötlet már júliusban is felmerült,

amikor Adrian Hill, az úgynevezett oxfordi vakcinát kifejlesztő csoport vezetője és támogatói levélben arra szólították fel az amerikai kormányt, hogy kezdje meg az előkészületeket a fiatal, egészséges felnőttekkel végzendő kísérletekhez.

Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn már megbeszéléseket is folytatott azoknak a kísérletek megvalósításáról, amelyek során egészséges, fiatal önkénteseket szándékosan koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőznének meg, hogy meggyorsítsák a vakcina kifejlesztését - írja a The Guardien.

Egyes tudósoknak fenntartásai vannak

azzal kapcsolatban, hogy az önkénteseket olyan vírusfertőzésnek tegyenek ki - még ha fiatalok és egészségesek is -, amelyre jelenleg még nincs elfogadott, hatékony gyógymód. Ezzel szemben az ötlet támogatói azzal érvelnek, hogy a Covid-19 kockázata az eddigi ismereteink szerint a fiatalok és az egészségesek esetében minimális, viszont a társadalom számára előnyt jelentene a kísérlet. A kutatók a januári vizsgálatban épp csak annyi vírust juttatnak majd a jelentkezők szervezetébe, amennyi az enyhe fertőzéshez kell.

Egy tanulmány szerint a vizsgálatban számos különböző koronavírustörzset kellene bevetni, amelyeket a legszigorúbb biológiai biztonságú laborokban tenyésztettek, és a sejtkultúrákra gyakorolt hatásuk alapján pontosan meghatározható lenne, hogy mekkora dózisban kell az önkénteseknek adni, hogy ott fertőzést tudjanak okozni. 

Ez a számos etikai kérdést is felvető ötlet – azaz egészséges emberek szándékos megfertőzése (challenge trial) - állítólag sokat segítene az új vakcinafejlesztések felgyorsításán, és az oltóanyaghiány enyhítésén, mivel a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca együttesen 2021-ben „sajnos” csak annyi oltást képes előállítani, amivel az emberiség nagyjából egyharmadának elegendő, és a gazdag országok már lefoglalták az oltások nagy részét.

A brit kormány eddig már 33 millió fontot invesztált a tervezett kísérletbe, melyre bőven akadtak jelentkezők, több mint 2500 fő.

Egy jelentkező 4000 font körüli összeget kap,

de elmondásuk szerint elsősorban emberbaráti, segítő szándék vezérelte a kockázat vállalására irányuló döntésüket. Hasonló tanulmányok indítását tervezik többek között Hollandiában is.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!