A lényeg nem a láz, hanem a láz oka!

A lényeg nem a láz, hanem a láz oka! Az alábbi interjúban tisztánlátásunkat Dr. Szijjártó László, gyermekgyógyász szakorvos, specialista segíti. 

- A láz önmagában nem veszélyes. Láznak az átlagosnál magasabb testhőmérsékletet nevezik, melyet szervezetünk fokozott hőtermeléssel és a hőleadás csökkentésével ér el. Oka az agy hőszabályozó központjában a kívánt testhőmérséklet magasabbra állítása. Ezt a betegségek során képződő lázkeltő anyagok (pirogének) végzik. A szobai termosztát felcsavarásához szokták hasonlítani.

Ez azt is jelenti, hogy nem egy folyamatos véget nem érő hevülésről van szó, hanem egy magasabbra állított testhőmérsékletről. Ez normál esetben, ha nem akadályozzák a test hőleadását, sosem emelkedik 41,7 fok fölé. Kb. 30 éve tudhatjuk, kutatási eredményekből, hogy a láz a szervezetünk védekező reakciója és számos kedvező hatása van, melyek valószínűleg elősegítik a gyógyulást.

- Mi az az élethelyzet, hőfok, mikor szükségessé válhat a láz csillapítása? Más elbírálás alá esik a lázgörcs, mint egy 'sima' lázas állapot?

- A lázat, hőemelkedést akkor ajánlott a korszerű orvosi ismeretek szerint csillapítani, ha rossz közérzettel, fájdalommal jár. Más szóval a lázcsillapítás célja a gyermek közérzetének javítása, komfortjának fokozása, nem a testhőmérséklet bizonyos szint alá csökkentése. Ezért nem akkor javasolt a csillapítás, ha mondjuk 38,5 vagy 39 fok fölé emelkedik a testhő, hanem akár már 37,5-nél  is, ha a gyermek azt rosszul viseli, nyűgös. De találkozunk gyakran magas lázas gyermekekkel, akár 40 fok feletti testhőmérséklettel is, akik jól kipirultan, talán kissé szolidabban, de békésen játszanak, és láthatóan nem szenvednek a láz miatt. Nekik nem érdemes lázat csillapítani.

Persze vannak kivételek. Ritka betegségeknél, mint epilepszia bizonyos fajtái, anyagcsere betegségek, súlyos szívbetegségek, javasolt lehet a láz korai csillapítása. Ezen betegségeknél általában azt gondoljuk, hogy a láz rontja a gyermek helyzetét. Megjegyzem, hogy erre sem áll rendelkezésünkre zömében meggyőző bizonyíték, de óvatosságból ezen betegeknél még javasolt a láz csillapítása. Ellentétben a lázgörcsös gyermekeknél, ahol egyértelmű kutatási eredmények alapján már évek óta nem szerepel a kezelésükben a láz csillapítása. Bizonyítást nyert, hogy a láz csillapításával nem lehet a lázgörcsöt megelőzni. Ez a kötelezően ajánlott lázcsillapítás mellett leggyakrabban felhozott érvet cáfolta meg.

- Sokan félnek a (magas) láztól. Az agy károsodása, szívmegállás, maradandó sérülés a leggyakoribb ijesztő következményei a 'nem kezelt' és időben nem csillapított láznak, melyet az orvosi rendelőben hallani lehet.

Sajnos világszerte számos téves eszme kering a láz veszélyeiről, melyek közül felsorolt itt párat. Ezek teljesen megalapozatlanok. Még látszólag logikusnak tűnő esetekben is sorra kiderül, hogy a láz nem okoz kárt, nem rontja a beteg helyzetét. Pl. Súlyos vérmérgezést okozó fertőzésben (szepszis), sokkos állapotban bevett gyakorlat volt a test hűtése, arra gondolva, hogy ezzel csökkentik az élet-halál határán lebegő szervezet terhelését, csökkentik az oxigén igényt, energiafelhasználást. Először állatkísérletek, majd embereken végzett klinikai vizsgálatok igazolták, hogy ez az igen logikusnak tűnő gyakorlat nem segít, sőt rontja az életben maradás esélyét.

- Mi a véleménye a hűtőfürdőről, hideg vizes lepedőbe csavarásról? 

- Ha elfogadjuk, hogy a láz önmagában nem veszélyes, s hogy a csillapítás indoka csupán a láz okozta kellemetlen közérzet, s célja ennek javítása, a láz okozta szenvedés enyhítése, akkor minden olyan lázcsillapító eljárás, bármennyire is hatásos vagy mellékhatástól mentes, mely a betegnek kellemetlen élményt jelent és szenvedését csak fokozza, kerülendő. Én is jól emlékszem, mennyire szenvedtem a törzs váltogatott vizesborogatásos hűtésétől (priznic), s ezzel a többség így van.

Ám vannak, akik a test hűtését, főleg langyos vizes fürdést, zuhanyozást kellemesnek élik meg. Az ő esetükben ez elfogadható lázcsillapítási eljárás, hiszen a közérzetüket javítja a hűtés. De vizsgálataim szerint az ilyen betegek aránya kb. 20% körül van. S a fiatal, magatehetetlen csecsemők, kisgyermekek, nem tudják előre megmondani, hogy kellemesnek fogjak e találni a hűtési praktikát. Ezért a világ számos, fejlett egészségügyi rendszerrel rendelkező országában (Kanada, Hollandia), már évtizedek óta nem javasolják, sőt kerülendőnek tartják a láz fizikai csillapítását. Gyakorlatilag a gyermekek túlnyomó többségénél a fizikai lázcsillapítás gyermekkínzásnak tekinthető, barbár eljárás.

- Járhat-e bármilyen negatív következménnyel, ha a szülő mindig csillapítja a lázat vagy akár hőemelkedést a legelső pillanattól kezdve? Mert ha jól sejtem, ebben az esetben a szervezet nem tudja megvívni a maga harcát, ami talán szükséges volna.

Annak ellenére, hogy számos vizsgálat mutat rá a láz kedvező hatására a védekező rendszerünk működésében, vagy a kórokozók szaporodásának gátlásában, klinikai vizsgálatok nem találtak a betegség hosszának változásával, vagy komplikációk jelentkezésével járó negatív hatást lázcsillapítás esetén. Az előzőekben említett súlyos szeptikus betegek s talán még pár más ritka eset kivételével valószínűleg teljesen mindegy a betegség lefolyása szempontjából, hogy csillapítjuk vagy sem a lázat. Viszont a lázcsillapításnak vannak más veszélyei.

Az egyik leggyakoribb, sajnos néha halállal végződő mérgezés lázcsillapítók túladagolásából, dózistévesztésből fakad. Mellékhatások is jelentkezhetnek, bár ezek korrekt dozírozás esetében igen ritkák. Kifejezetten negatív következménye lehet a kényszeres lázcsillapításnak, ha sikertelensége miatt orvoshoz fordulnak, mellyel mind magukat, mind az ellátó rendszert indokolatlanul terhelik, felesleges vizsgálatokat generálhatnak. Hazánkban is az ügyeleti időben orvoshoz fordulás vezető oka a láz vagy sikertelen lázcsillapítás. Ez országos szinten valószínűleg milliókban mérhető indokolatlan költséget jelent.

- Ön Hollandiában is dolgozik. Ott és egyéb más országokban mi a (hivatalos) ajánlás a láz csillapítását illetően?  

- 20 éve vagyok gyermekorvos. 8 évig hazánk különböző kórházaiban, klinikáin tanultam, dolgoztam. Számos kiváló mesterem volt, pl. Méhes Károly professzor a pécsi gyermekklinikán. 18 éve Hollandiában dolgozom egy kis kórház gyermekosztályán. Ez alapvető szemléletváltásra kényszerített, melyet eleinte nehezen viseltem, de be kellett látnom, hogy  ez elengedhetetlen. A tudományosan megalapozott ismeretek és gyakorlat ötvözése a hatékony, a beteg igényére szabott kommunikációval és a beteg ember tisztelete, egyenrangú partnernek tekintése, szeretete, professzionálisan alkalmazott együttérzéssel vezethet csak a legmagasabb szintű minőségi orvosláshoz.

Erre kell törekednünk folyton, s a hollandiai munka ebben rengeteget segített nekem. Pl. lehetőségem nyílt a világ vezető orvosainak előadásait meghallgatnom, színvonalas, az egészségipartól független továbbképzéseket végeznem, megismerkednem a világ egyik legkiválóbb  és leghatékonyabb, hierarchia mentes egészségügyi rendszerével.

A lázcsillapítás terén kb. 25 - 30 éves lemaradásunk volt Magyarországon. Itt már nem vitatható tények álltak rendelkezésünkre. Gyermekek tömegét kínozták, kínozzuk jelenleg is a kötelezően előírt fizikai lázcsillapítással. A probléma jelentős költségekkel terheli a hazai egészségügyi ellátást. A láztól való indokolatlan félelemmel és annak következményeivel több országnak sikerült leszámolnia az elmúlt évtizedekben. Ezért választottam ezt a témát, naivan azt gondolva, hogy ezzel léket lehet ütni a megkövesedett, elavult hazai szemléleten, s talán megindul valami erjedés-féle pozitív folyamat. 

Hollandiában a 80-as évektől már csak a szeretetteljes ápolást, s a komfort fokozása céljából lázcsillapító gyógyszert javasolnak. Az Egyesült Királyságban 2007-től rendkívül magas minőségű ajánlás született hasonló tartalommal, mely az új hazai ajánlás mintájául is szolgált, csak túl sokat kellett várni rá. Kanada, mely talán a világ legjobb egészségügyi rendszerével büszkélkedhet, szintén ugyanilyen szellemű gyakorlatot folytat már évtizedek óta. Az USA lassabban váltott.

Ausztrália átfogó, jól szervezett országos kampánnyal próbálja megváltoztatni már évek óta a miénkhez hasonló láz fóbiás gyakorlatát. Honlapomon megpróbáltam ezen országok ajánlásait összegyűjteni, de az internet elterjedése ma már lehetővé teszi, hogy szinte mindenki hozzáférjen a legfrissebb ajánlásokhoz, megbízható, a világ élvonalában levő gyógyító intézményektől, szervezetektől, mint a Harvard egyetem klinikai, a világhírű Mayo klinika vagy akár a kanadai gyermekorvos társaság, illetve az angliai NICE irányelvek.

- A lényeg nem a láz, hanem a láz oka! Ha súlyos betegségre van gyanú, azt időben fel kell ismerni és olyankor nem szabad késlekedni az orvoshoz fordulással. A láz mértéke sajnos ennek eldöntésében bizonyítottan nem segít. A veszélyt jelző tüneteket pl. a honlapomon is megtalálják (hollandiai ajánlás fordítása), de hazai ajánlás is van szülőknek az OGYI honlapján.  Forrás

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!