A szájmaszkok értelmetlenségét számos vizsgálat alátámasztja.

Valóban csökkentik a maszkok a koronavírus fertőzést gyermekeknél? 

Dr. Marty Makary, a Johns Hopkins School of Medicine professzora és Dr. Cody Meissner, a Tufts Gyermekkórház gyermekfertőző osztályának vezetője szerint az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC) nem vette figyelembe - ahogy más országok vezető egészségügyi szervei sem - a szájmaszk hordással kapcsolatos tudományos eredményeket, mikor elrendelte, hogy 56 millió amerikai gyermeknek és serdülőnek az iskolában maszkot kell hordania függetlenül attól, hogy a közösségben van-e valamilyen fertőzés vagy sem.

A hatóságok arra kötelezik az iskolákat, hogy hirdessék azt a megalapozatlan elméletet, miszerint a maszkok nem árthatnak.

Ez az állítás pedig a vizsgálatok tükrében teljességgel hamisnak bizonyult!

A szájmaszk kényelmetlensége elvonja a figyelmet a tanulástól, és a szemüvegeseknél bepárásítja a lencséket, ami balesetveszélyes lehet, de ez csak a kisebb problémák közé tartozik. A hosszú ideig használt, benedvesedett és fertőzött maszkok jó táptalajok lehetnek a kórokozók számára, súlyos pattanásokat és más gyulladásos bőrproblémákat okozhatnak.
A kilégzés során a légutak ellenállásának növelésével a maszkok a vér szén-dioxid szintjének növekedéséhez vezethetnek, ami szintén rontja a koncentrációs képességeket és a komfortérzetet.

Márciusban az írországi Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy

nem írják elő maszkhasználatot az iskolákban, mert „súlyosbíthatja a szorongást, vagy légzési nehézségeket okozhat egyes diákoknál”.

A gyermekek egy része a száján keresztül történő levegővétellel kompenzálja ezeket légzési nehézségeket. A kutatási eredmények szerint a krónikus és hosszan tartó szájlégzés többek között megváltoztathatja az arc fejlődését is. A maszkok néhány hétig tartó használatának káros fejlődési hatásai valószínűleg csekélyek, de nem jelenthetjük ki ugyanezt, ha a maszkhasználat hónapokig vagy évekig tart!

A kötelező maszkhordás következtében kialakuló pszichológiai károsodások még nagyobb aggodalomra adnak okot. Az arckifejezések ugyanis szerves részét képezik az emberi kapcsolatoknak, különösen a gyermekek esetében, akik így tanulják meg jelezni a félelmet, a zavartságot és a boldogságot, és olvassák le a hasonló jeleket.
A gyermek arcának elfedése elnémítja ezeket a nonverbális kommunikációs formákat, ezért robotizált és érzelemmentes interakciót, szorongást és depressziót eredményezhet. 

Mi a helyzet a COVID kockázatával? A CDC jelentése szerint a július 31-i héten az 5-17 éves gyermekek kórházi kezelésének aránya 0,5 fő volt 100 000 lakosra vetítve, ami nagyjából országos szinten 250 beteget jelentett.

A CDC elismerte, hogy ezek a gyerekek nem mind a COVID-19 miatt voltak kórházban.

Az augusztus 3-án közzétett Lancet tanulmány szerint ezeknél a gyermekeknél minimális a kockázat a „hosszú COVID betegség” kialakulására, ami megnyugtató a hosszú távú következményeket illetően.

Emellett a gyerekekről köztudott, hogy sokkal ritkábban adják tovább a koronavírus fertőzést, mint a felnőttek. Egy észak-karolinai tanulmány, amit a vakcinák rendelkezésre állása előtt végeztek, egyetlen esetet sem talált a diákok és tanárok közötti átvitelre akkor, amikor 90 000 diák járt iskolába. 

A CDC maszkrendeletei szükségtelenül szigorúak. Michael Osterholm epidemiológus szerint a szövetmaszkok közel sem olyan hatékonyak, és az emberek által viselt maszkok közül sok teljesen hatástalan a vírusterjedés megállítására. 

A járvány kezdete óta arra buzdítják az amerikaiakat, hogy viseljenek maszkot. De különös figyelmet kell fordítani a sok gyermekre, akik a maszkhasználatot nem tolerálják. A közegészségügyi tisztviselők azt állítják, hogy döntéseiket és útmutatásukat a tudományra alapozzák, de

a gyermekek maszkhasználatának indokoltsága mögött nincs tudomány.

Dr. Makary és a Johns Hopkins kutatói által végzett kimutatás szerint a 42 milliárd dollárból, amelyet a Nemzeti Egészségügyi Intézetek tavaly kutatásra költöttek, kevesebb mint 2%-ot fordítottak a COVID klinikai kutatására, és csak egyetlen támogatást adtak a gyermekek maszkhasználatának vizsgálatára.

A kötelező maszkviselés elrendelése valójában igazi kutatási adatok hiányában lett értelmetlenül erőltetve. 

A gyermekeket arra kényszeríteni, hogy áldozatokat hozzanak a felnőttek érdekében, teljességgel helytelen. Mielőtt elrendelnénk a maszkviselési kötelezettséget, számoljunk végre a lehetséges hosszú távú károk figyelembevételével is!

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!