Néhány gondolat a fehérje „turmixokról”

Miben különbözik egy fehérjekészítmény a hagyományos fehérjeforrásoktól? Mint tápanyag, valójában nem sokban, tehát egy ilyen termékből nem tud hatékonyabban izmot építeni a szervezetünk, mint a csirkehúsból.

Nem véletlenül alkalmazzuk csak kiegészítésként ezeket a termékeket, tehát nem járható út az, hogy az étkezéseink fehérjetartalmát csak ilyen termékekből fedezzük. Ugyanakkor több tényező is adott, ami miatt mindenképpen előnyös egy fehérjét beilleszteni az étrendünkbe:

  • Kényelmes: könnyen és gyorsan elfogyasztható, általában kifejezetten jó az élvezeti értéke. Egy fehérjeturmixot leküldhetünk a torkunkon kevesebb, mint fél perc alatt. Azonos mennyiségű fehérjét biztosító hús, vagy más fehérjeforrás elfogyasztása általában körülményesebb.
  • Könnyen, gyorsan emészthető (típustól függően): ez leginkább akkor bír kiemelkedő jelentőséggel, amikor azonnal van szükségünk aminosavakra, hogy ellensúlyozzunk egy katabolikus állapotot, és 'gyújtást adjunk' az anabolikus folyamatoknak. Az edzés utáni időszak klasszikusan egy ilyen alkalom.
  • Többcélú felhasználhatóság: nem csak edzés után alkalmazhatjuk őket gyors aminosav-forrásként, hanem akár étkezéseket is helyettesíthetünk velük szükség szerint, mellőzve az adott esetben szükségtelen tápanyagokat, pl. zsírt és szénhidrátokat, vagy az étkezéseink fehérjetartalmát is növelhetjük velük.
  • Sok esetben speciális, a hagyományos fehérjeforrásoktól eltérő tulajdonságokkal bírnak: tartalmazhatnak extra hozzáadott aminosavakat, ezzel kedvezőbb aminosavprofilt biztosítanak bizonyos fehérjekészítmények. Ezáltal hatékonyabban, optimálisabb módon juthatnak az izmaink a fejlődésünk szempontjából kulcsfontosságú aminosavakhoz.

Egy dolgot viszont mindenképpen tartsunk szem előtt, ha fehérjét illesztünk az étrendünkbe:

A teljes napi fehérjebevitelünk maximum 30 %-át fedezzük táplálék-kiegészítőkből, alapvetően igyekezzünk a hagyományos, minőségi tápanyagforrásokból megoldani a fehérjebevitelünket.

Tehát megállapíthatjuk, hogy egészséges emberek számára, ésszerű alkalmazás során nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!