A kendermag fogyasztásának nincs semmilyen egészségkárosító hatása!

Az emberek jelentős részének a kábítószer jut először az eszébe, pedig magja egészséges tápanyagokban valamint gyógyászati használatra alkalmas hatóanyagokban is rendkívül gazdag. Az emberiség történetében az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény a kender.

RUHA, PAPÍR, GYÓGYSZER

Az igaz, hogy a kendert régen inkább a rostjáért, mintsem táplálkozási céllal termesztették. Készítettek belőle ágyneműt, hajóvitorlát, hajókötelet, ruhát, cipőt, de még papírt is. A II. világháború után a kannabinoidok jelenléte miatt a kendert és az abból készült termékek használatát betiltották, de fontos hangsúlyozni, hogy az ipari kender nem tartalmaz kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (THC), vagy más kannabinolt, evvel szemben növénynek minden része jól hasznosítható. A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van. A kendermag fogyasztásának így semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincsen!

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS VITAMINOK

Számos ásványi anyag is megtalálható, mint például kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán és réz. De vitaminokban is gazdag: E-vitamint és B-vitaminokat (B1, B2, B3 és B6) is tartalmaz. Mivel a kendermag rengeteg antioxidánst és növényi szterolokat tartalmaz, segít megelőzni vagy csökkenteni a rák kockázatát. Egyes rákos megbetegedések, mint például a prosztata, a vastagbél vagy a mellrák ellen bizonyítottan jó hatással van. A zsírsav, ami a kendermagban megtalálható csodákat tesz a szívvel is, és cukorbetegség ellen is javasolt a fogyasztása. Sőt, az agyat is frissen tartja!

TESTSÚLY OPTIMALIZÁLÓ

A kendermag rendkívül táplálóHa fogyni szeretnénk, vagy csak az étvágyat csökkenteni, akkor egy-két evőkanál kendermag a reggeli joghurthoz vagy müzlihez remek választás. Optimális arányban tartalmaz fehérjét és esszenciális zsírsavakat. Elsősorban telítetlen omega 3 és omega 6 zsírsavakban gazdag. A telítetlen zsírsavak, köztük a gamma-linolénsav (GLA) felelősek a megfelelő immunválaszért, és hozzájárulnak a vér normál koleszterin és triglicerid szintjének fenntartásához is. Ezentúl nagyon jótékony hatással van a szervezetre: tisztítja beleket, csökkenti a székrekedést, esszenciális zsírsavai segítségével oxigént juttat a sejtekhez, védi a szívet, gyorsítja a sebgyógyulást, csökkenti az ízületi fájdalmakat és gyulladásokat. Emellett segít a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzésében.

A kendermagolaj nagyon ízletes, fogyaszthatjuk úgy is, hogy a napi étkezések során az ételt meglocsoljuk egy evőkanál olajjal, vagy kedvenc italunkba keverjük. Jól illik a párolt zöldségekhez, salátákhoz, de még a vajat is helyettesíthetjük vele. A kenderteákat pedig különböző ízesítésekben is meg lehet vásárolni. Érdemes, mert fogyni vágyóknak is tökéletes megoldás, mivel a kendermagolaj a gyomor falát vékony réteggel vonja be, így az üres gyomorban termelődő gyomorsav nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal csökken az éhségérzet is.

KIVÁLÓ FEHÉRJEFORRÁS

A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. A kendermag fehérjéje rendkívül könnyen felszívódik, így nagymértékben hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához. Fehérjében olyannyira gazdag, hogy vetekszik a szójával, de vele szemben még emészthetőbb is. A kellemes, lágy, diós ízű hántolt kendermag könnyen emészthető, hatóanyagai pedig gyorsan felszívódnak. Használható gyümölcssalátákhoz, zöldségekhez, turmixokhoz, gabonapehelyhez, de a leveseket is ízesíthetjük vele. Őrölve kenderlisztként használhatjuk, ami nagyon egészséges, és ugyanúgy megfelelő tészták, sütemények készítéséhez, mint a hagyományos búzaliszt. A kenderfehérje sem egy extra dolog, sok bioboltban megtalálható. A kender fehérjepor nagyon ajánlott a sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek, illetve azoknak, akik úgy érzik, hogy nem visznek be elég fehérjét az étrendjükkel.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!