Próbáld csak ki, nem fogsz csalódni.

Immunrendszerünk 70-80%-a bélfalunk baktériumflórájában található. Ha erősebbek és ellenállóbak szeretnénk lenni, akkor először a bélflóránk helyreállításával kell kezdeni mert minden betegség az immunrendszerünk gyengeségének a jele.
Gyakori megfázás, fáradékonyság, allergia, bélrendszeri panaszok, nőgyógyászati problémák, hajhullás mind-mind bélflóránk csökkenésének tünete.

Méregtelenítsük testünket böjt napokkal, lelkünket mozgással (jógával, séta a friss levegőn), meditációval és pihenéssel. Nagytakarítás után töltsük fel az emésztőrendszerünket hasznos baktériumtörzsekkel (probiotikumokkal), aminek a legtermészetesebb útja, hogy táplálékot adunk nekik zöldséggel, gyümölccsel, gabonákban lévő, vízben oldható rostokkal (prebiotikumok).

Fogyasszunk csicsókát, ami az inulin tartalma miatt nemcsak cukorbetegeknek javasolt, hanem a vastagbél karbantartása miatt is elengedhetetlen. Az inulin gyűjtőfogalom, helyesebb inulinokról beszélnünk. Az inulinok összetett szénhidrátok, melyek cukormolekulák összekapcsolódása révén jönnek létre.  Az összetett cukrok közül a keményítőket az emberi nyál és hasnyálmirigy által termelt amiláz enzim képes lebontani, de az inulint nem tudjuk cukrokká bontani, miként a cellulózt sem. 

Hagymaféléket, amelyek magas kovasav tartalmuk miatt hasznosak immunrendszerünk erősítésében.
Iktassunk be mindennapi étkezésünkbe zabpelyhet, lenmagpelyhet és a szezámmag pelyhet, amikkel bélflóránkra gyakorolt jótékony hatása mellett olyan ásványi anyagokat és vitaminokat juttatunk a szervezetünkbe, amit ilyen természetes formában semmilyen más ipari táplálékkiegészítővel nem tudunk pótolni.

Immunrendszerünk támogatása gyógynövényekkel: Csipkebogyó


Ki ne ismerné a vadon termő, szúrós bokron termő piros kis bogyókat? Biztosan tudja mindenki, hogy milyen magas C-vitamin tartalma van, és gazdag még B-,E-, K-, és P-vitaminban (rutin), ásványi anyagokban, karotinoidokban, pektinben, fenolokban is. 100 g csipkebogyó 200-300 mg C-vitamint tartalmaz.
Este áztassunk 2,5 dl hideg vízben 100 g tört csipkebogyót. A reggelt leszűrt bogyót ismét öntsük fel 2 dl vízzel melegítsük forrásig, hogy a magból is az értékes vitaminok kioldódjanak. majd 10 perc pihentetés után keverhetjük az éjszaka nyert teával. Napi 3 csésze közel 1000 mg C-vitamin bevitelt jelent.

Homoktövis


Korunk egyik legértékesebb gyógynövénye. A homoktövis „titka” a benne lévő, legalább 190 biológiailag aktív anyag szinergenciája, vagyis egymást erősítő hatása. A gyönyörű narancssárga termése sok vitamint tartalmaz (A-,B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E), ezenkívül karotinoidokat, ásványi anyagokat (vas, magnézium), mikroelemeket, flavonoidokat.
E-vitamin hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs, ez magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tartalma. Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (Omega-3), linolsav (Omega-6), olajsav (Omega-9), palmitolajsav (Omega-7) cis-vaccénolaj-sav, b-sitosterin (erős koleszterincsökkentő anyag), fitoncidok és nyomelemek.

Természetes C-vitamin utánpótlást biztosít a szervezetnek mert tízszerese a citrom C-vitamin tartalmának. Kiemelkedő antioxidáns tartalmának köszönhetően gátolja a daganatos sejtek képződését, védi és erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedési folyamatokat.
Hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint az emésztés megfelelő működéséhez. Magolaja minden család házipatikájában nagy szolgálatot tesz antibakteriális hatása révén, hiszen eredményes torok- és mandulagyulladás, orrnyálkahártya-gyulladás esetén. Csírátlanító tulajdonsága miatt kiváló gyulladáscsökkentő. Fájdalomcsillapító hatása hasonló az aszpirinéhez.

A homoktövist magában is ehetjük, vagy nyers édességek alapja is lehet.
Vitamindús reggeli koktél: homoktövis velőt mézzel vagy anélkül felengedünk 1,5-2 dl vízzel és már fogyaszthatjuk is. A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!