A gyermekek sokkal ritkábban fertőződnek és betegednek meg, valamint nagyon ritkán terjesztik a fertőzést.

A gyermekek ritkábban kapják el az új koronavírus fertőzést, és nagyon kicsi a valószínűsége, hogy megbetegednek. A legújabb tanulmányok segítettek megérteni, miért. A gyermekeknél jóval kevesebb olyan sejt található légutakban, amely tartalmaz koronavírus (SARS-CoV-2) bejutására alkalmas receptort. E célsejtek nélkül a vírus „kulcsa” nem tudja megnyitni a sejt „zárját”, nem tudja elindítani a fertőzést, majd nem terjedhet tovább a szervezetben.

Mivel a gyermekek egyéb megfázásos betegséget okozó vírusoknak is fokozottabban ki vannak téve, ezért ezekkel szemben fokozott immunitással rendelkeznek, amely megvédi őket a fertőzéstől, vagy gyorsabb lefutást eredményez. Egy tanulmányban, amely 2019 előtti vérmintákat vizsgált - mielőtt a COVID-19 először bekerült az emberi populációba -, megállapította, hogy a vizsgálatban részt vett személyek több, mint fele rendelkezett valamilyen szintű COVID-19 elleni T-sejtes immunitással a korábbi egyéb koronavírus fertőzéseik miatt.

A kontaktkutatási tanulmányok azt mutatják, hogy a fertőzések kockázata jóval alacsonyabb az iskolákban, és még az egy  háztartásban élők között is a gyermekek érintettsége minimális a felnőttekhez képest. Franciaországban a kutatók azt találták, hogy a COVID-19 fertőzött gyermek nem terjesztette a fertőzést a 112 kontaktszemély egyikére sem. Egy ausztráliai iskolai tanulmányban, amely a fertőzések terjedését 15 intézményben vizsgálta, a fertőzés továbbadása a diákok között nagyon ritka volt (<1%), és egyetlen eset sem terjedt tovább a tanulókról az alkalmazottakra. Az ausztrál szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a COVID-19 terjedése az iskolákban igen korlátozott, és lényegesen kisebb, mint más fertőzésekben, például az influenzában. Számos hasonló megfigyelés is ugyanerre eredményre jutott, mégis a tajvani, dél-koreai és svédországi iskolákban a nagyon alacsony fertőzöttség ellenére hibás döntések következtében iskolabezárást írtak elő.

Kezdetben ésszerű döntésnek tűnt ugyan az iskolák bezárása egy új légúti betegség-járvány kapcsán, amely túlterhelheti az egészségügyi ellátó rendszerünket. De a fenti bizonyítékok alapján már kiderült, hogy nem habozhatunk iskoláink normális működésének visszaállításában.

Ismerve, hogy a gyermekek sokkal ritkábban fertőződnek és betegednek meg, illetve kevésbé terjesztik a fertőzést, nem kell félnünk az iskolák normális működtetésétől, és készen kell állunk arra, hogy gyermekeink újra nyugodtan élhessék a normális életüket.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!