Mit tegyünk kutyánkkal, ha hideg van?

Honnan tudom, ha a kutyám fázik?

Reszket. Tudom, ez most sokaknak viccesen hangzik, de sok gazditól hallani, hogy ő azt hitte, kedvence csak így melegíti magát. Végül is igaza volt, hiszen mi is, amikor már nagyon fázunk, reszketni kezdünk, mert a test ilyen apró rángásokkal próbál hőt fejleszteni, mikor már nagy a gond.

Nagyon hideg a füle és a mancsai, gondolom, ez egyértelmű, és ha rövid a szőre. Fogadjuk el: amelyiknek rövid a szőre, az a hidegben fázik, mert nincs, ami melegítse.

Mit tehetek az érdekében?

A lakásban tartott kutyáknál, ha hosszú a szőre, akkor semmi különös tennivaló nincs, bár a lakásban elvékonyodik a bunda, nem bírja ugyanúgy a hideget, mintha mindig kint lenne tartva, de egy séta alatt nem lesz gond.

Ha rövid a szőre, adjunk rá kabátot, valami pulcsit, mozgassuk, ha kimegyünk vele, mert állás közben jobban fázunk mi is. Vagyis nem álldogálunk a futtatóban, hanem folyamatosan megyünk, esetleg futunk, labdázunk vele. Ne hagyjuk kinn sokáig, ne akarjuk, hogy a havon, fagyos földön kelljen sokáig ülnie, feküdnie.

A kertben tartott kutyáknál, ha hosszú a szőre, semmi különös tennivaló nincs, de nekik is kell a száraz, szélmentes búvóhely. Igazán kemény, hegyi kutyáknak a hóban alvás sem kottyan meg sem, de a többi hálás a szalmás, zárt vacokért. Ez a búvóhely legyen olyan helyen, ahol szemmel tudja tartani az ajtónkat és a kaput is, mert előbbit szereti látni, utóbbi meg kötelessége, mert házat őriz. Ha nem a megfelelő helyen van a háza, akkor inkább nem használja.

A hosszú bunda is csak akkor szigetel jól, ha a nagyjából ápolt, és különálló szőrszálak alkotják, melyek közt megmarad a meleg, tehát szigetel.

A kistestű kutyát akkor sem szabad kinn tartani, ha nagyon hosszú a szőre! Rosszabb a hőháztartásuk, mint a nagyoknak. Ha rövid a szőre, akkor se tartsuk kinn télen, ha nagyon nagy termetű, annak ellenére, hogy a nagyobb termetű kutyáknak könnyebb hőt termelniük, mint a kisebbeknek.

Azonban addig is, míg véget ér a kemény hideg:

– Engedjük be kazánházba, garázsba, pincébe, ahol nem megy a hőmérséklet fagypont alá.

– Készítsünk dupla falú, hőszigetelt házat neki

– Több élelmet adjunk neki, mint nyáron, és lehetőleg zsírosat, hogy legyen egy kis védő zsírréteg a bőre alatt, és bevonja a szőrszálak tövét is, így véd a hidegtől és az átázástól.

– Meleg élelmet adjunk lehetőleg, főleg ha már fagy. A vizet is gyakran ellenőrizzük, ne legyen befagyva, és ilyenkor lehet langyosan kitenni neki.

– Ha megtehetjük, szereljünk fel infralámpát a házába, amit legalább éjjelente kapcsoljunk be, amikor a leghidegebbek vannak.

Mit ne tegyünk?

Lakásban tartott rövid szőrű kutyáknál:

– Ne hagyjuk rajta benn a ruháját, és ne fürdessük gyakran, akár egész télen sem.

 – Ne tartsunk kint rövid szőrű kutyát!

Kertben tartott hosszú szőrű kutyáknál:

– Ne vágassuk le a bundáját szeptember után, hogy legyen ideje megnőnie.

– Ne hagyjuk, hogy nagyon összeálljon csomókba a nagyobb bunda.

– Ne adjunk rá ruhát, mert az átnedvesedhet és onnantól kész a tüdőgyulladás.

– Ne tegyünk alá rongyokat, mert átnedvesedik hamar és kész a tüdőgyulladás.

– Ne adjunk fagyos élelmet nekik, mert sok kutya nem bírja jól a fagyott húst.

– Ne hagyjuk, hogy a vizük befagyjon, és sokáig ne tudjon inni.

– Ne hagyjuk, hogy a hóból-jégből pótolja a vizet, mert könnyen torokgyulladást kapnak tőle.

Vigyázzunk rájuk, mert ők csak ránk számíthatnak!

Minden kutya megérdemli, hogy jó gazdája legyen!

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!