Testünk sejtjei is tartalmaznak lecitint, létfontosságú szerepet betöltve mind az agy-, máj-, és szívműködésre, anyagcsere folyamatokra. A lecitin nagyon sok életfunkcióban részt vesz, a szervezetnek és sejteknek nélkülözhetetlen eleme, különösen a sejthártya és az idegszövet számára. Az emberi testben különösen sok lecitint tartalmaz az agy, a máj, az epe, a központi idegrendszer, a sejtmembránok, és a hímivarsejtek.
A lecitin természetesen előforduló olajok keveréke, melyek glikolipidekből, trigliceridekből és foszfolipidekből (foszfatidil-kolin, foszfatidil-etanol-amin, foszfatidil-inozit) állnak. Szerencsére nagyon sok élelmiszerben megtalálható, mind a növényi, mind az állati eredetű élelmiszerekben, így a halakban, a tojássárgájában, magokban, gabonákban, de leggyakoribb forrása mégis a szója.
Az élelmiszeripar a lecitint legtöbbször magas kolin-tartalma miatt emulgeálószerként használja. Ez azt jelenti, hogy meggátolja a többi összetevő szétválását. Például a cukorkákban a csokoládé és a kakaóvaj szétválását gátolja meg. A sütőipar pedig a tészták ragacsosságának csökkentésére használja. A szójalecitinnel akár olyan helyeken is találkozhatunk, ahol egyáltalán nem is számítanánk rá. Ilyen például teák filterében, de a gyógyszeripar különböző készítményeiben is felbukkanhat. Ezt az összetevőt mechanikai vagy kémiai úton vonják ki a babokból, és tulajdonképpen nem más, mint a szójaolaj gyártás egyik mellékterméke.
Lecitin és a testsúlykontroll?
A lecitin az egyik összetevője a vérben a zsírok szállítását végző fehérjéknek. Mivel a lecitin aktívan részt vesz a zsírsejtek lebontásában, kiemelkedő szerepet kapott a testsúlykontrollban, fogyókúrákban vagy fogyasztó étrend-kiegészítőkben. Két fontos összetevője a kolin és az inozitol, melyek létfontosságú funkciókat látnak el a szervezetben. Többek között zsírégető és zsírbontó anyagként is tekintenek rájuk, mivel megakadályozzák a májban a nagy mennyiségű zsír lerakódását. A máj megfelelő működése pedig létfontosságú a zsír-, szénhidrát-és fehérje-anyagcserében, valamint a szervezetbe jutott méreganyagok, vegyszerek, gyógyszerek méregtelenítésében.
A lecitin emellett segít megőrizni a zsírok folyékony állagát. Hatására a zsírok nem tapadnak hozzá az érfalakhoz és az artériákhoz, így biztosítja a vér megfelelő áramlását, valamint nagyban hozzájárul a megfelelő szív–és érrendszer működéshez, erősíti a szívizomzatot, csökkenti a koleszterinszintet.
A lecitin mint agyműködés serkentő?
A lecitin kedvező hatásaiért leginkább a kolin-tartalma felelős, ez az anyag pedig a lecitinben található foszfatidilkolinból jön létre. A folyamat során később a kolin acetilkolinná bomlik le, amely nélkülözhetetlen kémiai anyag az egészséges agyműködéshez. Vajon miért nem tudunk már olyan jól koncentrálni egy fárasztó edzés vagy más fizikai megterhelés után? Ha túlhajtjuk magunkat, a testünk kolin szintje lecsökken, amely fáradtságot okoz. Alacsony kolinszint egyenlő alacsony acetilkolin-szinttel, ami egyenes út ahhoz, hogy az agyból az izomzatodhoz induló impulzusok sokkal lassabban érnek célba. Megnövekszik a reakcióidő, így a teljesítmény is lecsökken. Ma már nem vitatott, hogy a lecitin elengedhetetlen az agysejtek növekedéséhez és azok optimális működéséhez. Hiánya többek okozhat memóriazavart, fejfájást, ingerültséget vagy koncentrációs nehézséget.
Egyéb jótékony hatásai
A lecitin enyhíti, illetve megszünteti az ízületi és reumatikus fájdalmakat sportolóknál és időseknél egyaránt segíti az izmok regenerációját, valamint időjárási frontra érzékenyek számára is javasolt. Antioxidáns tartalma segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.
A lecitin emulgeáló hatása – amikor is a víz és a zsír keveredni tud egymással - nélkülözhetetlen tulajdonság számunkra. Optimális esetben az epesav és a koleszterin között létfontosságú egyensúly uralkodik. A lecitin az epefolyadékban emulgeátorként működik, a koleszterin oldása érdekében. Így a felesleges koleszterin nem okoz elakadást az epevezetékben, csökken az epekő kialakulásának kockázata.
Még egy értékes tulajdonsága, hogy egészségesebbé teszi a hajat és csökkenti a hajhullást is.
Mi van az allergiával?
Mivel ilyen széles körben használt alapanyagról van szó, ezért jogosan merülhet fel a kérdés, hogy lehetünk-e rá allergiásak. Míg magára a szójára, mint hüvelyesre igen, addig a lecitinre nem, mivel az már nem tartalmaz szójaolajat, mert az allergiát az olajban található fehérje váltja ki. Ettől függetlenül a túlzott fogyasztása okozhat a szójaallergiához hasonló tüneteket. A szójalecitinnek eddig nem ismert ártalmas hatása, ettől függetlenül lehet olyan szituáció, amiben jobb, ha elkerüljük. Aki allergiás a szójára, akkor jó, ha minél kevesebbet fogyaszt belőle. Közismert, hogy a világ szójatermelésének nagy része génmódosított (GMO) növényből származik, így a belőle kivont lecitin sem teljesen természetes.
A szójalecitin fogyasztásának ártalmasságára nincs bizonyíték. A legtöbb termékben az alapanyagok szétválását megakadályozó emulgeálószerként van jelen. Ha betűvel kiírva nem is találjuk meg, akkor E322-es kódjával lehet azonosítani.