Andrea beszámolója a tészták hazájából

Ezúton szeretnék hiteles adattal szolgálni az olaszországi állapotokról. Mindenekelőtt viszont kiemelném, nem vagyok sem jósnő, sem pedig orvos. Közgazdász vagyok, aki a számokhoz ért, ezért statisztikai adatokkal szeretném állításaimat alátámasztani, nem pedig jóslatokkal dobálózni.

Magyarországon is komoly pánik alakult ki az elmúlt napokban és hetekben, miután a világot bejárta a koronavírus járvány híre. Európát sokkolták az olaszországi adatok. 53 578 beteg van már, az elhunytak száma 4825, a gyógyultaké pedig 6072. Ezekkel a számokkal már megelőzte Kínát is az ország. 

A magyar hírportálok előszeretettel mutatják be a túlzsúfolt kórházakat, amelyek az összeomlás szélén állnak, a szupermarketeket, amelyek előtt több száz méteres sor áll és nem számolnak be a gyógyultakról sem, mivel az valahogy nem érdekel senkit. Ezeket a cikkeket olvasva, nem is lehet csodálni azon, hogy hisztéria alakult ki Magyarországon. Most szeretnék egy objektív és leginkább megnyugtató beszámolóval némi pozitivitást adni mindazoknak, akik már teljesen elvesztették a fejüket a mainstream média által generált pánikban.

Miért zsúfoltak a lombardiai kórházak?

Lombardia régióban, melynek Milánó a központja, rengeteget beteg van. Mint arról már mindenki hallott, innen indult el a járvány, egész pontosan egy Codogno nevű településről. Azóta már több mint 20.000 pozitív esetet jelentettek Lombardiából és itt hunyt el a legtöbb beteg is, valamivel több, mint 2.200 ember. A helyzet az, hogy ez Olaszország legsűrűbben lakott tartománya.

Tavaly év végi adatok szerint több mint 10 millió embernek ad otthon, ami azt jelenti, hogy egy Magyarországnyi ember zsúfolódik össze egy hazánknál 4-szer kisebb területen. Iparilag és gazdaságilag az egyik legfejlettebb régió, ahol rengeteg vállalkozás működik, melyek több száz dolgozót foglalkoztatnak. Tehát a vírus számára egy igazi paradicsom. Mivel sokan dolgoznak és élnek egymáshoz rendkívül közel, a vírus megállíthatatlanul terjedhet egyik emberről a másikra. Mint az egész Olaszországra igaz, itt is nagyon sok az idős ember, akik korunknál fogva védtelenebbek a vírussal szemben.

A koronavírus tehát vígan terjed, és hiába van sok, jól felszerelt kórház, előbb-utóbb azok is megtelnek. Mivel a fertőzöttek 70%-a erre az egy régióra koncentrálódik, így nem csoda, ha ezek a kórházak sokkal leterheltebbek a többinél. Az otthoni híradással ellentétben viszont, senkit nem hagynak meghalni. Akinek már nem jut hely az intenzív osztályokon, azokat repülővel elszállítják az ország más tartományába, ahol probléma nélkül fogadni tudják. Az itteni híradások szerint már sok beteget szállították át szicíliai kórházakba.

Nézzünk az adatok mögé!

Tegnap az ország legnagyobb napilapja közzétette a halálozással kapcsolatos adatokat. A nagyszámú betegek és halálozások miatt már nagyon komoly információhalmaz áll a hatóságok rendelkezésére, így részletes és reprezentatív statisztikai kimutatásokat tudnak készíteni. A jelenlegi információk alapján inkább a férfiak tartoznak a veszélyeztetett emberek közzé, mint a nők. Az eddig elhunyt betegek 28%-a nő, 72%-a férfi volt.

Az életkorukat figyelembe véve a férfiak esetében az átlag életkor 83,7 év volt, a nőknél 79,5 év. 17 áldozat 50 évnél fiatalabb volt. 5 áldozat 40 évnél fiatalabb volt, mindannyian férfiak, akik a 31 és 39 éves korosztályba tartoztak és már korábban súlyos betegségben szenvedtek. A legtöbb elhunyt a 80 és 90 év közötti korosztályból kerül ki. A halálozások mögött többnyire (97,2%) a légzőszervi problémák, azaz a kétoldali tüdőgyulladás következtében fellépő légzésleállás áll. Emellett kiemelkedő számban hunytak el betegek akut vesekárosodásban (27,8%) illetve szívelégtelenségben (10,8%). A kórházba kerüléstől a halálozásig általában 8 nap telik el.

Az olasz polgárvédelem külön kiemelte, hogy a 65 év feletti korosztály különösen veszélyeztetve van, főleg abban az esetben, ha valamilyen, már korábban fennálló súlyos betegséggel küzd. Ilyen betegségek az epilepszia, a cukorbetegség, a súlyos szívelégtelenség, a súlyos veseelégtelenség illetve a rákos megbetegedések.

A rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a koronavírus nem közvetlenül érkezett Kínából Olaszországba. Feltételezések szerint egy német üzletember hozhatta be a vírust Lombardiába, még január végén. Érdekes információ az is, hogy az országban lévő fertőzöttek között nincs egyetlen kínai állampolgár sem.

170 ezer teszt

Az országban eddig több mint 170.000 tesztet végeztek el, ami óriási számnak mondható világszinten is. A legtöbb tesztet Lombardia és Veneto tartomány végezte. Veneto tartomány elnöke Luca Zaiai eltökélte, hogy annyi állampolgárt tesztelnek le, amennyit csak tudnak. A legfrissebb helyi hírek szerint egy lakókocsival fogják járni a városokat és az úgynevezett frontvonalban dolgozókat, azaz az összes egészségügyi dolgozót, bolti eladót, idősgondozót soron kívül megvizsgálják. Nyilván minél több teszt készül, annál több lesz pozitív, de itt az arányokon van a hangsúly.

Az elvégzett tesztek és a pozitívak számából könnyen kiszámítható, hogy a megvizsgált lakosság 21,57% volt csak pozitív. Ha ezt az ország lakosságához viszonyítjuk, ami 60,48 millió fő, akkor a népesség mindössze 0,059% fertőzött. Ha ugyanezt tesszük a halottak számával is, akkor ez 0,0089%. Ezzel nem elbagatellizálni kívánom a válságos helyzetet, sem megfeledkezni az ártatlan áldozatokról, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy pánikkeltés helyett, inkább használjuk a józan eszünket! Nyilván ez a szituáció borzalmas, amit nem vitatok, de ne essünk át a ló túloldalára és várjuk a világvégét! A megbetegedettek több mint 42%-a saját otthonában van karanténban, mivel nincsenek tüneteik vagy nagyon enyhék. A gyerekek általában észre sem veszik, ha fertőzöttek, hiszen tünetmentesek. Alapvetően az influenzára jellemző tünetek előfordulhatnak, de sok esetben még azok sem. Nem összehasonlító a betegség a bubópestissel vagy a spanyol náthával, amely több tíz millió ember életét oltotta ki.

Személyes tapasztalat

Az országos karantén óta több mint 10 nap telt el, a regionális “vörös zóna” óta 18 nap. Mondanom sem kell, hogy senki nem örül ennek. A bezártságot elég nehéz kezelni egy olyan országban, ahol már ilyenkor mindenki a bárok teraszán spritz-el koccint és öleléssel üdvözli barátait, rokonait. Nincs pánikhangulat, az emberek többsége higgadtan kezeli a karantén okozta kellemetlenségeket. Néhány napja elindult egy kezdeményezés, miszerint este 6-kor a házak ablakaiból illetve erkélyéről az emberek énekelnek és különböző hangszerekkel zenélnek. Nagyon szívmelengető látni a pozitív gondolkodást és az összetartást. Többen a házakra különböző rajzokat helyeztek ki, melyekre azt írták “Tutto andrá bene” azaz minden rendben lesz. Ebben a helyzetben nem a széthúzás, hanem az összetartás a fontos, amit testközelből tapasztalok.

Az tény, hogy a bevásárlás kicsit nehézkes, mivel gumikesztyű, maszk és fertőtlenítőszerrel kell felszerelkezni, de ez is megoldható. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy 12 nap telt el az első lezárás óta, de a tegnapi bevásárlás alkalmával csakis tele polcokkal, gyönyörű friss zöldséggel, gyümölccsel és hússal találkoztam, tehát semmi értelme a boltok kifosztásának, hiszen az áruszállítás nem akadozik. A boltok előtt nem állnak sorban az emberek, ez leginkább a kisebb üzletekre jellemző csak. Én egy nagyobb hipermarketbe járok, ott még a kasszánál sem kellett sorban állni, nemhogy az üzlet előtt. Egyetlen ismerősöm sem számolt be arról, hogy órákat várt volna a bolt előtt.

Annyit kérnék minden kedves, mélyen tisztelt Olvasótól, hogy tartsa be a hatóságok kérését. Felelősségteljes viselkedéssel ugyanis csökkenthető lenne a további fertőzések száma. Minél szigorúbban betartjuk a kéréseket, annál hamarabb túljutunk ezen a nehéz helyzeten és ölelhetjük meg szeretteinket és barátainkat.

Az adatok 2020. március 22-én frissítve (a szerkesztő)

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!