Nem csak a túlsúlyosok betegsége!

Mint korábban megtanultuk, a máj az anyagcsere központi szerve, a has jobb felső részén található a bordaív alatt. Körülbelül 1,5 kg súlyú, és 300 milliárd sejtből áll. A máj több mint egy szűrő- és méregtelenítő szerv, különböző funkciókat vesz át a testünkben.

A máj legfontosabb feladatai:

  • részt vesz a vércukor szabályozásában
  • a fontos fehérjék és hormonok termelése és lebontása itt zajlik
  • a koleszterin és epesavak termelője
  • felelős az anyagcseretermékek lebontásáért és átalakításáért
  • a zsír, szénhidrát, vitaminok és vas raktára
  • méregtelenítés és szűrő funkciókat lát el (alkohol, gyógyszerek, stb.)
  • feladata még az immunrendszer védelme is

MI TÖRTÉNIK HA A MÁJ TÚLZSÍROSODIK?

A nem alkoholos zsírmáj betegség a leggyakoribb krónikus májbetegség, amely kapcsán majdnem minden harmadik ember érintett! A felnőttek 30-40%-ának van nem alkoholos zsírmája. Az erősen elhízott emberek 70%-a, és a 2-es típusú diabéteszesek 90%-a érintett. Különösen aggasztó: az elhízott gyerekek 30%-ánál fordulhat elő zsírmáj.

A nem alkoholos zsírmáj nem csak a túlsúlyosok betegsége!

A vékony emberek is érintettek lehetnek: a normál testsúlyúak 15%-a, a szaknyelvben őket hívjuk „TOFI”-nak. Mi az a „TOFI”? Az angol „thin outside, fat inside” rövidítése, ami ezt jelenti: Kívülről vékony, belülről zsíros. Azok az emberek tartoznak ebbe a kategóriába, akik látszólagosan vékonyak, de zsírosak a szerveik – a máj is.

Mozdulatlanul a szénhidrát-csapdában

Nem a túlzott alkoholfogyasztás, vagy egy vírusos betegség a fő oka a zsírmájnak, hanem az életstílus. Pontosabban: a túlevés mozgáshiánnyal párosítva.

Ami régen jó volt, ma megbetegít

Korábban: az emberek kemény fizikai munkát végeztek és sok kalóriát elégettek, ezért ésszerű volt, hogy sok szénhidrátot fogyasztottak. Ez a szénhidrátban dús étrend szolgáltatta a szükséges üzemanyagot az izmoknak. Manapság „elkényelmesedett” világunkban a legtöbben ülőmunkát végzünk, és vesztünkre gyorsan elérhető energiákat keresünk. A szénhidrátforrások kalóriatartalmát pl. burgonya, pékáru, müzli, tészta, kenyér, rizs és cukorral édesített élelmiszerek, nem tudjuk elégetni.

Ha Ön is ülőmunkát végez, és nem sportol eleget, akkor az Ön izomzatának kevés szénhidrát-üzemanyagra van szüksége. A cukor az izmokban és a májban marad, tartósan feltöltődik, raktározódik.

MI TÖRTÉNIK, HA A CUKORRAKTÁR MEGTELIK?

A testnek ez problémát okoz, hogy mit kezdjen a müzlivel vagy a spagettivel. Először is arra ösztönzi az izmokat és a májat, vegyenek fel még több cukrot. Hogy ezt a célt elérje, növeli az inzulin kibocsátását így az inzulinjel megerősödik. Idővel az izom és a máj az inzulinjelet eltompítja, és alig vesz fel cukrot. Ezt hívjuk inzulinrezisztenciának.

Az inzulin egy endogén és életfontosságú hormon. A hasnyálmirigyben az ún. béta-sejtek által képződik és a glukagon ellenfelekénta vércukorszintet szabályozza. Cukoradó-hormonként a fő feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy a testsejtek a többletcukrot a vérből felvegyék. Ugyanakkor az inzulin korlátozza a zsírégetést. Ha a testsejtek többé nem reagálnak az inzulinjelre, akkor inzulinrezisztenciáról beszélünk.

HOGYAN GYÓGYÍTHATÓ A ZSÍRMÁJ?

A nem alkoholos zsírmáj kezelése a májzsír lebontásáról és az anyagcsere-zavarok terápiájáról szól. Egyszerűen hangzik, de az orvoslás még mindig határokba ütközik a gyógyszeres kezelést illetően.

Gyógyszerek, melyek a máj zsírtalanítását előidéznék, sajnos nem léteznek. Csupán a következményképpen keletkező és egyéb betegségeket befolyásolják pozitívan, mint pl. a zsíranyagcsere- zavar vagy a 2-es típusú diabétesz.

Mozgás az izomzat inzulinrezisztenciáját javíthatja, ami a zsírmáj miatt keletkezik. Röviden: az izmok ismét „hallják” és veszik az inzulinjelet és többletcukrot vesznek fel a vérből. Persze csak akkor, ha valaki egyre aktívabb fizikailag. Különösen az erőedzések tudják felépíteni az izmokat, amik viszont több cukrot képesek tárolni. Így kevesebb cukor alakul át zsírrá. Egyértelmű ajánlás arra, hogy mit mozogjunk, még nincs.

MIVEL FOKOZHATJUK MÉG A ZSÍRCSÖKKENTÉS HATÉKONYSÁGÁT?

A megoldás a táplálkozás megváltoztatása

A kalória bevitel rövid távú, erős csökkentése egyszerű és hatásos módnak bizonyult a máj zsírtalanítására, mivel minden hirtelen, erős kalória bevitel korlátozás arra ösztönzi a testet, hogy a tartalékaihoz nyúljon. Ezért a máj is először a tartalékaihoz nyúl. A zsír fokozatosan épül le és ég el. A máj zsírtalanításával a vércukor- és zsíranyagcsere is javul. A zsírraktárak más szervekben is kiürülnek, tehát a hasnyálmirigyben is általában némi késedelemmel.

Forrás: premiumdiet.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!