A halálozási számok folyamatos közlése megfélemlíti az embereket.

Minnesota állam egyik szenátora azt állítja, arra szólították fel az orvosokat, hogy a halotti bizonyítványokon a COVID-19-et tüntessék fel diagnózisként, akár ebbe halt bele a beteg, akár nem. Tudósítóink ma beszéltek a szenátorral, aki szerint a félelemkeltésnek nagy szerepe lehet mindebben.

Dr. Scott Jensen, az Egyesült Államokban praktizáló családorvos, egyetemi docens és szenátor a minap egy tévéinterjúban azt mondta, egy hétoldalas dokumentumot küldtek neki a Minnesotai Egészségügyi Minisztériumtól, ami arról szól, miként érdemes a halotti bizonyítványon feltüntetni az elhalálozás okát. Egy levelet kapott, amiben orvosok, orvosi asszisztensek, illetve további olyan személyek számára tesznek javaslatokat, akiknek feladatkörébe tartozik a halál okának megállapítása. Az orvos azt állítja, a levél egy weboldalra irányít, ahol javaslatokat találni azzal kapcsolatban, miként lehet a COVID-19-et betegségként megállapítani valakin, akin még sohasem végesztek el ezzel kapcsolatos tesztet.

„Mondjuk van egy idősek otthonában élő betegem, aki már 88 éves, és legyengült állapotban van. Tegyük fel, hogy elkezd köhögni, láza lesz, majd három nap múlva tüdőgyulladásban meghal. Ebben az esetben nem vagyok hajlandó a halál okaként az influenzát megjelölni. Ebből következően aligha lennék hajlamosabb a halál okaként a COVID-19-et feltüntetni.” – mondta dr. Jensen.

Dr. Jensen szerint a halálozási számok folyamatos közlése megfélemlíti az embereket. Hozzátette, kiváltképp egy világjárvány esetében rendkívül fontos lenne, ha pontos számokat ismertetnének.  „Aggódom, hogy sokszor annyira fontossá válik a félelemkeltés, hogy a megrémült emberek teljesen megbénulnak, és elfelejtenek önállóan, józanul gondolkozni.”

Az „Útmutató a koronavírus általi elhalálozás igazolásához” címre hallgató szövegben például egy olyan esetet ismertetnek, ahol „tesztet ugyan nem végeztek, a halottkém mégis ragaszkodott ahhoz, hogy a halál valószínű okaként a COVID-19-et nevezze meg, olyan tüneteket és okokat megadva, amik fertőzöttségre utalnak.”

Felvetődik a kérdés, hogy akkor a minnesotai adatok mennyire megalapozottak. „Nem vagyok abban a pozícióban, hogy ezt megkérdőjelezhessem” – mondta Jensen. „Amit tudok, hogy beszélgettem ápolókkal, akik kapcsolatban voltak olyan betegekkel, akik úgy haltak meg, hogy már előtte végrendeletet írtak és jó ideje gondozásra szorultak. Ezen esetek kapcsán arra a következtetésre jutottam, elképzelhető, hogy vannak olyan esetek, ahol COVID-19-et állapítottak meg diagnózisként, anélkül, hogy ezt laboratóriumi teszttel megerősítették volna.

Jensen azt mondta, hogy az emberek nem ostobák, és ha egyesek elkezdenek maszatolni a számokkal, az a visszájára sülhet el.

Forrás: ValleyNewsLive

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!