Az ízületek leggyakrabban előforduló megbetegedése.

Magyarországon a felnőtt korú lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a mozgáshiány pedig korunk egyik legjellemzőbb jelensége, így az ízületi porckopás (artrózis) előfordulási gyakorisága egyre jelentősebbé válik.

Ezért nem csoda, hogy hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek a különféle „porcépítő” szerek. Hatóanyagaik, a glükózamin-, a kondroitin-szulfát, a metil-szulfonil metán (MSM), a hialuronsav valamint a különféle kollagén készítmények, melyek mind a porcszövet fontos építőanyagai. Javítják a porc vízmegkötő képességét, így elősegíti a porcos csontvégek egymáson való könnyed elmozdulását; valamint gátolják a porcot bontó enzimek működését, azaz a lebontó folyamatokat. Ezen hatások együttesen valóban képesek lassítani a porcpusztulás folyamatát, ráadásul több hatóanyag gyulladáscsökkentő hatású is, így a fájdalomcsillapításban is jelentős szerepet játszanak.

Glükózamin-szulfát

A glükózamin glükózból és a glutamin nevű aminosavból épül fel, a vízmegkötő glükózamino-glükán előanyaga, a porcegészség-megőrzés egyik kulcsfontosságú anyaga. A glükózamin ezen kívül gátolja a porcot bontó enzimek, például a hialuronidáz működését, ezáltal képes megállítani, illetve lassítani a porcpusztulás folyamatát. További hatása, hogy javítja az ízületi folyadék viszkozitási tulajdonságait is. Leggyorsabban felszívódó formája a glükózamin-szulfát. Szájon át adagolva a bejuttatott hatóanyag 90%-a szívódik fel a bélrendszeren keresztül, melynek mintegy 25-26%-a hasznosul ténylegesen, s ennek egy része az ízületi folyadékba is kiválasztódik. A kondroitin-szulfáttal együtt a kollagén rostokat erősíti.

Kondroitin-szulfát

A kondroitin a legnagyobb mennyiségben jelenlévő glükózamino-glikán, így a porc vízmegkötő-képességéért rugalmasságáért felelős. A kondroitin legjellemzőbb tulajdonsága, hogy még a glükózaminoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni vizet. A porcszövetek leépülésekor kimutathatóan csökken a porcban a kondroitin mennyisége és a porc víztartalma.A kondroitin-szulfát fokozza a porcsejtek proteoglikán és kollagén szintézisét, segíti a porc rugalmasságának helyreállítását. A porcot bontó enzimek inaktiválásában is részt vesz, ezáltal gátolja a porcpusztulást és gyulladásgátló. Az ízületekben növeli a hialuronsav-szintet, emeli az ízületi folyadék viszkozitását. Érzékelhető hatást, rendszeres szedéssel 2-3 hét múlva várhatunk. Az elért eredmény azonban hosszú ideig megmarad.

Metil-szulfonil metán (MSM)

Az MSM jól bevált előnye, hogy csökkenti az ízületi gyulladást, javítja a rugalmasságot és visszaállítja a kollagén termelést. A kutatások azt mutatják, hogy sok beteg ízületi gyulladással, ízületi fájdalmakkal, merevséggel, térd/hátproblémákkal és korlátozott mozgástartománnyal rendelkezik. Az MSM természetes és hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Ezt a hatását annak köszönheti, hogy csökkenti az egészséges szövetek fájdalomérzékenységét, így hatékonyan képes mérsékelni a panaszokat.

Hialuronsav

A hialuronsav az ízületi folyadék természetes összetevője, amely sűríti az ízületi folyadékot, és részt vesz a porcszövet táplálásában. Mivel gyorsan képes felvenni, megkötni, és leadni a vizet, az ízületi folyadék viszkozitását, súrlódást csökkentő képességét befolyásolja, végső soron pedig a porcokat védi. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatásukat is megfigyelték. A hialuronsav közvetlenül az ízületbe injekciózva megakadályozza a további kopást, fájdalomcsillapító, mozgásjavító hatású, serkenti az ízületekben a szervezet saját hialuronsav-termelését.

Kollagén, kollagén peptidek

A kollagén a legfontosabb strukturális fehérje, amely tulajdonképpen egyben tartja a testünket. Rugalmasságot ad a bőrünknek, a hajnak, az ínszalagoknak, inaknak, valamint szilárdságot a csontoknak, porcoknak. A kollagén több aminosavból épül fel, elsősorban glicinből, prolinból, alaninból, hidroxi-prolinból és glutaminsavból. A hidrolizált kollagén és a kollagén peptidek sokkal kisebb méretű kollagén darabok, amelyeket a szervezet még könnyebben emészt meg. A kollagén, a többi fehérjéhez hasonlóan azonban több aminosavra bomlik a gyomorban, a vékonybélben lévő enzimek hatására. Ezek az aminosavak aztán bejutnak a véráramba, alapanyagot szolgáltatva a szervezet kollagénépítő folyamataihoz. Tehát egyáltalán nem számít, hogy kollagént fogyasztasz, vagy hidrolizált kollagénként kollagén peptideket, mindkettő ugyanúgy aminosavakká válik, azaz a fehérjék építőelemeivé.

Porcépítő vagy csupán porcvédő?

Tisztában kell lennünk ugyanakkor azzal a ténnyel, hogy az orvostudomány mai állása szerint a porckopás ugyan lassítható, azonban az egyszer már elkopott porszövet többé nem építhető újra, azaz a porckopás sajnos nem visszafordítható. Az artrózis kezelésében valóban hatékony segítséget nyújthatnak a porcvédő szerek azáltal, hogy lassítják a porckopás folyamatát és csökkentik a betegséggel járó tüneteket; regeneráló, gyógyító képességről ugyanakkor semmiképp nem beszélhetünk. Helyesebb tehát a porcvédő kifejezést használni porcépítő helyett.

Mi lehet hatékony gyógymód porckopás esetén?

A hangsúly ebben az esetben is a megelőzésen van. Az ideális testsúly megőrzése, a rendszeres egészséges testmozgás (kerékpározás, úszás, séta, túrázás, kocogás természetes talajon, csoportos mozgásformák edzői segítséggel), az egyoldalúan terhelő, túlzásba vitt sportolás elkerülése valamint a helyes testtartás elsajátítása egyaránt szükséges ahhoz, hogy megőrizzük a porcszövet egészségét.

Ha a betegség már kialakult, érdemes előnyben részesíteni a komplex, elsősorban aktív elemekre épülő terápiát. Hiába próbáljuk ugyanis gyógyszerekkel lassítani a folyamatot, ha jelentős túlsúllyal küzdünk vagy egész nap az irodai székben ücsörgünk. Az állapotnak megfelelő, rendszeres testmozgás, a beteg számára testreszabott mozgásterápia, valamint a testsúly csökkentése egyaránt elengedhetetlen a kezelés során is. Az életmódváltás és a mozgásterápia mellett természetesen érdemes porcvédő szereket is bevetni, különösképp olyan esetekben, amikor a porszövet építőanyagainak termelése jelentősen csökken.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!